Η ΕΕ δίνει 3μηνη παράταση στο καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων

Η ΕΕ δίνει 3μηνη παράταση στο καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων
Οι διευρυμένοι κανόνες δεν θα ισχύσουν για τη στήριξη της ρευστότητας, όπως οι κρατικές εγγυήσεις και τα επιδοτούμενα δάνεια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα παρατείνει τη χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις κατά τρεις μήνες περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, έως τον Ιούνιο του 2024, προκειμένου να επιτρέψει στις χώρες της ΕΕ να αποζημιώσουν τις εταιρείες για τις υψηλές τιμές ενέργειας που προκύπτουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Η Κομισόν χαλάρωσε τους κανόνες της για τις κρατικές ενισχύσεις τον περασμένο Μάρτιο, αφού χιλιάδες εταιρείες επλήγησαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το ευκολότερο καθεστώς θα λήξει τον Δεκέμβριο του 2023.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Επιτροπή είχε δηλώσει ότι θα παρέτεινε αυτή τη χαλάρωση μέχρι τον Μάρτιο του 2024, αλλά σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι έλαβε υπόψη της «τα σχόλια που έλαβε από τα κράτη μέλη».

Η κίνηση «θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη, όπου χρειάζεται, να παρατείνουν τα καθεστώτα στήριξής τους και να διασφαλίσουν ότι οι επιχειρήσεις που εξακολουθούν να πλήττονται από την κρίση δεν θα αποκοπούν από την αναγκαία στήριξη κατά την προσεχή χειμερινή περίοδο θέρμανσης» σημειώνεται από την Κομισιόν.

Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν αυτή τη Δευτέρα καλύπτουν τις αποζημιώσεις για τις υψηλές τιμές της ενέργειας, αλλά και ορισμένες ευρύτερες πτυχές, με αύξηση των ανώτατων ορίων ενίσχυσης για τη γεωργία, την αλιεία και άλλους τομείς.

Οι διευρυμένοι κανόνες δεν θα ισχύσουν για τη στήριξη της ρευστότητας, όπως οι κρατικές εγγυήσεις και τα επιδοτούμενα δάνεια, καθώς και για τα μέτρα που αποσκοπούν στη στήριξη της μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

«Τα τμήματα που καλύπτουν τη μετάβαση προς μια οικονομία καθαρού μηδενικού άνθρακα, που απαιτείται για την περαιτέρω απαλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομίας από τον άνθρακα και την επιτάχυνση της ανεξαρτητοποίησής της από τα ορυκτά καύσιμα, δεν επηρεάζονται από τη σημερινή τροποποίηση και θα παραμείνουν διαθέσιμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025» υποστηρίζει η Κομισιόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com