Χαμηλές οι αποτιμήσεις των τραπεζών της Ευρωζώνης – Κίνδυνος για καταναλωτές και επιχειρήσεις

Χαμηλές οι αποτιμήσεις των τραπεζών της Ευρωζώνης – Κίνδυνος για καταναλωτές και επιχειρήσεις
Euro-Sculpture in front of former ECB building in Frankfurt am Main, Hesse, Germany. Photo from 01. January 2016. (Photo by Daniel Kalker / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Παρά το ό,τι τα κέρδη των τραπεζών έχουν αυξηθεί φέτος, εν μέρει λόγω των υψηλότερων επιτοκίων της ΕΚΤ.

Σε χαμηλά επίπεδα κινούνται οι αποτιμήσεις των τραπεζών της Ευρωζώνης από τις διεθνείς αγορές, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από άρθρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη.

Οι χαμηλές αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών της Ευρωζώνης φαίνεται να αντανακλούν ανησυχίες σχετικά με τον πιστωτικό κίνδυνο και τις πληρωμές των μετόχων, που πιθανόν να επιβαρύνουν τη μελλοντική πιστωτική ανάπτυξη μέσω αυστηρότερων όρων για τους δανειολήπτες, σημειώνει η ΕΚΤ.

Τα κέρδη των τραπεζών έχουν αυξηθεί φέτος, εν μέρει λόγω των υψηλότερων επιτοκίων της ΕΚΤ που επέτρεψαν στους δανειστές να ενισχύσουν τα καθαρά έσοδά τους από τόκους, αλλά οι αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο έχουν μείνει πίσω και πολλές τράπεζες φαίνεται να διαπραγματεύονται με έκπτωση σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη, μετέδωσε το Reuters.

«Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς οι τράπεζες που αποτιμώνται από τους επενδυτές με έκπτωση, πιθανόν να δυσκολεύονται να αντλήσουν νέα ίδια κεφάλαια όταν χρειάζεται» προστίθεται από την ΕΚΤ.

«Οι αδύναμες αποτιμήσεις μεταφράζονται άμεσα σε αυστηρότερους όρους και προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας», σημειώνεται από την ευρωτράπεζα.

Η ΕΚΤ υποστήριξε ότι η έκθεση των τραπεζών στον αυξανόμενο εταιρικό πιστωτικό κίνδυνο και η αντίληψη των μετοχών ως μετοχών αξίας παίζουν μεγάλο ρόλο στις στάσιμες αποτιμήσεις.

Τα θεμελιώδη μεγέθη, ωστόσο, δεν εξηγούν πλήρως την τρέχουσα αποτίμηση και η αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές πληρωμές των μετόχων μπορεί επίσης να παίζει ρόλο, πρόσθεσε η ΕΚΤ.

Ορισμένες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης εφαρμόζουν τώρα φόρους στις τράπεζες και ακόμη και η ΕΚΤ συζητά την αύξηση των μη αμειβόμενων υποχρεωτικών αποθεματικών, η οποία θα μείωνε τα κέρδη.

«Ο κίνδυνος φορολόγησης της ροής εισοδήματος από μερίσματα επηρεάζει εντονότερα τις αποτιμήσεις σε σχέση με τις μετοχές ανάπτυξης, οι οποίες επανεπενδύουν εσωτερικά τις ταμειακές ροές και αναμένεται να τις επιστρέψουν στους επενδυτές στο πιο μακρινό μέλλον», πρόσθεσε η ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com