Η ΕΕ τα βάζει με τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο του Χόλιγουντ

Η ΕΕ τα βάζει με τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο του Χόλιγουντ

Μερικοί από τους «γίγαντες» του κινηματογράφου ερευνώνται για υποθέσεις μονοπωλιακής πολιτικής.

Έρευνα για άσκηση μονοπωλιακής πολιτικής ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά του βρετανικού δικτύου Sky TV και έξι εκ των μεγαλύτερων στούντιο του Χόλιγουντ, με την κατηγορία για παράνομο περιορισμό πρόσβασης σε τηλεοπτικά προγράμματα για ορισμένους τηλεθεατές.

Τα έξι στούντιο του Χόλιγουντ που ερευνώνται είναι τα Disney, Comcast, Paramount Pictures, Twentieth Century Fox και Warner Bros.

Οι ευρωπαϊκές αρχές ισχυρίζονται ότι τα αμερικανικά στούντιο έχουν προχωρήσει σε συμφωνία με το βρετανικό δίκτυο Sky με σκοπό να μπλοκάρονται τα προγράμματά τους σε θεατές οι οποίοι βρίσκονται εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα στούντιο έχουν αποκλειστικό δικαίωμα διανομής περιεχομένου εντός του ΗΒ και της Ιρλανδίας μόνο μέσω του Sky, αποκλείοντας κάθε άλλη υπηρεσία.

Το δίκτυο Sky απάντησε ότι θα μελετήσει τις κατηγορίες και θα αποφανθεί σύντομα για το θέμα.

Η ΕΕ υποστηρίζει ότι η στρατηγική αυτή λειτουργεί ενάντια στις αρχές της ελεύθερης αγοράς, καθώς εμποδίζει τον διακρατικό ανταγωνισμό στον τηλεοπτικό κλάδο.

«Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές επιθυμούν να παρακολουθούν τα πληρωμένα προγράμματα της επιλογής τους όπου κι αν ταξιδεύουν εντός της ΕΕ», δήλωσε η Μάργκαρετ Βεστάγκερ, Επίτροπος Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Τα αμερικανικά στούντιο και το δίκτυο Sky βρίσκονται αντιμέτωπα με πρόστιμο το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμη και το 10% των ετήσιων πωλήσεων τους.

Πρόσφατα η ΕΕ ξεκίνησε έρευνες για το θέμα μονοπωλιακών πολιτικών για πολλές διάσημες αμερικανικές εταιρείες. Apple, Google, Facebook, Amazon και Qualcomm ήδη πιέζονται από τις ευρωπαϊκές αρχές, ενώ και η Mastercard βρίσκεται στο στόχαστρο για υπερβολικές χρεώσεις στους καταναλωτές.