Η Αίγυπτος «φλέγεται» κι οι Ευρωπαίοι διαβουλεύονται

Η Αίγυπτος «φλέγεται» κι οι Ευρωπαίοι διαβουλεύονται

Επείγουσα συνεδρίαση των Ευρωπαίων διπλωματών για το μέλλον της χώρας.

Οι πρεσβευτές των 28 χωρών μελών της ΕΕ κλήθηκαν «επειγόντως» από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, μετά την τελευταία αιματοχυσία στο Κάιρο για να εξεταστούν πώς μπορεί η «τιμωρήσει» και να πιέσει η Ευρώπη το καθεστώς της Αιγύπτου και να προετοιμαστεί σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών, που θα πάρει και τις αποφάσεις.

Παρά το «κατεπείγον» του πράγματος, ωστόσο, και τις ηχηρές διακηρύξεις του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ για ένα «ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα» προς τους στρατηγούς και την μεταβατική κυβέρνηση, η αλήθεια είναι ότι οι άμεσες οικονομικές πιέσεις που μπορεί να ασκήσει η Ευρώπη είναι περιορισμένες.

Διαβάστε ακόμη: Αναποφάσιστη η δύση απέναντι στην αιματοχυσία

Ένα από τα ζητήματα που τίθενται είναι η αναστολή της οικονομικής βοήθειας.

Πρόκειται για την περσινή υπόσχεση εκ μέρους των Βρυξελλών, ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών να χορηγηθούν 5 δις ευρώ σε μορφή χορηγιών και δανείων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μπροστά σε αυτή την επικίνδυνη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, αντιδρά με αργούς ρυθμούς, σαν κακόφωνη χορωδία.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλτ, για παράδειγμα, προειδοποίησε ότι μια διακοπή της ευρωπαϊκής βοήθειας μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγική, αφού τα κονδύλια αυτά προορίζονται για τους πολίτες και όχι για την κυβέρνηση. Ο Αυστριακός ομόλογος του ζήτησε να μην χορηγηθούν τα χρήματα μέχρι «να επιστρέψει η χώρα στον δρόμο της δημοκρατίας». Ενώ, ο Γάλλος Υπ.Εξ. ήταν ήξεις-αφήξεις. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα», είπε, «δεν είναι εύκολη υπόθεση την λύση πρέπει να την βρουν οι ίδιοι οι Αιγύπτιοι».

Διαβάστε ακόμη: Το Κάιρο στις φλόγες

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να απειλήσει να αναστείλει την συμφωνία που έχει με την Αίγυπτο από το 2001, η οποία περιλαμβάνει διευκολύνσεις για ελεύθερο εμπόριο βιομηχανικών αγαθών και συναινετικές διευκολύνσεις για τα αγροτικά προϊόντα, καθώς και αναφορές για ευρύτερη πολιτική και πολιτιστική συνεργασία.

Η Αιγυπτιακή κρατική εφημερίδα Al Ahram επικαλούμενη ευρωπαϊκές πηγές, υποστηρίζει ότι η Ε.Ε. στο ανακοινωθέν της απλώς θα «παραθέτει» τις ανησυχίες για τις εξελίξεις στην χώρα, αλλά δεν πρόκειται να τραβήξει το σχοινί. «Κανείς δεν περιμένει ότι η συμφωνία του 2001 θα ανασταλεί», γράφει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι στο Κάιρο αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αφού «η Δύση δεν ενδιαφέρεται να αποκαταστήσει τον Μόρσι», όταν δει ότι η χώρα μπαίνει γρήγορα στον δρόμο του εκδημοκρατισμού «και όχι σε ένα τρόπο διακυβέρνησης τύπου Χόσνι Μουμπάρακ», θα είναι προς το συμφέρον της να εμπλακεί πάλι σε διάλογο με το καθεστώς.

Βέβαια, η φήμη ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ αναμένεται να αποφυλακιστεί στις επόμενες 48 ώρες, είναι βέβαιο πως δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη θέση του αιγυπτιακού καθεστώτος. Αυτό, όμως θα είναι κάτι που αναμένεται να συζητηθεί και στην κρίσιμη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών για το θέμα της Αιγύπτου.

Διαβάστε ακόμη: Οι παράπλευρες απώλειες των αιγυπτιακών αναταραχών

Με δεδομένο ότι από το 2012 δεν έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε. νέα κονδύλια για απευθείας στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού της Αιγύπτου, λόγω «της έλλειψης μεταρρυθμίσεων», οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι πιθανή αναστολή της βοήθειας θα υπονομεύσει κάθε μεσολαβητική της προσπάθεια στο μέλλον, αλλά θα βλάψει και τα δικά της εμπορικά συμφέροντα.

«Μερικοί θα πουν: γιατί να σπρώξουμε την αιγυπτιακή αγορά στην αγκαλιά των Κινέζων;” είπε ο Ντάνιελ Λεβί, του ευρωπαϊκού think tank, Council on Foreign Relations. Από την άλλη πλευρά, εκτιμά ο Λεβί, το ενδεχόμενο να διακοπούν ή να ανασταλούν οι εμπορικοί δεσμοί μπορεί να πιέσει την επιχειρηματική ελίτ της Αιγύπτου να ασκήσει την επιρροή της στον στρατό, προκειμένου να ανοίξει πολιτικό διάλογο με την Μουσουλμανική Αδελφότητα.