Η «εκδικητική ευχαρίστηση» για ακριβή σαμπάνια και η υψηλή κατανάλωση στη Μύκονο

Η «εκδικητική ευχαρίστηση» για ακριβή σαμπάνια και η υψηλή κατανάλωση στη Μύκονο
Photo: pixabay.com
Κάμψη στη ζήτηση για τη σαμπάνια του ομίλου της Louis Vuitton.

Σημαντική κάμψη καταγράφει η ζήτηση για τη σαμπάνια του ομίλου της Louis Vuitton, καθώς η ισχυρή ζήτηση που καταγράφηκε για το brand της Moët Hennessy το προηγούμενο διάστημα και μετά από την πανδημία του κορονοϊού επηρεάζεται αρνητικά από τις πληθωριστικές πιέσεις.

Όπως δήλωσε ο CEO της Moët Hennessy, Φίλιπ Σάους, το 2021 και το 2022 υπήρχε μια «γενική αίσθηση “εκδικητικής ευχαρίστησης”» αφού οι καταναλωτές είχαν κολλήσει στα σπίτια τους. Το τμήμα ποτών και κρασιών που εποπτεύει απέφερε περίπου το 7,5% των εσόδων του πρώτου εξαμήνου στη μητρική εταιρεία LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE.

«Μέχρι στιγμής το 2023 αποδεικνύεται λίγο πιο σύνθετο, καθώς υποχωρεί η επίδραση του κορονοϊού και καθώς υπάρχει ισχυρός πληθωρισμός σε όλες τις χώρες. Επομένως, επιστρέφουμε σε συνθήκες κανονικότητας» συμπλήρωσε ο Σάους. Ο ίδιος είπε πως υπάρχει μείωση της οικιακής κατανάλωσης, αλλά και διατήρηση της ζήτησης σε άλλες αγορές.

«Φέτος το καλοκαίρι είδαμε ότι η ζήτηση για σαμπάνια υψηλής ποιότητας δεν μειώθηκε» σε παραλίες και νυχτερινά κέντρα στη Μύκονο και στην ιταλική Ριβιέρα, καθώς και σε κορυφαία εστιατόρια στο Παρίσι, ανέφερε ο Σάους. Στις μάρκες του τμήματος περιλαμβάνεται η Dom Pérignon, της οποίας η φιάλη Plénitude 2 vintage 2004 κοστίζει 495 ευρώ στη Γαλλία.

Το Fortune.com σημειώνει πως οι οργανικές πωλήσεις της μονάδας ποτών μειώθηκαν κατά 3% το α’ εξάμηνο του 2023, επηρεασμένες από την επιβράδυνση της κατανάλωσης κονιάκ στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τμήμα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών της LVMH έχει πραγματοποιήσει εξαγορές στο πρόσφατο παρελθόν, με συμφωνίες που περιλαμβάνουν μια επένδυση στην ακριβή ετικέτα σαμπάνιας Armand de Brignac, συνιδιοκτήτης της οποίας είναι ο Jay-Z.

Ο Σάους είπε ως η LVMH δεν εξετάζει την αγορά περισσότερων εμπορικών σημάτων αλκοόλ, χαρακτηρίζοντας το χαρτοφυλάκιό της ισχυρό. Ωστόσο, ο ίδιος αναμένει περισσότερη συγκεντροποίηση της αγοράς στην περιοχή της Σαμπάνιας.

Σαμπάνια και κλιματική αλλαγή

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, ο Σάους υποστήριξε πως οι όγκοι σαμπάνιας είναι άφθονοι, καθώς μπορεί η άνοδος της θερμοκρασίας να έχει επιφέρει αστάθεια στην παραγωγή αλλά ο κλάδος έχει προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή τους τελευταίους αιώνες. «Η σαμπάνια θα συνεχίσει να εξελίσσεται. Αλλά σας υπόσχομαι ότι σε 100 χρόνια, οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να κάνουν Dom Pérignon και Moët & Chandon» ανέφερε ο Σάους.

Η LVMH είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σαμπάνιας, καθώς της ανήκουν επίσης οι ετικέτες Krug, Ruinart, Veuve Clicquot και Mercier.

Η γαλλική Comité Champagne, η ένωση των εταιρειών του κλάδου, δήλωσε τον Ιούλιο ότι αναμένει ότι οι παραγωγοί της θα αποστείλουν 314 εκατομμύρια φιάλες φέτος, μειωμένες κατά 3,7% σε σχέση με πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: