Η ΕΚΤ μπαίνει στη φάση προετοιμασίας του ψηφιακού ευρώ

Η ΕΚΤ μπαίνει στη φάση προετοιμασίας του ψηφιακού ευρώ
Euro-Sculpture in front of former ECB building in Frankfurt am Main, Hesse, Germany. Photo from 01. January 2016. (Photo by Daniel Kalker / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Η διοικήτρια της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρει πως «πρέπει να προετοιμάσουμε το νόμισμά μας για το μέλλον».

Στη φάση προετοιμασίας για την έκδοση του ψηφιακού ευρώ εισέρχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά από την μετά από την ολοκλήρωση της διερευνητικής φάσης η οποία διήρκεσε δύο έτη και αφορούσε τον σχεδιασμό και τη διανομή ψηφιακού νομίσματος.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ευρωτράπεζας την Τετάρτη «η επόμενη φάση του έργου για το ψηφιακό ευρώ – η προπαρασκευαστική φάση – θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου 2023 και αρχικά θα διαρκέσει δύο έτη. Θα αφορά μεταξύ άλλων την ολοκλήρωση του εγχειριδίου κανόνων για το ψηφιακό ευρώ και την επιλογή των παρόχων που θα μπορούσαν να αναπτύξουν την πλατφόρμα και την υποδομή ενός ψηφιακού ευρώ.

Επίσης, σε αυτήν τη φάση θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων έλεγχοι και δοκιμές για την ανάπτυξη ενός ψηφιακού ευρώ που θα πληροί τόσο τις απαιτήσεις του Ευρωσυστήματος όσο και τις ανάγκες των χρηστών, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την εμπειρία χρήστη, την προστασία της ιδιωτικής ζωής, τη χρηματοπιστωτική ενσωμάτωση όλων και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Η ΕΚΤ υπογραμμίζει πως η φάση που ξεκινά από την 1η Νοεμβρίου καθώς δεν αποτελεί απόφαση για την έκδοση ή μη ψηφιακού ευρώ καθώς το Δ.Σ. θα εξετάσει αυτήν την απόφαση μόνο όταν ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΚΤ θα λάβει υπόψη της τυχόν προσαρμογές στον σχεδιασμό του ψηφιακού ευρώ που μπορεί να κριθούν απαραίτητες ως αποτέλεσμα των νομοθετικών διαβουλεύσεων».

Σε δήλωση της, η διοικήτρια της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρει πως «πρέπει να προετοιμάσουμε το νόμισμά μας για το μέλλον. Οραματιζόμαστε ένα ψηφιακό ευρώ ως μια ψηφιακή μορφή μετρητών που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις ψηφιακές πληρωμές, δωρεάν, και που θα πληροί τα υψηλότερα πρότυπα προστασίας της ιδιωτικής ζωής».

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ είναι διαθέσιμη στα ελληνικά εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: