EKT: Δεν έδωσε αύξηση στον ELA – Προσαρμόζει το “κούρεμα” των εγγυήσεων

EKT: Δεν έδωσε αύξηση στον ELA – Προσαρμόζει το “κούρεμα” των εγγυήσεων

Παραμένει σταθερός στα 88,6 δισ. ευρώ ο ELA - Τι σημαίνει η αύξηση στο ποσοστό κουρέματος στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Αμετάβλητο στα 89 δισ. ευρώ διατήρησε το ύψος του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναπροσάρμοσε το «κούρεμα» στα ενέχυρα (collaterals), στερώντας σημαντικά ποσά ρευστότητας από τις ελληνικές τράπεζες.  Όπως μεταδίδει το Reuters η ΕΚΤ αύξησε το ποσοστό «κουρέματος» για τις εγγυήσεις που δέχεται ώστε να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, ο ELA παραμένει σταθερός στα όρια της 26ης Ιουνίου, όμως τα ενέχυρα που διαθέτει η Τράπεζα αναπροσαρμόζονται με βάση τις παρούσες οικονομικές συνθήκες στη χώρα.

«Η οικονομική κατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει αντίκτυπο και στις ελληνικές τράπεζες από τότε που τα ενέχυρα που χρησιμοποιούσαν για τον ELA βασίζονταν σε σημαντικό βαθμό από τα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονταν με την κυβερνητική πορεία», αναφέρει η ανακοίνωση, και συνεχίζει: «Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να προσαρμόσει τα ενέχυρα που αποδέχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος για τον ELA»

Η ΕΚΤ σημείωσε ότι εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τις «πιθανές συνέπειες για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής της».

Τα εγχώρια τραπεζικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι το κούρεμα δεν είναι μεγάλο και δεν επηρεάζει τη ρευστότητα περισσότερο από 8 δισ. ευρώ, σε μια δεξαμενή ενεχύρων περίπου 18 δισ. ευρώ και συμπληρώνουν ότι οι τράπεζες αντέχουν έως το τέλος της εβδομάδας με ημερήσιο όριο αναλήψεων 60 ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs πριν την αύξηση του “κουρέματος”, η Alpha Bank είχε 3 δισ. ευρώ σε ενέχυρα για τον ELA, η Πειραιώς 9 δισ. ευρώ, η Eurobank 4 δισ. ευρώ και η Εθνική 9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές το κούρεμα στους τίτλους που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες για άντληση ρευστότητας από τον ELA έχει διαμορφωθεί ως εξής: 10% στα έντοκα γραμμάτια, 20-30% στα ομόλογα pillar II and III και έως 55% στα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Με την απόφαση την οποία πήρε η ΕΚΤ κατεβαίνει ο πήχης για το ύψος του ELA που μπορούν να αντλήσουν. Δηλαδή, με τα ενέχυρα αξίας 157 δισ. που έχουν υποθηκευτεί για την εξασφάλιση της ρευστότητας, οι ελληνικές τράπεζες είχαν δυνατότητα να αυξηθεί ο ELA μέχρι περίπου τα 100 – 110 δισ. Τώρα το πλαφόν αυτό κατεβαίνει και το νούμερο είναι πλέον διψήφιο.

Στην ουσία ο Μάριο Ντράγκι δίνει τα τελευταία περιθώρια που μπορεί, καθώς αύριο αναμένεται κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα. Πλέον το Δ.Σ. της τράπεζας αναμένεται να συνεδριάσει ξανά την Τετάρτη.

Νωρίτερα, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση της τραπεζικής αργίας για ακόμα δυο ημέρες, δηλαδή έως το βράδυ της Τετάρτης.

Το ημερήσιο όριο αναλήψεων παραμένει στα 60 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Κατσέλη: Κλειστές οι τράπεζες Τρίτη και Τετάρτη