Η εκτόξευση των τιμών σε ρεύμα και αέριο «καταπίνει» τη βοήθεια στα νοικοκυριά

Η εκτόξευση των τιμών σε ρεύμα και αέριο «καταπίνει» τη βοήθεια στα νοικοκυριά
Ëïãáñéáóìüò ôçò ÄÅÇ. ÓÜââáôï 8 Ïêôùâñßïõ 2011. ÁÐÅ/ÌÐÅ/ÁÐÅ/ÌÐÅ/ÌÁÑÉÁ ÌÁÑÏÃÉÁÍÍÇ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρότι το συνολικό κόστος των κυβερνητκών μέτρων για ελάφρυνση των νοικοκυριών δεν είναι αμελητέο, οι προβλέψεις δείχνουν περαιτέρω αυξήσεις σε ρεύμα και αέριο, με συνέπεια το «πακέτο» των 500 εκατ. ευρώ να θεωρείται ήδη ανεπαρκές.

Η επιδότηση για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες το μήνα με 9 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό, εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό στις 11 Σεπτεμβρίου. Τρείς, μόλις, εβδομάδες αργότερα, η επιδότηση διπλασιάστηκε και συνοδεύτηκε με μέτρα για το αέριο και τη θέρμανση, με αποτέλεσμα το συνολικό «πακέτο» να πλησιάζει τα 500 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα δεδομένα, όπως διαγράφονται στις διεθνείς αγορές και κυρίως στα προθεσμιακά ενεργειακά προϊόντα, διατυπώνεται ήδη η πρόβλεψη ότι και το «πακέτο» αυτό θα αποδειχθεί ανεπαρκές, δηλαδή δεν θα καλύψει παρά ένα μέρος και μόνον των μεγάλων επιβαρύνσεων που θα κληθούν να πληρώσουν οικιακοί και επαγγελματικοί καταναλωτές τον εφετινό χειμώνα.

Σύμφωνα με το ήπιο σενάριο η κρίση θα διαρκέσει μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022, ωστόσο δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις ότι δεν θα υπάρξει εξομάλυνση σε όλη τη διάρκεια του 2022.

Οι λογαριασμοί ρεύματος που φτάνουν σε καταναλωτές είναι αυξημένοι έως και 150%, με τις επιχειρήσεις να μετακυλίουν στα τελικά προϊόντα τα αυξημένα κόστη. Στα οικιακά τιμολόγια, σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεγαλύτερος πάροχος για τον μήνα Σεπτέμβριο υπολογίζει ότι η ρήτρα αγοράς που θα δούν οι πελάτες με τους λογαριασμούς του Οκτωβρίου θα φτάσει τα 8,4 σεντς/KWh. Αυτό σημαίνει ότι η τελική τιμή μαζί με την έκπτωση του 30% που εφαρμόζει η επιχείρηση στους συνεπείς καταναλωτές θα διαμορφωθεί στα 16,1 σεντς/KWh.

Δηλαδή για ένα νοικοκυριό με τετραμηνιαία κατανάλωση 1,5 MWh μόνο η ρήτρα χονδρεμπορικής ανέρχεται στα 126 ευρώ και το συνολικό ύψος του λογαριασμού (χωρίς την επιδότηση) ανέρχεται στα 240 ευρώ (χωρίς τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις), όταν στις αρχές του έτους βρισκόταν στα επίπεδα των 165 ευρώ (αύξηση 45%).

Η επιβάρυνση αυτή θα είναι ακόμα μεγαλύτερη το Νοέμβριο που οι καταναλωτές θα πάρουν τους λογαριασμούς με τις ρήτρες του Οκτωβρίου. Και τούτο διότι τον Οκτώβριο οι τιμές του αερίου και οι τιμές χονδρεμπορικής στο ρεύμα κινούνται σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου τον Σεπτέμβριο ανήλθε στα 134,73 ευρώ/MWh, από 121,72 ευρώ/MWh τον Αύγουστο, 101,86 ευρώ/MWh τον Ιούλιο και 52,52 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο. Τον Οκτώβριο οι τιμές έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο και την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε νέο ιστορικό ρεκόρ στα 218,73 ευρώ/MWh. Τα αυξημένα κόστη δημιουργούν πρόβλημα στις εταιρείες προμήθειας

Προκύπτει συνεπώς το συμπέρασμα ότι η (αυξημένη) επιδότηση των 18 ευρώ το μήνα, δεν μπορεί να καλύψει παρά μόνον εν μέρει τις αυξήσεις του ρεύματος.

Για τους οικιακούς καταναλωτές πάντως, ακόμη μεγαλύτερες αναμένεται να είναι οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο, για όσους κάνουν χρήση του καυσίμου για θέρμανση. Εάν διατηρηθούν οι τρέχουσες τιμές, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι το κόστος του φυσικού αερίου στη λιανική θα βρεθεί πολλές φορές πάνω σε σύγκριση με τα χαμηλά επίπεδα τιμών που είχαν διαμορφωθεί πέρυσι λόγω της πανδημίας.

Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε νέο ρεκόρ στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου που ξεπέρασε τα 150 ευρώ/MWh όταν μόλις τον περασμένο Ιανουάριο βρισκόταν στα επίπεδα των 17 ευρώ/MWh. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της αγοράς, όπως προαναφέρθηκε, οι υψηλές τιμές δεν πρόκειται να αποκλιμακωθούν νωρίτερα από το πρώτο τρίμηνο του 2022. Δεν λείπουν μάλιστα και οι περισσότερο απαισιόδοξες προβλέψεις όπως αυτή της Citi, η οποία μιλά για επέκταση της ενεργειακής κρίσης σε όλη τη διάρκεια του 2022.

Πηγή: news247.gr