Η ελίτ της Silicon Valley ετοιμάζεται να ξοδέψει 1 δισ. δολάρια για να χτίσει το νέο Σαν Φρανσίσκο

Η ελίτ της Silicon Valley ετοιμάζεται να ξοδέψει 1 δισ. δολάρια για να χτίσει το νέο Σαν Φρανσίσκο
pexels
Ένας πρώην χρηματιστής της Goldman Sachs θέλει να δημιουργήσει μια νέα πράσινη πόλη στην Καλιφόρνια.

Το μυστήριο γύρω από ένα πρότζεκτ μετατροπής γεωργικής γης σε μια νέα πράσινη πόλη στην Καλιφόρνια ξετυλίγεται επιτέλους. Η επίδοξη «μεγα-πόλη» είναι το πνευματικό τέκνο ενός αρχάριου προγραμματιστή που υποστηρίζεται από μερικά από τα πιο εξέχοντα ονόματα της Silicon Valley.

Όμως, παρά τα σοβαρά προβλήματα του έργου, έχει ήδη εμπλακεί σε νομικές διαμάχες και γίνεται δεκτό με καχυποψία από τους γείτονες μέσα και γύρω από το Fairfield, μια πόλη στην κομητεία Solano περίπου 80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Σαν Φρανσίσκο.

Την Παρασκευή, οι New York Times ανέφεραν ότι περισσότερες από 100 ανεξήγητες αγορές γης από μια οντότητα που ονομάζεται Flannery Associates LLC έγιναν από τον Jan Sramek, έναν 36χρονο πρώην χρηματιστή της Goldman Sachs που υποστηρίζεται με 800 εκατομμύρια δολάρια από ορισμένους από τους μεγαλύτερους επενδυτές του κλάδου της τεχνολογίας. Αυτοί περιλαμβάνουν τον πρώην πρόεδρο της Sequoia Capital, Mike Moritz, τον συνιδρυτή του LinkedIn, Reid Hoffman, τους venture capitalists Marc Andreessen και Chris Dixon, τη Laurene Powell Jobs και άλλους.

Σύμφωνα με τους Times, ο Moritz πρότεινε ένα είδος αστικής ανάπτυξης που θα μπορούσε να περιλαμβάνει νέες μεθόδους σχεδιασμού, κατασκευής και διακυβέρνησης – όλα σε απόσταση οδήγησης από το Σαν Φρανσίσκο και τη Silicon Valley.

Ο Sramek δεν απάντησε σε αίτημα για κάποιο σχόλιο. Οι εκπρόσωποι των επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των Andreessen και Dixon, είτε αρνήθηκαν να σχολιάσουν είτε δεν απάντησαν στα αιτήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε σε ένα έργο που στοχεύει στην παροχή πρόσβασης σε καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, οικονομικά προσιτή στέγαση, καθαρή ενέργεια, βιώσιμες υποδομές, ανοιχτό χώρο και ένα υγιές περιβάλλον στους κατοίκους της κομητείας Solano», αναφέρει σε δήλωση που εστάλη μέσω email ο Brian Brokaw, εκπρόσωπος της Flannery. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που αρχίζουμε να εργαζόμαστε με κατοίκους και αιρετούς αξιωματούχους». Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με αρχεία που κατατέθηκαν στο γραφείο του υπουργείου Εξωτερικών της Καλιφόρνια, η Flannery περιγράφει την δραστηριότητά της ως γεωργία και συστάθηκε ως εταιρεία περιορισμένης ευθύνης στο Ντέλαγουερ. Νωρίτερα φέτος, δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης σημείωσαν ότι η Flannery είχε αποκτήσει συνολικά 52.000 στρέμματα, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο ενιαίο ιδιοκτήτη γης στην κομητεία Solano.

Η Flannery υπέστη περαιτέρω έλεγχο τον Μάιο, όταν κατέθεσε αγωγή εναντίον μιας ομάδας ντόπιων ιδιοκτητών γης, ισχυριζόμενη ότι συνωμότησαν για να καθορίσουν τις τιμές και να επιβαρύνουν υπερβολικά την εταιρεία καθώς προσπαθούσε να αγοράσει ακίνητα. Ως μέρος της αγωγής, η Flannery αποκάλυψε ότι αγόραζε ακίνητα σε λιβάδια στην κομητεία Solano από το 2018, δαπανώντας σωρευτικά περισσότερα από 800 εκατομμύρια δολάρια.

Στην αγωγή, η Flannery ισχυρίστηκε ότι ορισμένοι από τους «συνωμότες» πλήρωσαν μεταξύ 470 και 2.800 δολαρίων το στρέμμα για τις περιουσίες τους, αλλά δεν ήταν ικανοποιημένοι όταν η Flannery πρόσφερε 15.000 δολάρια το στρέμμα. Αντίθετα, «αντέκρουσαν τις προσφορές της Flannery απαιτώντας ακόμη υψηλότερες πληρωμές», σύμφωνα με την καταγγελία.

Οι δικηγόροι των ιδιοκτητών γης θέλουν να απορριφθεί η υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι ο ομοσπονδιακός αντιμονοπωλιακός νόμος δεν ισχύει για τις πωλήσεις ακινήτων από μεμονωμένους ιδιοκτήτες γης.

Μεταξύ εκείνων που ανησυχούν είναι ο Δημοκρατικός γερουσιαστής των ΗΠΑ John Garamendi, του οποίου η περιφέρεια περιλαμβάνει την αεροπορική βάση Travis, η οποία έχει σχεδόν περικυκλωθεί από κτήματα που ανήκουν στην Flannery. Ο Garamendi ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών, το FBI και την Πολεμική Αεροπορία να διερευνήσουν εάν ο αγοραστής συνδέεται με κινεζική εταιρεία που το 2022 προσπάθησε να αγοράσει γη έξω από την αεροπορική βάση Grand Forks στη Βόρεια Ντακότα. Αυτή η πώληση ακυρώθηκε αφότου η Πολεμική Αεροπορία έκρινε την εταιρεία απειλή για την εθνική ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com