«Η Ελλάδα καταγράφει μια θετική διαδρομή από τον Ιούλιο»

«Η Ελλάδα καταγράφει μια θετική διαδρομή από τον Ιούλιο»
epa04926984 Benoit Coeure, member of the European Central Bank's (ECB) executive board holds a news conference after the Eurogroup meeting at the European Convention Center in Luxembourg, 12 September 2015. EPA/JULIEN WARNAND

Πώς σχολιάζει ο Ευρωπαίος τραπεζίτης Μπενουά Κερέ τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Η πορεία της Ελλάδας είναι θετική από τον Ιούλιο και μετά αναφέρει το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, χαιρετίζοντας την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε θετική τροχιά από τον Ιούλιο και αυτό θα αρχίσει σταδιακά να αποδίδει καρπούς» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος τραπεζίτης, μιλώντας στο γαλλικό περιοδικό Le Figaro.

Ερωτηθείς σχετικά με την Ελλάδα, όπου εντείνεται η κοινωνική δυσαρέσκεια, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και το «κουαρτέτο» (ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ, ΕΜΣ) για ορισμένα από τα στοιχεία του νέου προγράμματος στήριξης το οποίο συμφωνήθηκε το καλοκαίρι, ο Κερέ επισήμανε ότι «κανένας δεν είχε πει ότι θα είναι εύκολο» να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που καλείται να προωθήσει η Αθήνα.

Σχετικά με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, τόνισε ότι η επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης παραμένει «ανοιχτή» και ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί τον Δεκέμβριο.

«Η ΕΚΤ δεν είναι υποχρεωμένη να δράσει τώρα» συνέχισε και τόνισε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν βάσει της οικονομίας και όχι των χρηματαγορών. Πάντως, διευκρίνισε ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό βρίσκονται σε περίοδο αποκλιμάκωσης.
«Δεν θέλουμε η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων να διαρκέσει πάρα πολύ, αλλά θα πρέπει να διατηρηθεί έως ότου επιτευχθεί ο στόχος μας» σημείωσε παράλληλα.

Ο Κερέ τέλος, έκανε αναφορά και στην Federal Reserve, αποσαφηνίζοντας ότι η απόφασή της για την αύξηση ή μη των επιτοκίων δεν πρόκειται να επηρεάσει τις αποφάσεις της ΕΚΤ.