Η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός: Οι ευκαιρίες σε 9 τομείς
- 16/07/2025, 10:01
- SHARE

Σε μια περίοδο που οι επενδύσεις στην Ευρώπη επιβραδύνονται η Ελλάδα προβάλλει ως ιδιαίτερα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός αξιοποιώντας τη σταθερή μακροοικονομική της πορεία, την πολιτική σταθερότητα, τη συνεχή βελτίωση των εταιρικών επιδόσεων, τη διατήρηση της επενδυτικής βαθμίδας και την αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά, στοιχεία που προσελκύουν διεθνή κεφάλαια.
Αυτό διαπιστώνει η έρευνα EY Attractiveness Survey Ελλάδα 2025 με βάση την οποία η προδιάθεση των διεθνών επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα παραμένει θετική. Παρά την μικρή κάμψη του ποσοστού όσων πιστεύουν ότι η ελκυστικότητα της χώρας θα βελτιωθεί στα επόμενα τρία χρόνια, στο 63% από 69% πέρυσι, η Ελλάδα εμφανίζει τις καλύτερες προοπτικές σε σχέση με τις περισσότερες χώρες όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα, με εξαίρεση την πρωταθλήτρια των επενδύσεων, Γαλλία και το Βέλγιο. Ενδεικτικά, στο σύνολο της Ευρώπης οι θετικές προβλέψεις διαμορφώνονται στο 61%, στην Πορτογαλία στο 61%, στη Ρουμανία στο 58% και στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 54%.
Παρά τους κινδύνους, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις (39% τις θεωρεί Νο1 κίνδυνο για την ελκυστικότητα της χώρας την επόμενη τριετία), οι μακροοικονομικές συνθήκες (32%), οι δασμοί (28%) και η διασφάλιση ενέργειας ή κρίσιμων υλών (28%) η Ελλάδα προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες σε μια σειρά από τομείς της οικονομίας, η οποία σταθεροποιείται και αναδιαρθρώνεται με έμφαση στην εξωστρέφεια και την καινοτομία.
Τουρισμός: Ενδεικτικά, σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΥ, η Αθήνα κατατάσσεται 8η μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων με τη μεγαλύτερη ελκυστικότητα για ξενοδοχειακές επενδύσεις ενώ η Ελλάδα συνολικά βρίσκεται στην 5η θέση. Επενδύοντας συστηματικά σε υποδομές, αεροδρόμια, λιμάνια και πολυτελή τουριστικά θέρετρα, τα οποία αναδιαμορφώνουν την εμπειρία του επισκέπτη και ενισχύουν τη συνδεσιμότητα με τις διεθνείς αγορές, η χώρα προσελκύει επενδύσεις ενώ προγράμματα ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού μειώνουν την εποχικότητα.
Αγορά ακινήτων: Η αγορά ακινήτων απορροφά διαχρονικά σημαντικό μερίδιο των άμεσων ξένων επενδύσεων, με τη δραστηριότητα να επικεντρώνεται κυρίως σε κατοικίες υψηλής ζήτησης και σε τουριστικά και επαγγελματικά ακίνητα σε αστικά κέντρα. Το έντονο ενδιαφέρον από το εξωτερικό επιβεβαιώνεται και από την αυξημένη ζήτηση στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Visa.
Ενέργεια: Ο τομέας της ενέργειας συγκαταλέγεται στους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας για την προσέλκυση επενδύσεων, με επενδυτικές ευκαιρίες να εντοπίζονται στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, καθώς και σε έργα αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, τα οποία υποστηρίζονται μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και κρατικών ενισχύσεων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, τα διασυνοριακά έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης, που ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή.
Κλιματική Αλλαγή: Οι αυξανόμενες πιέσεις της κλιματικής αλλαγής αναδεικνύουν την ανάγκη για σημαντικές επενδύσεις, με έμφαση στην προστασία από φυσικές καταστροφές όπως οι πυρκαγιές και η αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Ενδεικτικά, για τη λειψυδρία, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν επενδύσεις σε έργα υποδομών στο σύνολο της χώρας τα οποία ξεπερνούν σωρευτικά τα 10 δισ. ευρώ έως το 2030.
Εκπαίδευση: Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 2024, που επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, έχει ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών για την ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα, με σχέδια για δημιουργία παραρτημάτων και στρατηγικές συνεργασίες. Παράλληλα, καταγράφεται έντονη επενδυτική δραστηριότητα στην ιδιωτική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μέσω εξαγορών σχολικών μονάδων και ανάπτυξης πρότυπων κολλεγίων. Επιπλέον, η αυξημένη ζήτηση για ψηφιακές δεξιότητες και διά βίου μάθηση ενισχύει επενδύσεις σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες και e-learning.
Τεχνολογία: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε περιφερειακό κόμβο ψηφιακής καινοτομίας, προσελκύοντας σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης. Οι επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων αναμένεται να φτάσουν τα 2,07 δισ. δολ. έως το 2030, με την Αθήνα να φιλοξενεί περισσότερα από 250 MW νέας δυναμικότητας, γεγονός που δύναται να καταστήσει τη χώρα τον δεύτερο μεγαλύτερο κόμβο στη Μεσόγειο. Παράλληλα, η μετάβαση σε δίκτυα FTTH και 5G ενισχύει το ψηφιακό υπόβαθρο για περαιτέρω ανάπτυξη ενώ η τεχνητή νοημοσύνη επιταχύνει την αυτοματοποίηση υπηρεσιών και βιομηχανικών διαδικασιών. Το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων επεκτείνεται, με επίκεντρο τεχνολογίες αιχμής, με την πρωτοβουλία Pharos, ένα από τα πρώτα επτά AI Factories της Ευρώπης, να φιλοξενείται στην Ελλάδα.
Αγροδιατροφή: Ο αγροδιατροφικός τομέας στην Ελλάδα παρουσιάζει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, με έμφαση στην καινοτομία και την τεχνολογική αναβάθμιση. Το πρόγραμμα Empowering Women in Agrifood 2025 (EWA) ενισχύει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στον κλάδο ενώ το καθεστώς ενισχύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου για την αγροδιατροφή υποστηρίζει επενδυτικά σχέδια στον τομέα της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής και της μεταποίησης.
Startups: Το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων επιστρέφει στο top 20 της ΕΕ-27 καταλαμβάνοντας την 47η θέση παγκοσμίως, με την Αθήνα να παραμένει ο κεντρικός κόμβος επιχειρηματικότητας και τεχνολογικής καινοτομίας και τη Θεσσαλονίκη να αναδεικνύεται ως ανερχόμενο hub με σημαντική πρόοδο (αύξηση 31 θέσεων) στην παγκόσμια κατάταξη. Σημαντικά πεδία δραστηριότητας περιλαμβάνουν την τεχνητή νοημοσύνη, τις τεχνολογίες υγείας και τη βιοτεχνολογία ενώ καταγράφεται αυξανόμενη ωριμότητα όσον αφορά τη στρατηγική στόχευση, τη βιωσιμότητα επιχειρηματικών μοντέλων και τη διατήρηση ταλέντου εντός της χώρας.
Ιδιωτικοποιήσεις: Τέλος, σε φάση προετοιμασίας βρίσκονται νέες διαγωνιστικές διαδικασίες για την παραχώρηση ή υποπαραχώρηση λιμενικών υποδομών και τουριστικών ακινήτων, δημιουργώντας σημαντικές ευκαιρίες για ιδιωτικές επενδύσεις με υψηλό αποτύπωμα στην τοπική και εθνική οικονομία. Περιλαμβάνονται ώριμα έργα σε περιφερειακούς λιμένες και μαρίνες (Ιτέας, Ζακύνθου, Σκιάθου, Μανδρακίου Ρόδου, Καλαμαριάς, Πάτρας), καθώς και τουριστικά ακίνητα με ιαματικές πηγές από το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.