«Η Ελλάδα ως πηγή σταθερότητας»

«Η Ελλάδα ως πηγή σταθερότητας»

Εκτενές άρθρο της Washington Post για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ..

Με εκτενές άρθρο υπό τον τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός προωθεί τη χώρα του ως “προπύργιο σταθερότητας”» υποδέχτηκε σήμερα η Washington Post  τον Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον.

«Στην πρώτη επίσημη επίσκεψη ενός Έλληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τον διεθνή δανεισμό της χώρας το 2010, ο Αντώνης Σαμαράς ήλθε στην Ουάσινγκτον για να προωθήσει την πληττόμενη από την κρίση χώρα του ως μια πηγή σταθερότητας σε μια περιφέρεια που αντιμετωπίζει προβλήματα» αναφέρει το άρθρο.

«Πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ομπάμα, ο Σαμαράς εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν γεωπολιτικό ρόλο “ως ένα προπύργιο σταθερότητας” στην Ανατολική Μεσόγειο. Δοθεισών των νέων ανακαλύψεων ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο και τη συμφωνία για ένα νέο αγωγό, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Ελλάδας, ο Σαμαράς προσβλέπει η χώρα του να αποτελέσει έναν πάροχο ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Αν είχα έλθει εδώ πριν από ένα χρόνο, θα βλέπατε την Ελλάδα ως μια ασταθή χώρα σε μια περιφέρεια σταθερότητας. Τώρα φαινόμαστε μια χαρά σε σύγκριση με την περιφέρεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρει το άρθρο, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με μέλη της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας που μόλις προχθές άλλαξε ιδιοκτησιακό καθεστώς.

«Ο Σαμαράς επιδιώκει να λάβει μια ψήφο εμπιστοσύνης από τον Ομπάμα και υποστήριξη στην προσπάθειά του να επανέλθει η ανάπτυξη στην Ελλάδα», συνεχίζει το άρθρο της εφημερίδας που βασίζεται στη συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού με τους Αμερικανούς δημοσιογράφους.

Το άρθρο αναφέρει πως, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, «η Ελλάδα διέρχεται τον έκτο χρόνο ύφεσης, κάτι που χαρακτήρισε ως “ένα παγκόσμιο ρεκόρ μετά τη Μεγάλη Ύφεση”. Η ανεργία έχει αυξηθεί αλματωδώς στο 27,5% και το ποσοστό υπερβαίνει το 60% μεταξύ των νέων».

«Αντιμετωπίζουμε μια λεπτή κατάσταση. Χρειάζεται να δούμε απτές αποδείξεις ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην αμερικανική εφημερίδα.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε ακόμη για την άνοδο εξτρεμιστικών κομμάτων στην Ελλάδα, λέγοντας, «Μπορεί οποιαδήποτε σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα ή χώρα μέλος του NATO να υφίσταται ένα τόσο υψηλό ποσοστό ανεργίας χωρίς να καταγράφονται αναταράξεις;».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός φαίνεται πως έκλεισε τη συζήτηση με μία πιο «αισιόδοξη νότα», δηλώνοντας στους δημοσιογράφους της Washington Post, μιλώντας για την οικονομική ενίσχηση από τον τουρισμό, «μια βροχή ρευστότητας σε μια ξερή γη», όπως τη χαρακτήρισε, και τη συμφωνία για τον αγωγό TAP που εκτιμά ότι θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Τέλος, το δημοσίευμα της ιστορικής εφημερίδας κάνει αναφορά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προσελκύσει επενδυτές από τις ΗΠΑ: «Η Ελλάδα σκοπεύει να προσελκύσει επενδυτές και επενδυτικά ταμεία που θα χορηγήσουν φθηνή χρηματοδότηση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε μια οικονομία που πασχίζει να αποκτήσει πρόσβαση σε ρευστότητα.  Ήδη, ο Σαμαράς καλωσορίζει Αμερικανούς επενδυτές στο γραφείο του και υπόσχεται “κόκκινα χαλιά αντί των συνηθισμένων ελληνικών γραφειοκρατικών προσκομμάτων” όπως το έθεσε. Μετά την επίσκεψή του στα γραφεία της εφημερίδας ο Σαμαράς πέταξε στην Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με ορισμένους εξ αυτών – μεταξύ άλλων, τον Ελληνοαμερικανό επικεφαλής της Dow Chemical, Άντριου Λιβέρις, και τον Τζον Πόλσον, επικεφαλής ενός επενδυτικού ταμείου».