Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ ενώνουν δυνάμεις

Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ ενώνουν δυνάμεις

Υπογράφηκε το μνημόνιο συναντίληψης για τους τομείς ενέργειας και υδάτινων πόρων ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Επικυρώθηκε επίσημα σήμερα στη Λευκωσία η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ σε θέματα ενέργειας και υδάτινων πόρων με την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης μεταξύ των τριών χωρών.

Ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε ότι η συνεργασία των τριών χωρών εισέρχεται σε μια σημαντική και δημιουργική φάση κατά την οποία ενισχύεται η γεωπολιτική θέση της Κύπρου και της Ελλάδας, και αναμένεται να λειτουργήσει ως σημαντικός παράγοντας σταθερότητας στη Μεσόγειο.

«Οι πρωτοβουλίες αυτές συμβάλλουν αποφασιστικά στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, γεγονός που αδιαμφισβήτητα ενισχύει γεωπολιτικά Ελλάδα και Κύπρο, ως κράτη- μέλη της ΕΕ και προωθεί και εδραιώνει με τον πιο πρακτικό και στοχευμένο τρόπο τη συνεργασία των τριών χωρών σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», είπε ο κ. Μανιάτης.

Με τη σειρά του, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, χαρακτήρισε το μνημόνιο συναντίληψης «καθοριστική στιγμή» για τη συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, ενώ ιστορική χαρακτήρισε τη συμφωνία των τριών χωρών ο υπουργός Υδάτινων και Ενεργειακών Πόρων του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ, ο οποίος αναφέρθηκε και σε μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού για την Κύπρο και σε άλλα κοινά έργα που θα ακολουθήσουν.

Οι τρεις υπουργοί εξέφρασαν ακόμη την υποστήριξή τους στο σχέδιο ενεργειακής σύνδεσης «EuroAsia Interconnector» που θα συνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας  (Κρήτη και Πελοπόννησο), της Κύπρου και του Ισραήλ, με την πόντιση καλωδίου μεταφορικής ισχύος δύο χιλιάδων Μεγαβάτ.

Το έργο -το κόστος του οποίου εκτιμάται πως θα φτάσει στο 1,5 δισ. ευρώ- έχει ενταχθεί στα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο δέσμευσής της για εξαγωγή του φυσικού αερίου της χώρας από τον τερματικό σταθμό υγροποίησης στην Κύπρο.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως η κυπριακή κυβέρνηση προχωρά με αποφασιστικότητα στην κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, ώστε να υλοποιήσει τη σημαντική δυνατότητα να καταστεί ενεργειακός κόμβος της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η Κύπρος είναι ίσως ο πιο σταθερός εταίρος του Ισραήλ στην περιοχή», είπε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε πως «η εγγύτητά μας με τη διώρυγα του Σουέζ είναι ένας σημαντικός παράγοντας που ευνοεί τη δημιουργία ενός περιφερειακού ενεργειακού κόμβου στην Κύπρο, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Άπω Ανατολή».

Η υπογραφή της συμφωνίας και η σημασία της στην ενεργειακή «σκακιέρα» της Μεσογείου αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη σημερινή συνάντησή τους.