Η Ελλάδα ουραγός της ΕΕ για τις ΑΠΕ στον κλάδο των μεταφορών – Μόλις 4,1%

Η Ελλάδα ουραγός της ΕΕ για τις ΑΠΕ στον κλάδο των μεταφορών – Μόλις 4,1%
An employee of Stellantis automobile company drives a car on the Sochaux Stellantis car plant parking in Sochaux, eastern France, on November 25, 2022. Due to a lack of truck drivers, the Stellantis plant of Sochaux is not able to export all its cars and has to stock them on the Lure-Malbouhans desaffected airport, about 40 km from the industrial site. (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP) Photo: AFP
Το μερίδιο των ΑΠΕ στις μεταφορές στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήλθε στο 9,6%

Η Ελλάδα είναι τρίτη από το τέλος μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μεταφορές, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που αφορούν το 2022 και τα οποία δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα.

Σημειώνεται πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που καταναλώνονται στις μεταφορές περιλαμβάνουν τα υγρά βιοκαύσιμα (π.χ. βιοντίζελ που πληρούν ορισμένα κριτήρια αειφορίας και εξοικονόμησης αερίων του θερμοκηπίου), το βιομεθάνιο (δηλ. αέριο από ανανεώσιμη προέλευση) και το μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που καταναλώνεται στις οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές.

Για το εν λόγω έτος το μερίδιο των ΑΠΕ στις μεταφορές στο σύνολο της ΕΕ ανήλθε στο 9,6%, αυξημένο κατά 0,5% σε σχέση με το 2021 αλλά και μειωμένο κατά 0,7% από το ιστορικό υψηλό του 10,3% που είχε καταγραφεί το 2022.

Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται σημαντική ώθηση για να επιτευχθεί ο στόχος του 29% που έχει τεθεί για το 2030 από την οδηγία 2023/2413 της ΕΕ για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Η εν λόγω οδηγία προσφέρει επίσης στις χώρες τη δυνατότητα να επιτύχουν έναν διαφορετικό στόχο: Μείωση της έντασης των αερίων του θερμοκηπίου στις μεταφορές κατά τουλάχιστον 14,5 % έως το 2030.

Η Σουηδία (29,2%) είναι μακράν η χώρα της ΕΕ με το υψηλότερο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μεταφορές και έχει ήδη επιτύχει τον στόχο για το 2030.

Η Φινλανδία (18,8%) παρουσιάζει επίσης πολύ υψηλό μερίδιο, αν και θα πρέπει να αυξηθεί κατά περίπου 10%, αν επιλέξει τον στόχο που έχει τεθεί για το 2030 όσον αφορά το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τις δύο σκανδιναβικές χώρες ακολουθούν η Ολλανδία, η Μάλτα, το Βέλγιο, η Δανία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία, όλες με μερίδιο περίπου 10%.

Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Κροατία (2,4%), τη Λετονία (3,1%) και την Ελλάδα (4,1%).

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις από το 2021 έως το 2022 καταγράφηκαν στη Γερμανία (+1,9%), την Ολλανδία (+1,8%) και την Ουγγαρία (+1,6%), αλλά ακόμη και αν διατηρηθούν μέχρι το 2030 τα ποσοστά αυτά δεν επαρκούν για την επίτευξη του στόχου.Από την άλλη πλευρά, οι υψηλότερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Κροατία (-4,6%), τη Λετονία (-3,3%) και τη Σλοβενία (-2,8%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: