Αγρότες: Διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και αποφάσεις στη Λάρισα

Αγρότες: Διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και αποφάσεις στη Λάρισα
Αγρότες συμμετέχουν στο αγροτικό συλλαλητήριο, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων, με αφορμή την έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη, Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Το πακέτο μέτρων, τα φωτοβολταϊκά του αγρότη και η συζήτηση στην Ευρώπη  

Στις κατά τόπους γενικές τους συνελεύσεις και στην πανελλαδική επιτροπή που συνέρχεται αύριο Τρίτη στη Νίκαια της Λάρισας θα αξιολογήσουν τα μέτρα της κυβέρνησης οι αγρότες που επέστρεψαν στα μπλόκα μετά τις κινητοποιήσεις που διοργάνωσαν στο πλαίσιο της 30ής Agrotica της ΔΕΘ-Helexpo.

Η πίεση στο κυβερνητικό επιτελείο είναι αισθητή όσο μαίνονται οι κινητοποιήσεις, με γαλάζιους συνδικαλιστές να πρωταγωνιστούν στα μπλόκα. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση εστιάζει στην προώθηση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί και στην επίτευξη ευρωπαϊκών λύσεων σε κοινά αιτήματα Ελλήνων και Ευρωπαίων αγροτών. Εξάλλου, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι παραγωγοί έχουν επιβαρυνθεί τα τελευταία χρόνια με υψηλό κόστος λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας, λιπασμάτων και ζωοτροφών εξαιτίας των διαταραχών στην διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα και της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσαν η πανδημία και ο πόλεμος της Ρωσίας στη Ουκρανία. Για την ελάφρυνση αυτού του βάρους ανακοίνωσε πακέτο μέτρων, το οποίο πάντως δεν φαίνεται να ικανοποίησε τους εξεγερμένους αγρότες.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή την Παρασκευή προανήγγειλλε μεταξύ άλλων επέκταση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, ήτοι ενίσχυση 82 εκατ. ευρώ και 10% έκπτωση μέσω της ΔΕΗ στο αγροτικό ρεύμα την περίοδο από Μάιο έως και Σεπτέμβριο, που γίνονται οι περισσότερες εργασίες και με πρόθεση της κυβέρνησης για μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος κατά τουλάχιστον 30% για μια δεκαετία. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται επιδότηση για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες “Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι”, ύψους 30 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγρότες: Στην πρώτη γραμμή το ενεργειακό κόστος

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση με στόχο να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος ενέργειας στον κλάδο τα τελευταία δύο χρόνια πρόσφερε 600 εκατ. ευρώ επιδοτήσεις για το αγροτικό τιμολόγιο αλλά πλέον δίνει έμφαση σε πιο μόνιμες και ρεαλιστικές λύσεις. Αυτό ανέφερε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει κάθε αγρότη στην ανάπτυξη του δικού του μικρού φωτοβολταϊκού 10-50 kW. Μελετάται αυτό το διάστημα το ύψος της επιδότησης και ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τα μέτρα της κυβέρνησης, στο πλαίσιο του προγράμματος “Απόλλων”, που είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα, μέσω διαγωνισμών θα επιλεγούν ώριμα έργα ΑΠΕ, τα οποία θα αρχίσουν να “ηλεκτρίζονται” εντός διετίας. Η προμηθευόμενη ενέργεια από τα έργα αυτά, θα προορίζεται για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, των ΔΕΥΑ, αλλά και των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Επιπλέον, θα ρυθμιστούν χρέη των τοπικών και γενικών οργανισμών εγγείων βελτιώσεων ύψους 87 εκατ. ευρώ. Ειδικά σε ό,τι αφορά την περιοχή της Θεσσαλίας, το κράτος θα αναλάβει το 75% αυτών των οφειλών. Σε αυτά τα μέτρα προστίθεται η αύξηση έως 10.000 ευρώ (από 5.000 ευρώ) στην πρώτη αποζημίωση για τους πληγέντες αγρότες ανάλογα με το ύψος των ζημιών στον εξοπλισμό, μέχρι να βγουν οι συνολικές αποζημιώσεις και για τα προϊόντα που καταστράφηκαν, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Επιπλέον, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 30ης Agrotica ανακοίνωσε χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές και τις αποζημιώσεις των παραγωγών παραδεχόμενος λάθη στον ΟΠΕΚΕΠΕ κατά την προκαταβολή των ενισχύσεων τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2023.

-Στο προσεχές διάστημα θα ανοίξει εκ νέου η Ενιαία Αίτηση Ενισχύσεων του 2023

-Πριν το Πάσχα θα γίνει η πληρωμή των αδιάθετων κονδυλίων ύψους 88 εκατ. ευρώ

-Στο ίδιο διάστημα προβλέπεται και η διάθεση των 425 εκατ. ευρώ για τα Οικολογικά Σχήματα (Eco Schemes)

-Τον Απρίλιο θα καταβληθούν επίσης 245 εκατ. ευρώ που αφορούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις

-Εντός του Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα υποδοχής δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024

-Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τα 16.000 δεσμευμένα ΑΦΜ παραγωγών, σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ξεκινήσει ήδη τον αποχαρακτηρισμό τους, με βάση την αιτία δέσμευσής τους, μέσω διοικητικών ελέγχων και όπου απαιτείται με επιτόπιους ελέγχους

-Συνεχίζονται οι καταβολές των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, με τις αποζημιώσεις για ζημιές του 2023 να ξεκινά δυο μήνες νωρίτερα, από 20 Φεβρουαρίου

-Αναμένεται επίσης η ενεργοποίηση με υπουργική απόφαση του Μέτρου 5.2, προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, για την αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και κατεστραμμένων εγκαταστάσεων για κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Θεσσαλίας.

-Οι αλιείς του Παγασητικού θα λάβουν ενισχύσεις 1,5 εκατ. ευρώ εντός Φεβρουαρίου

-Επιπλέον, σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνεται η δυνατότητα σε 127.232 αγρότες να καλλιεργούν εκτάσεις 1.480.972 στρεμμάτων που λόγω του κανονισμού της ΚΑΠ έπρεπε να μείνουν ακαλλιέργητες, χωρίς μάλιστα να εξαιρεθούν της προβλεπόμενης ενίσχυσης και με απαλλαγή από ελέγχους και πρόστιμα.

Εντωμεταξύ, ανακοινώθηκε και η δημιουργία ενός νέου συστήματος προειδοποίησης των αγροτών για την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, στα πρότυπα του “112” ειδικά όμως για γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους. Πρόκειται για καινοτομία στο πλαίσιο της αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ για την πρόληψη έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην πρωτογενή παραγωγή.

Επίσης, ενισχύεται η αγροτική επιχειρηματικότητα με τη σύσταση αγροτικών τμημάτων στα επιμελητήρια της χώρας και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα σημεία πώλησης και στις πύλες εισόδου της χώρας, από τα μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥπΑΑΤ, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και των κατά τόπους κτηνιατρικών υπηρεσιών των ΔΑΟΚ, με στόχο την προστασία παραγωγών, προϊόντων ΠΟΠ και καταναλωτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: