Η Ελλάδα στην 3η θέση των ταξιδιωτών από την Βόρεια Ευρώπη

Η Ελλάδα στην 3η θέση των ταξιδιωτών από την Βόρεια Ευρώπη
Tourists wear face masks to prevent the spread of COVID-19 at the archeological site, on the Akropolis hill, in Athens, on November 2, 2020. The greek government announced new measures to stop the rapid rise in new cases, among which are the closure of bars, cafes, restaurants and gyms around the country. (Photo by Panayotis Tzamaros/NurPhoto) (Photo by PANAYOTIS TZAMAROS / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

Νέα έρευνα της Accor αναδεικνύει νέες τάσεις και προτιμήσεις στις διακοπές των Βορειοευρωπαίων μετά την πανδημία.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 3η θέση των προτιμήσεων των Βορειοευρωπαίων ταξιδιωτών, με ποσοστό 28% στο top 10 των ευρωπαϊκών χωρών και 18% στους 10 κορυφαίους προορισμούς του κόσμου. Ο δελεαστικός συνδυασμός του σύντομου χρόνου πτήσεων, του ζεστού κλίματος, της εντυπωσιακής ακτογραμμής, του καλού φαγητού για όλη την οικογένεια, της μόδας και του πολιτισμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία (2η θέση) και την Ιταλία (1η θέση) φαίνεται να κεντρίζει το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τη νέα μελέτη του ξενοδοχειακού ομίλου της Accor, η οποία αποκαλύπτει μια αισιοδοξία για την επιστροφή των ταξιδιών το 2022, οι οποίοι σκοπεύουν να ξοδέψουν κατά μέσο όρο 39% περισσότερα χρήματα για ταξίδια το 2022 από ό,τι το 2019 και να κάνουν κατά μέσο όρο 4 ταξίδια φέτος.

Για τη μελέτη πραγματοποιήθηκε έρευνα σε 6.000 συμμετέχοντες από πέντε χώρες -Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Γερμανία, Πολωνία και Ρωσία- σχετικά με τις ταξιδιωτικές τους προτιμήσεις και επιθυμίες. Τα αποτελέσματα ήταν άκρως θετικά και υποδεικνύουν ότι οι ταξιδιώτες εκτιμούν το ταξίδι και το διάστημα των διακοπών περισσότερο από ποτέ. Παρά τα πρόσφατα εμπόδια σε συνάρτηση με τις παραλλαγές Delta και Όμικρον, πάνω από το 80% σχεδιάζει να ταξιδέψει μέσα στο 2022. Θέλουν πολύ να ταξιδεύουν και έπειτα από δύο χρόνια περιορισμών, θέλουν να ξοδέψουν και σημαντικά ποσά.

Οι τάσεις των ταξιδιωτών

Η επιθυμία για “fly and flop” διακοπές (όταν κάποιος ταξιδεύει κάπου για να χαλαρώσει χωρίς λεπτομερές πρόγραμμα δραστηριοτήτων) έχει αυξηθεί, ενώ οι διακοπές στην παραλία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας για τα ταξίδια του 2022 με το 33% των ερωτηθέντων να σχεδιάζει αποδράσεις στον ήλιο. Τα city breaks (26%) αναμένεται να επανέλθουν, καθώς επανέρχεται και το κάλεσμα της κοσμοπολίτικης κουλτούρας. Η επαναφορά του mindful travel (ενσυνείδητου ταξιδιού) συνεχίζεται, ενισχυμένη από την Omicron.

Η έρευνα πριν από την Όμικρον έδειξε ότι ένας στους πέντε (20%) αναζήτησε αποδράσεις εκτός χώρας, αλλά η πρόσφατη έκρηξη της πανδημίας οδήγησε σε αυξημένη επιθυμία για τη φύση, με το 30% των ταξιδιωτών να αναζητούν διακοπές στην ύπαιθρο το 2022. Η Όμικρον έχει διπλασιάσει την επιθυμία μας να εξερευνήσουμε τη χώρα μας – στα τέλη του 2021 μόλις το 14% των ταξιδιωτών σχεδίαζε staycations και στις αρχές του 2022 ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε στο 28%. Συνολικά, το 25% των ερωτηθέντων είναι πιο πιθανό να προτιμήσουν το staycation ως αποτέλεσμα της Όμικρον. Έπειτα από δύο δύσκολα χρόνια, το 14% των Ευρωπαίων σχεδιάζει μια απόδραση απόλυτης πολυτέλειας, ένα ταξίδι ζωής για να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος στα χρόνια της πανδημίας.

Η Ιταλία έχει αναγνωριστεί ως ο νούμερο 1 προορισμός για ταξιδιώτες από την Ευρώπη. Επιπλέον, το 55% των ερωτηθέντων σκοπεύουν να ταξιδέψουν εντός Ευρώπης, ενώ από εκείνους που θέλουν να εξερευνήσουν προορισμούς εκτός της ηπείρου, το 13% σχεδιάζει ταξίδια στη Βόρεια Αμερική και το 11% στη Νοτιοανατολική Ασία.

Το 30% των συμμετεχόντων σχεδιάζουν ενεργά και κάνουν κρατήσεις για ταξίδια στο πρώτο μισό του έτους, 50% για το δεύτερο μισό και περίπου ένας στους πέντε (17%) ήδη κάνουν κρατήσεις για το 2023.

Το 16% αναμένει λιγότερα αεροπορικά ταξίδια το 2022, το 18% περιμένει επιστροφή στα ταξίδια με τρένο και αυτοκίνητο και το 13% προβλέπει ότι ο προγραμματισμός πολλών ταξιδιών θα συνεχιστεί το 2022 δίνοντας στους ταξιδιώτες τη σιγουριά ότι τουλάχιστον ένα από τα ταξίδια θα πραγματοποιηθεί όπως είχε προγραμματιστεί.

Μια σπάνια θετική εξέλιξη στα χρόνια του Covid είναι η αυξημένη ευαισθητοποίηση για τη βιωσιμότητα, η οποία τίθεται πια ως προτεραιότητα. Η βιωσιμότητα και ο αντίκτυπος του ταξιδιού στο κλίμα και τον πλανήτη αποτελεί πλέον σημαντικό παράγοντα για το 87% των ανθρώπων.

Το Mindful Travel αναμένεται να είναι μια σημαντική τάση το 2022. Ο συναισθηματικός και βιωματικός ρόλος του ταξιδιού είναι επίσης πιο σημαντικός τώρα παρά ποτέ. Το 66% συμφωνεί: “Μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητές μου όταν πηγαίνω διακοπές είναι να τονώσω την ψυχική μου ευεξία και να αφήσω πίσω μου το άγχος”.

Πηγή: News247