Η έλλειψη χρηματοδότησης είναι το Νο1 πρόβλημα για γυναίκες επιχειρηματίες

Η έλλειψη χρηματοδότησης είναι το Νο1 πρόβλημα για γυναίκες επιχειρηματίες
Photo: pixabay.com
Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα της Tide για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας που έρχεται σε λίγες ημέρες από σήμερα, η επιχειρηματική οικονομική πλατφόρμα Tide έδωσε στη δημοσιότητα έρευνα που εστιάζει στις αποδόσεις, τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην  αγορά εργασίας. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου και η εκπροσώπησή τους σε διευθυντικές θέσεις να ενισχύεται μιας και οι σοβαρές επιχειρήσεις έχουν πάρει πολύ σοβαρά του αφήγημα του inclusion & diversity, παρόλα αυτά η ισότητα σε επίπεδο ευκαιριών δεν έχει επέλθει ακόμη.

Η μελέτη αναδεικνύει ως κορυφαίο εμπόδιο στην επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών την περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση ενώ μέσα από τα ευρήματά επισημαίνεται ότι περίπου το 1/5 των επιχειρηματιών γένους θηλυκού θεωρεί το φύλο ως εμπόδιο για την επιτυχή έναρξη μιας επιχείρησης. Είναι ενδεικτικό πως περισσότερες από τις μισές (54%) υποστηρίζουν ότι η περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση είναι το κορυφαίο εμπόδιο για την μετουσίωση της ιδέας τους σε πράξη. Στην πραγματικότητα, οι μισές γυναίκες ιδιοκτήτριες επιχειρήσεων που υποβάλλουν αίτηση για δάνειο ή επένδυση για τη χρηματοδότηση του business plan τους έρχονται αντιμέτωπες με την απόρριψη και αποκόπτονται από το σύστημα, γεγονός που τις αποθαρρύνει από οποιαδήποτε νέα προσπάθεια.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 2.000 γυναίκες από διαφορετικά οικονομικά backgrounds δείχνει σαφείς διαφορές μεταξύ των γυναικών από διαφορετικές εθνοτικές μειονότητες. Περίπου το 68% των μαύρων γυναικών ιδιοκτητών επιχειρήσεων θεώρησαν δύσκολη τη διαδικασία έναρξης ενός νέου εγχειρήματος. Σε περιφερειακό επίπεδο, οι γυναίκες με έδρα τη Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και τη βορειοανατολική Αγγλία θεωρούν ότι είναι πιο δύσκολο να ξεκινήσουν μια επιχείρηση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψαν καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει ξεπεράσει τον στόχο της – δέκα μήνες νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα – να βοηθήσει 100.000 γυναικείες επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους μέχρι το τέλος του 2023. Ήδη από τον Μάρτιο του 2023, η Tide έχει καλωσορίσει περίπου 110.000 γυναίκες στην πλατφόρμα, που αποτελεί το 25% των συνολικών μελών της. Μάλιστα στα άμεσα σχέδιά της είναι να ανακοινώσει μια νέα δέσμευση στο Ηνωμένο Βασίλειο αργότερα αυτό το έτος με στόχο να υποστηρίξει περισσότερες γυναίκες να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.

«Το στοίχημα να επιβιβαστούν στο “επιχειρηματικό τρένο” 100.000 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το τέλος του 2023, σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα, αποτελεί μεγάλο επίτευγμα για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι. Συνιστά την απόδειξη της επιθυμίας μας να υποστηρίξουμε περισσότερες γυναίκες στην επιχειρηματικότητα. Βασική πεποίθησή μας είναι ότι το φύλο δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση. Ωστόσο, όπως τονίστηκε στην έρευνά, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να διευκολυνθεί το μονοπάτι για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των εμποδίων στη χρηματοδότηση και την καθοδήγηση. Ακούγοντας προσεκτικά τα αιτήματα και αφουγκραζόμενοι τα προβλήματα τους, εργαζόμαστε ώστε να παρέχουμε περαιτέρω υποστήριξη για να βοηθήσουμε όλα τα μέλη μας να επεκτείνουν τα δίκτυά τους, να βελτιώσουν τη λειτουργική τους τεχνογνωσία, να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση που απαιτείται για τα επόμενα αναπτυξιακά βήματα και να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους ως επιτυχημένες ΜμΕ» τονίζει η  Heather Cobb, η οποία εργάζεται πάνω στο κομμάτι του engagement των μελών στο Tide.

Τη δυσαρέσκειά της στα ευρήματα της έρευνας εκφράζει η Leah Hutcheon, Διευθύνουσα Σύμβουλος της σκωτσέζικης πλατφόρμας κρατήσεων και προγραμματισμού Appointedd, χαρακτηρίζοντας ως λυπηρά  τα εν λόγω  στατιστικά στοιχεία. «Η Appointedd συγκέντρωσε 2,7 εκατομμύρια £ σε μετοχικές επενδύσεις και είχαμε την τύχη να υποστηριχτούμε από ένα ευρύ φάσμα επενδυτών, αλλά δυστυχώς η ιστορία μας είναι σίγουρα μειοψηφία» δήλωσε η κα Hutcheon.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: