Οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να εκδράμουν το Πάσχα

Οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να εκδράμουν το Πάσχα
Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 12 μ.μ., οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστιες πήλινες στάμνες γεμάτες νερό – τους μπότηδες – από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους στην πλατεία Λιστόν της Κέρκυρας, Μεγάλο Σάββατο 1 Μαϊου 2021. Οι μπότηδες είναι πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι.Το έθιμο με το σπάσιμο των κανατιών το Πάσχα στην Κέρκυρα έχει μακρά ιστορία που χάνεται στην εποχή της Ενετοκρατίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι προκρατήσεις, η σκιά του πολέμου και η διάθεση για διακοπές έπειτα από δυο χρόνια πανδημίας.

Τις διακοπές του Πάσχα περιμένουν πως και πως οι Έλληνες για να εκδράμουν και να αλλάξουν παραστάσεις. Η πανδημία των τελευταίων δύο ετών, αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ναι μεν έχουν ρίξει ψυχολογικά τους εκδρομείς, όχι όμως σε βαθμό που να τους αποτρέψει να οργανώσουν τις διακοπές τους για να περάσουν τις γιορτινές ημέρες κοντά σε αγαπημένους προορισμούς, φίλους και συγγενείς.

Ήδη οι προκρατήσεις των ξενοδοχείων κινούνται σε ικανοποιητικούς ρυθμούς με τους νησιωτικούς προορισμούς να έχουν την τιμητική τους. Κινητικότητα καταγράφεται και για την 25η Μαρτίου, όμως εδώ η ψήφος εμπιστοσύνης πηγαίνει, κυρίως, σε χώρες του εξωτερικού. Επιπρόσθετα, τέλη Μαρτίου ξεκινούν και οι πρώτες πτήσεις του εξωτερικού προς την Ελλάδα, όπου οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην τουριστική βιομηχανία θα αρχίσουν να παίρνουν μια πρόγευση των όσων θα ακολουθήσουν τη φετινή τουριστική σεζόν, εκτός βέβαια απροόπτου.

Σε γενικές γραμμές επικρατεί ψυχραιμία, υπάρχει η αίσθηση ότι θα βρεθεί σύντομα λύση στις εχθροπραξίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όμως σε κάθε περίπτωση, και η τρέχουσα, θα είναι μια πολύ ιδιαίτερη σεζόν καθώς θα αλλάξει το μείγμα της τουριστικής ροής, μειώνοντας τη ζήτηση από χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία και θα δεχτούν προσφυγικό κύμα, όπως για παράδειγμα η Πολωνία που θεωρείται σημαντικός εμπορικός εταίρος σε επίπεδο τουρισμού.

Πρώτο crash test τέλη Μαρτίου

Η Κρήτη και ισχυρό brand name διαθέτει και φυσικό κάλλος και τις κατάλληλες υποδομές για να παίξει δυνατή μπάλα στην τουριστική αγορά. Τα ξενοδοχεία ετοιμάζονται για να ανοίξουν τέλη Μαρτίου και να υποδεχτούν τους πρώτους τουρίστες, οι οποίο θα πατήσουν το πόδι τους στο νησί, αρχής γενομένης από τις 27 Μαρτίου που ξεκινούν οι πτήσεις charter . Όπως αναφέρει στο Fortune Greece ο Νίκος Χαλκιαδάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, μεγάλη ζήτηση καταγράφεται από τους Γερμανούς και τους Αυστριακούς που θα περάσουν μέσα στην Άνοιξη λίγες ημέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης στην Κρήτη.

«Δυστυχώς ο πόλεμος θα επηρεάσει και την Κρήτη, καθώς το νησί είναι Νο 2 προορισμός για τους Ρώσους, μετά τη Χαλκιδική. Το 2013 είχαμε 900.000 Ρώσους τουρίστες και 94.000 Ουκρανούς. Προ πανδημίας, το 2019, ο αριθμός των Ρώσων που επισκέφτηκε το νησί άγγιζε τις 350.000 και πέρυσι τις 35.000. Στην περίπτωση δε της Ουκρανίας, το 2021 οι τουρίστες ήταν 85.000 και οι εκτιμήσεις για φέτος ήταν ότι το νούμερο θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο».

Οι Tour Operators πιέζουν για εκπτώσεις

Η Ζάκυνθος φαίνεται να είναι πιο τυχερή, μιας και τα τελευταία μεγάλα συμβόλαια με Tour Operators σταμάτησαν από το 2015, οπότε οι ντόπιες τουριστικές επιχειρήσεις στράφηκαν σε άλλες αγορές. Για το Πάσχα η κίνηση είναι αυξημένη και οι προκρατήσεις ενθαρρυντικές με την Αντιπρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος & Πρόεδρο των Ξενοδόχων Ζακύνθου, Χριστίνα Τετράδη, να αναγνωρίζει μια δυναμική που προμηνύει θετική έκβαση για τους επιχειρηματίες του νησιού.

«Η αλήθεια είναι πως υπάρχει ένα μικρό πάγωμα στις κρατήσεις, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε καθόλου ακυρώσεις. Οι Βρετανοί πηγαίνουν πολύ καλά, οι Γερμανοί ανεβαίνουν μέρα με τη μέρα, ενώ εξαιρετικά κινείται και η Γαλλική αγορά με την οποία χτίζουμε δεσμούς τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτή που φοβόμαστε είναι η Πολωνική αγορά, η οποία θα κληθεί να απορροφήσει και το μεγαλύτερο μέρος των Ουκρανών προσφύγων» επισημαίνει η κα Τετράδη.

Προσθέτει πως οι Tour Operators εξακολουθούν να ζητούν παράταση της εκπτωτικής πολιτικής που εφαρμόζεται για τα early bookings, η οποία κανονικά έληγε στις 31 Ιανουαρίου. «Οι μεγάλοι πράκτορες πιέζουν για διατήρηση των εκπτώσεων στα συμβόλαια με τους Έλληνες ξενοδόχους, πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Η αίσθησή μας είναι ότι οι Ευρωπαίοι θα ταξιδέψουν όπως και να ‘χει, εν αντιθέσει με τους Αμερικάνους οι οποίοι αντιλαμβάνονται την Ευρώπη σαν μια χώρα και θεωρούν ότι όλα τα Κράτη κινδυνεύουν, ανεξάρτητα από το πόσο κοντά ή μακριά βρίσκονται στην Ουκρανία».

Η εκτίμηση της κα Τετράδη είναι πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα αναγκαστεί να υποχωρήσει και να λήξει τον πόλεμο, δεδεομένου ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και θα του κοστίσει σε οικονομική απομόνωση. «Δεν συμφέρει τον Ρώσο Πρόεδρο να ισοπεδώσει τα πάντα με μια βόμβα. Δεν είμαστε στην εποχή του B’ Παγκόσμιου Πολέμου όπου γίνονταν κτηνωδίες για τις οποίες ο κόσμος πληροφορήθηκε πολλά χρόνια μετά. Τώρα με το ίντερνετ οι επιθέσεις γίνονται live και ο Πούτιν γνωρίζει ότι δεν μπορεί να χτυπάει άμαχο πληθυσμό. Παραμένουμε ψύχραιμοι και περιμένουμε τις εξελίξεις. Ως ΙΤΕΠ σκοπεύουμε το επόμενο 10ημερο να ξεκινήσουμε τη διεξαγωγή έρευνας ώστε να αποτυπώσουμε τις επιπτώσεις του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου στην ελληνική τουριστική αγορά».

Μεγαλύτερο αγκάθι η ενεργειακή κρίση

Αισιόδοξοι είναι όσοι ξενοδόχοι διατηρούν τις επιχειρήσεις τους σε Ιθάκη και Κεφαλονιά, αφού περιμένουν να δουλέψουν με Άγγλους, Γερμανούς και Ιταλούς. Μάλιστα η διάθεση των Άγγλων να περάσουν τις διακοπές τους στο Ιόνιο είχε φανεί και από την έκθεση WTM, όπου τα νούμερα ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακά.

Όπως τονίζει ο Μάκης Τιμοθεάτος, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλληνίας & Ιθάκης, η έκθεση των συγκεκριμένων νησιών στη ρωσική και την ουκρανική αγορά είναι περιορισμένη, ενώ ο ανταγωνισμός που θα προκύψει από την επάνοδο της Ισπανίας, της Αιγύπτου και της Τουρκίας δεν φαίνεται να πτοεί τους επιχειρηματίες των νησιών.

«Εμείς θέλουμε όλες οι αγορές να είναι ανοιχτές και να δουλεύουν. Θεωρώ ότι έχουμε δυνατά συγκριτικά πλεονεκτήματα για να υπερτερήσουμε και φέτος. Ωστόσο, οι τιμές με τις οποίες δουλεύουμε είναι του 2019, δύο χρόνια “παγωμένες”, τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση έχει αυξήσει τα λειτουργικά κόστη κατά 15%. Αυτό θα συμπαρασύρει και τις τιμές σε όλα τα υπόλοιπα εμπορεύματα και τις πρώτες ύλες και αν μιλάμε με ξενοδοχειακούς όρους, το εστιατόριο του ξενοδοχείου, αλλά και τα μεμονωμένα εστιατόρια θα επιβαρυνθούν σε βαθμό που να τεθεί θέμα βιωσιμότητας».

Ο κ. Τιμοθεάτος υπενθυμίζει πως ο τουρισμός είναι ένα ευαίσθητο προϊόν και η όποια αλλαγή συντελείται σε παγκόσμιο επίπεδο επηρεάζει τις επιδόσεις σε εθνικό.

«Υπάρχει η διάθεση να εκδράμουν οι Έλληνες μέσα στο Πάσχα. Τα τηλέφωνα για κρατήσεις δεν σταματούν και όλοι ελπίζουμε να δοθεί άμεσα ένα τέλος στα όσα γίνονται στην Ουκρανία, πρώτα σε ανθρώπινο επίπεδο και μετά σε επιχειρηματικό» καταλήγει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλληνίας & Ιθάκης.