Η ελληνική startup που έδωσε υπεραξία στα φύκια της θάλασσας

Η ελληνική startup που έδωσε υπεραξία στα φύκια της θάλασσας

Ο Σταύρος Τσομπανίδης φιλοδοξεί να κάνει τα ελληνικά φύκια γνωστά σε όλο τον κόσμο!

 

Το να παράγεις ένα προϊόν με στόχο την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών του καταναλωτή είναι η κοινή λογική που διέπει όλες τις επιχειρήσεις, όμως το να «δίνεις ζωή» σε μια πρώτη ύλη που ήταν καταδικασμένη να καταλήξει στα σκουπίδια και να δημιουργείς προϊόντα με υπεραξία, αυτό συνιστά καινοτομία.

Ο Σταύρος Τσομπανίδης είναι ένας επιχειρηματίας που είδε την κρίση ως ευκαιρία για τη δημιουργία μιας νέας αγοράς με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Με την οικολογική συνείδηση να είναι ενσωματωμένη στο DNA της PHEE, ο Σταύρος χρησιμοποιεί τα νεκρά φύλλα του αγγειόσπερμου Posidonia Oceanica κατασκευάζοντας θήκες για κινητά τηλέφωνα, αποθηκευτικά κουτιά και προσεχώς γυναικείες τσάντες και γυαλιά ηλίου.

Σε ηλικία 20 ετών, όντας ακόμα φοιτητής στο τμήμα χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ο Σταύρος σερφάροντας στο διαδίκτυο έπεσε τυχαία σε ένα βίντεο από το TEDx και την ομιλία γνωστού επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον κλάδο της στρωματοποιίας, ο οποίος μιλούσε για τις τεράστιες ποσότητες φυκιών που συγκεντρώνονται στις παραλίες και καταλήγουν σε ΧΥΤΑ, όταν θα μπορούσαν χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή προϊόντων. Η ιδέα είχε αρχίσει να τριβελίζει το μυαλό του και η σκέψη ήταν πώς θα μπορούσε να στήσει μια επιχείρηση που να έχει ως πρώτη ύλη τα φύκια.

«Όταν είδα το βίντεο είπα εγώ αυτό θα το κάνω. Θα βάλω στόχο να κάνω γνωστά τα φύκια παγκοσμίως! Από μικρός διάβαζα οικονομικές εφημερίδες και οτιδήποτε είχε σχέση με επιχειρήσεις μου κινούσε το ενδιαφέρον. Πιστεύω ότι τελικά η επιχειρηματικότητα είναι μικρόβιο» λέει χαρακτηριστικά στο fortunegreece.com ο συνιδρυτής της PHEE, Σταύρος Τσομπανίδης.

Ο ίδιος επισημαίνει πως τα νεκρά φύλλα φυκιών συνιστούν μια πρώτη ύλη στην οποία δίνεται αξία, αφού αξιοποιούνται σε κάτι χρήσιμο. Άλλωστε, όπως εξηγεί, οι ποσότητες με τις οποίες επιβαρύνεται στο περιβάλλον είναι τεράστιες. Σύμφωνα με έρευνες, περίπου 300-400 τόνοι φυκιών ξεβράζονται ετησίως στις παραλίες από κάθε Δήμο, το οποίο μεταφράζεται σε οικονομική επιβάρυνση ύψους 20.000-25.000 ευρώ για τον καθαρισμό τους.

Η ιδέα ήταν πρωτότυπη αλλά υπήρχε μεγάλη δυσκολία στο να σχηματοποιηθεί σε συγκεκριμένη μορφή και προϊόντα. «Από το 2013 αρχίσαμε να επεξεργαζόμαστε την ιδέα αλλά δεν είχαμε προϊόν. Το όλο εγχείρημα ήθελε τρέλα, επιμονή και υπομονή. Εάν μπορώ σήμερα να μιλήσω για το μεγαλύτερό μας επίτευγμα είναι σίγουρα το ότι δημιουργήσαμε ένα προϊόν από το μηδέν με ιδιωτικά κεφάλαια το οποίο κατοχυρώθηκε και αναπτύχθηκε χωρίς την παρέμβαση δημόσιων και ιδιωτικών φορέων».

Ένα χρόνο μετά η PHEE απέκτησε και επίσημα νομική μορφή, έχοντας ως βάση δραστηριοποίησης ένα ακίνητο 300 τ.μ. κοντά στο Ρίο. Χρειάστηκε περίπου ενάμισης χρόνος έρευνας και ανάπτυξης για το στήσιμο πιλοτικής μονάδας και δημιουργίας των λειτουργικών προτύπων, περίοδος κατά την οποία η ομάδα της PHEE πειραματιζόταν για τα καινοτόμα προϊόντα που θα λάνσαρε στην αγορά και σχεδίαζε με προσοχή τα επόμενα βήματά της.

Διεκδικώντας την προσοχή της αγοράς, αλλά και πιθανούς επενδυτές, ο Σταύρος, νιώθοντας σίγουρος για την ιδέα του, άρχισε να παίρνει μέρος σε διαγωνισμούς κερδίζοντας το ένα βραβείο μετά το άλλο. Το 2015 η ομάδα της PHEE κέρδισε υποτροφία στο Angelopoulos-Clinto GIU Fellowship program, τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό για την θαλάσσια επιχειρηματικότητα «Blue Growth Competition», αλλά και την πρώτη στο διαγωνισμό ReditUp που οργάνωσε η εταιρεία Παπαστράτος. Το 2016 της απονεμήθηκε το Βραβείο της καλύτερης startup εταιρεία στον κλάδο της βιώσιμης ανάπτυξης στα Παπαστράτος StartUp Greece Awards, ενώ φέτος απέσπασε χρηματοδότηση από την AFI και την The People’s Trust, ποσά που αξιοποιήθηκαν για αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας.

Έντονο «φλερτ» με Σκανδιναβικές χώρες και Ιαπωνία.

Ξεκινώντας από την επεξεργασία και διαχείριση μιας επιφάνειας τριών τετραγωνικών την ημέρα, κατέληξαν σήμερα να αξιοποιούν έως και 12 τετραγωνικά νεκρών φύλλων της Ποσειδωνίας. Το PHEE-board, ένα επίπεδο πάνελ κατασκευασμένο από τα νεκρά φύλλα της Ποσειδωνίας και από βιολογικές ρητίνες, είναι ένα προϊόν βασισμένο στην κυτταρίνη, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη τελικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Το πρώτο προϊόν που έκανε την παρθενική του εμφάνιση στην αγορά τον Ιούλιο του 2016, ήταν οι θήκες για κινητά i-phone και Samsung. Αυτή τη στιγμή τα προϊόντα μπορεί κανείς να τα βρει στα καταστήματα Public, σε ξενοδοχεία, boutique μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα, κυρίως στα πιο τουριστικά ελληνικά νησιά, αλλά και μέσω e-shop που φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη η γραμμή παραγωγής βασίζεται στη λογική του environmentally friendly, αφού ακόμη και το scrap επαναχρησιμοποιείται χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον. Σε μηνιαία βάση μπορούν να παραχθούν κατά μέσο όρο 15.000 θήκες κινητών τηλεφώνων οι οποίες, όπως διαβεβαιώνει ο Σταύρος είναι προστατευτικές, απόλυτα χρηστικές, με θερμομονωτικές ιδιότητες και αντηλιακή προστασία.

«Πριν από λίγες εβδομάδες στείλαμε τις πρώτες παραγγελίες σε Ισπανία και Λουξεμβούργο. Ο στόχος που έχουμε θέσει για το 2017 είναι να καταφέρουμε να τοποθετήσουμε τα προϊόντα μας στην αγορά της Ιαπωνίας και των Σκανδιναβικών χωρών που χαρακτηρίζονται από την οικολογική τους συνείδηση. Επόμενος σταθμός θα είναι σίγουρα η αγορά της Αμερικής καθώς εκεί υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης για τους retailers». Ο Σταύρος προσθέτει πως για την επόμενη διετία το business plan της PHEE περιλαμβάνει ανάπτυξη 20%. «Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις με Ελληνο-αμερικανους επενδυτές και επενδυτές από το Λονδίνο. Είμαστε ανοιχτοί στην είσοδο στρατηγικού επενδυτή προκειμένου να κάνουμε το επόμενο βήμα, αυτό της επένδυσης σε τεχνολογική εξοπλισμό που θα επιτρέψει την αυτοματοποίηση της παραγωγής».

Μετά τις θήκες σειρά έχουν οι ρακέτες που παράγονται σε συνεργασία με το εργαστήριο ξυλορακέτας «Stoheri», αλλά και τα phee boxes, ντιζαινάτα αποθηκευτικά κουτιά σε όλα τα μεγέθη και τις διαστάσεις. Όπως αποκάλυψε ο Σταύρος αυτό το διάστημα βρίσκονται στα “σκαριά” γυναικείες τσάντες από μαλλί και φύκια, αλλά και πρωτότυπα γυαλιά ηλίου, ενώ το επόμενο στοίχημα είναι η συνεργασία με επιπλοποιίες που θα χρησιμοποιήσουν τα πάνελ από φύκια ως διακοσμητικές επιφάνειες.

Στρατηγική και κατάλληλη ομάδα συνθέτουν την επιτυχία μιας επιχείρησης.

Μιλώντας για την εμπειρία του από το ταξίδι του στον κόσμο του επιχειρείν, ο Σταύρος τονίζει πως ήταν ένας τρόπος για να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, να βελτιώσει τα αδύναμα σημεία του και να επικεντρωθεί στα δυνατά. «Όσο και αν ακούγεται τετριμμένο η επιχειρηματικότητα είναι ένα ταξίδι. Το παν είναι οι άνθρωποι και οι συνεργάτες και όχι τα χρήματα που θα βγάλεις. Μπορεί να έχεις μια εξαιρετική ιδέα και να “πατώσει” επειδή η ομάδα είναι κακή. Αντιθέτως μπορεί να έχεις μια κακή ιδέα, αλλά εάν η ομάδα είναι δυνατή να την απογειώσει».

Η συμβουλή που δίνει στους νέους επιχειρηματίες είναι να βρουν την κατάλληλη ομάδα και να έχουν καταρτίσει τη στρατηγική και το σχέδιό τους πριν προβούν στη μετουσίωση της ιδέας τους σε πράξη.