Οι ένοπλες επιθέσεις στις ΗΠΑ θεωρούνται πλέον «παράγοντας κινδύνου» για καζίνο και εστιατόρια

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα κρούσματα βίας έχουν αρχίσει να καταγράφονται ως ενδεχόμενα ρίσκα στις ετήσιες εκθέσεις κάποιων εταιρειών.

της Ellen Florian

Για τις εταιρείες, ως «παράγοντες κινδύνου» θεωρούνται πράγματα όπως ο αυξημένος ανταγωνισμός από το εξωτερικό, οι μεταβολές στην καταναλωτική συμπεριφορά, ή μια φυσική καταστροφή.

Όμως, οι ένοπλες επιθέσεις έχουν αρχίσει να γίνονται τόσο συνηθισμένες στις ΗΠΑ που κάποιες εταιρείες τις εντάσσουν πλέον στην ενότητα «επιχειρηματικού ρίσκου» των ετήσιών εκθέσεών τους. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ επιβάλλει σε όλες τις εταιρείες να εκθέτουν λεπτομερώς τους παράγοντες που μπορούν να απειλήσουν τη βιωσιμότητα μιας επένδυσης στην εκάστοτε εταιρεία.

Η Caesars Entertainment, για παράδειγμα, σημειώνει στις δύο τελευταίες ετήσιες εκθέσεις της ότι «ο αριθμός των επισκεπτών στο Λας Βέγκας έχει μειωθεί ύστερα από την ένοπλη επίθεση την 1η Οκτωβρίου 2017».

Και η Wynn Resorts συμπεριέλαβε την εξής παράγραφο στην ετήσια έκθεσή της: «Επιπλέον, η επίθεση της 1ης Οκτωβρίου 2017 στο Λας Βέγκας υπογραμμίζει την πιθανότητα πραγματοποίησης ένοπλων επιθέσεων σε μεγάλες δημόσιες υποδομές στο μέλλον. Ένα τέτοιο συμβάν – ή απλώς και το ενδεχόμενο να λάβει χώρα ένα τέτοιο συμβάν – θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλείσιμο εγκαταστάσεων για μεγάλες χρονικές περιόδους και σε συνεπακόλουθη απώλεια εισοδήματος. Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των τουριστών στις εν λόγω περιοχές, ή να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή τους να μείνουν στις εν λόγω εγκαταστάσεις ή να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες τους.

Παρεμπιπτόντως, η MGM Resorts International, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Mandalay στο Λας Βέγκας όπου έλαβε χώρα η ένοπλη επίθεση, δεν συμπεριέλαβε στους παράγοντες ρίσκου το ενδεχόμενο επανάληψης ενός τέτοιου κρούσματος βίας.

Τέλος, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι εταιρείες Del Taco Restaurants, Dave & Buster’s Entertainment, και Status Properties έχουν όλες προσθέσει το ενδεχόμενο μιας ένοπλης επίθεσης στην ενότητα «παραγόντων κινδύνου» των ετήσιων εκθέσεών τους φέτος.

Όπως όλες οι καταστροφές – φυσικές και ανθρωπογενείς – έτσι και ένα κρούσμα ένοπλης βίας χαρακτηρίζεται από το στοιχείο της τυχαιότητας. «Δεν μπορείς να γνωρίζεις πού θα συμβεί» τονίζει ο Charles Elson, καθηγητής Εταιρικής Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο του Delaware. «Είναι κοινωνικό το ζήτημα. Είναι κάτι που σχεδόν όλοι μας αντιλαμβανόμαστε σαν παράγοντα κινδύνου. Και δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο της εταιρείας».