Η επέλαση της Όμικρον δεν “συγκρατεί” τους επενδυτές

Η επέλαση της Όμικρον δεν “συγκρατεί” τους επενδυτές
ANKARA, TURKEY - NOVEMBER 29: In this photo new COVID-19 variant: Omicron (B.1.1.529) is displayed on a screen and a syringe is seen front in Ankara, Turkey on November 29, 2021. Hakan Nural / Anadolu Agency (Photo by Hakan Nural / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP

του Bernhard Warner

Ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα COVID στις Ηνωμένες Πολιτείες: νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Αύξηση των νοσηλειών. Μια καταδικαστική ετυμηγορία στη δίκη της χρονιάς. Συνεχής αστάθεια στην άλλοτε καυτή αγορά ακινήτων της Κίνας.

Τίποτα από αυτά δεν συγκρατεί τους επενδυτές.

Οι πίνακες τιμών σε όλη την Ασία και την Ευρώπη κινήθηκαν ανοδικά το πρωί της Τρίτης, και τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται, καθώς οι επενδυτές αναλαμβάνουν ρίσκο ξεκινώντας 2022.

Δυστυχώς, το εκκολαπτόμενο ράλι δεν επεκτείνεται στις αγορές κρυπτονομισμάτων. Το Bitcoin, το Ethereum και το Dogecoin βρέθηκαν όλα στο κόκκινο.

Στην Ευρώπη, ο κλάδος των ταξιδιών και της αναψυχής την Τρίτη σημείωσε άλμα άνω του 3% στο άνοιγμα, ένα σημάδι ότι οι επενδυτές βλέπουν τα χειρότερα να περνάνε από το ξέσπασμα της επιδημίας που τροφοδοτήθηκε από την Όμικρον και εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε μια ανάκαμψη μετά από τα λουκέτα και την αύξηση των λοιμώξεων.

Οι «ταύροι» της τεχνολογίας είναι επίσης πολύ δραστήριοι αφού οι επενδυτές τη Δευτέρα έσπρωξαν την Apple πάνω από τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια αποτίμηση και έστειλαν τις μετοχές της Tesla 13% υψηλότερα, λόγω των στοιχείων που δείχνουν πωλήσεις-ρεκόρ στα αυτοκίνητα της εταιρείας.

Συνολικά, οι μετοχές τεχνολογίας οδήγησαν τις αγορές σε άνοδο τη Δευτέρα, την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του έτους. Και είναι σαφές ότι το εορταστικό πνεύμα εξακολουθεί να κυριαρχεί στις παγκόσμιες αγορές.

Βεβαίως, μέσα στην εβδομάδα οι επενδυτές θα έχουν μια …υπενθύμιση της πραγματικότητας. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης και η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Παρασκευή θα παράσχουν βασικά στοιχεία σχετικά με την υγεία αυτών των μεγάλων οικονομιών νωρίς μέσα στο νέο έτος.

Εντωμεταξύ, οι επενδυτές παρακολουθούν με αγωνία τα τελευταία νέα για την Όμικρον. Τα δεδομένα εκεί είναι πράγματι μικτά. Η Deutsche Bank επισημαίνει σε ερευνητικό σημείωμά της ότι, την περασμένη εβδομάδα που έληξε την Κυριακή, υπήρξαν περισσότερα από 10 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19 σε όλο τον κόσμο, ο υψηλότερος αριθμός ολόκληρης της πανδημίας μέχρι στιγμής.

Στα θετικά: Οι νοσηλείες στο Λονδίνο, το οποίο χτυπήθηκε ιδιαίτερα σκληρά από τον ιό κατά την περίοδο των εορτών, φαίνεται να έχουν φτάσει στο peak τους.

«Από τη μία πλευρά, τα στοιχεία γίνονται όλο και πιο ισχυρά ότι η Όμικρον προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα κατά μέσο όρο από τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, το σημερινό κύμα-ρεκόρ των κρουσμάτων θα μπορούσε να υπερφορτώσει ορισμένα συστήματα υγείας για κάποιο χρονικό διάστημα. Η Όμικρον μπορεί ακόμη να προκαλέσει σημαντική, αν και προσωρινή, οικονομική ζημιά επιπλέον των δυνητικά σοβαρών πιέσεων στα συστήματα περίθαλψης», έγραψε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Holger Schmieding, σε σημείωμα για επενδυτές την Τρίτη.

Πηγή: Fortune.com