Η επένδυση 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Elon Musk σε Bitcoin είναι «μια τρέλα»

Η επένδυση 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Elon Musk σε Bitcoin είναι «μια τρέλα»
epa06071795 Tesla CEO Elon Musk speaks during a press conference at the Adelaide Oval in Adelaide, South Australia, Australia, 07 July 2017. Tesla will partner with French renewable energy developer Neoen to build the world's biggest Lithium Ion Battery, a 100MW battery that will be built in James Town, the South Australian government announced on the day. EPA/BEN MACMAHON AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tου Shawn Tully

Λίγοι παρατηρητές είναι καλύτερα καταρτισμένοι από τον Alex Pickard για να αξιολογήσουν την εκπληκτική απόφαση του Elon Musk να διοχετεύσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια από την εταιρική ρευστότητα της Tesla στο Bitcoin.

Ο Pickard είναι ένας πρώην miner του Bitcoin που εγκατέλειψε το κρυπτονόμισμα όταν, κατά την άποψή του, το Bitcoin απομακρύνθηκε από την αρχική του αποστολή να γίνει καταναλωτικό νόμισμα και αποθεματικό μέσο σαν τον χρυσό, για να εκφυλιστεί σε ένα είδος «μάρκας καζίνο» για ψηφιακούς παίκτες. Ο Pickard είναι επίσης μαθητής ορθών εταιρικών πρακτικών ως αντιπρόεδρος της Research Affiliates, μιας εταιρείας που επιβλέπει επενδυτικές στρατηγικές ύψους 145 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αμοιβαία κεφάλαια και ETF.

Ο Pickard έγραψε πρόσφατα ένα άρθρο που περιγράφει τις περιπέτειές του με το Bitcoin, οι οποίες περιελάμβαναν την αγορά εξοπλισμού «εξόρυξης» αξίας 300.000 δολαρίων και τη μετεγκατάστασή από την ηλιόλουστη Καλιφόρνια στην αγροτική Wenatchee, στη Ουάσινγκτον. Εκεί, οι υπολογιστές του εργάζονταν από πολλά γκαράζ. Το όνειρό του κατέρρευσε όταν η τοπική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας σταμάτησε τη λειτουργία της λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου και η τιμή του Bitcoin υποχώρησε πάνω από 80% το 2018.

Δεδομένης της εμπειρίας του, ήταν φυσικό να ρωτήσω τον Pickard για το ανορθόδοξο στοίχημα του Musk.

Ο Pickard λέει ότι ο Musk κακομεταχειρίζεται τους μετόχους του στρεφόμενος στο Bitcoin. «Οι εταιρείες θα πρέπει να επιστρέφουν την πλεονάζουσα ρευστότητα στους μετόχους και να αφήνουν τους επενδυτές να αποφασίσουν πώς να χρησιμοποιήσουν αυτά τα μετρητά, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας αγοράς Bitcoin», μου λέει. Και προσθέτει ότι εάν ο Musk διανείμει ένα ειδικό μέρισμα χρησιμοποιώντας ρευστότητα από αυτό το νόμισμα, «μπορεί να πάρει το μέρισμά του και να αγοράσει Bitcoin» για το δικό του χαρτοφυλάκιο.

Ο Pickard σημειώνει ότι εάν μια εταιρεία αποφασίσει να αποδεχτεί το Bitcoin για αγορές, θα ήταν λογικό να διατηρεί το κρυπτονόμισμα στον ισολογισμό της (με τη λογική ότι το Bitcoin θα ήταν εγγενές για την δραστηριότητά της, καθώς οι πελάτες το χρησιμοποιούν για να πληρώσουν). Αλλά οι καταναλωτές δεν αγοράζουν σχεδόν τίποτα με το Bitcoin.

Πράγματι, ο Pickard επισημαίνει ότι παρόλο που η Tesla απεκάλυψε τα σχέδιά της για αποδοχή του κρυπτονομίσματος για πληρωμές στο μέλλον, θεωρεί την αγορά των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως τρόπο «μεγιστοποίησης των αποδόσεων στα μετρητά μας». Με άλλα λόγια, ως επένδυση που μεταφέρει το 3% των περιουσιακών στοιχείων του κατασκευαστή ηλεκτρονικών οχημάτων από την ασφάλεια των κεφαλαίων της χρηματαγοράς και των ομολόγων σε ένα αβέβαιο μέσο χωρίς πρακτική χρήση.

«Εκτός αν το επιχειρηματικό μοντέλο μιας εταιρείας είναι ένα hedge fund κρυπτονομισμάτων», λέει ο Pickard, «δεν πρέπει να κάνει κερδοσκοπικά στοιχήματα στο Bitcoin».

Σημειώστε ότι ένα μεγάλο μέρος του ρευστού της Tesla προέρχεται από τους Αμερικανούς φορολογούμενους. Η εταιρεία δέχεται credits για οχήματα μηδενικών εκπομπών καυσαερίων από 11 Πολιτείες, και ιδιαίτερα από την Καλιφόρνια, καθώς και ομοσπονδιακά carbon credits, τα οποία πουλάει και παίρνει ρευστό από ανταγωνιστές των οποίων τα αυτοκίνητα ξεπερνούν τα όρια εκπομπών. Δέκα Πολιτείες προσφέρουν φοροαπαλλαγές για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων της Tesla. Στην Καλιφόρνια, το συνολικό όφελος για τον αγοραστή μπορεί να φτάσει τα 9.500 δολάρια για ένα Model 3, του οποίου η έκδοση Long Range ξεκινάει στα 46.990 δολάρια.

Η Tesla έχει λάβει επιπλέον 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε κίνητρα από τη Νεβάδα για την κατασκευή του εργοστασίου μπαταριών Gigafactory στο Sparks. «Κατά έναν τρόπο, οι φορολογούμενοι αγόρασαν Bitcoin για την Tesla» καταλήγει ο Pickard.