Γιατί το ποντάρισμα του Elon Musk στο Bitcoin θα μπορούσε να είναι άκρως επικίνδυνο

Γιατί το ποντάρισμα του Elon Musk στο Bitcoin θα μπορούσε να είναι άκρως επικίνδυνο
epa08042640 Tesla and SpaceX CEO Elon Musk leaves after the first day of a trial against British diver Vernon Unsworth at the United States Courthouse in Los Angeles, California, USA, 03 December 2019. Unsworth has taken Musk to court on the grounds of defamation after Musk accused him of being a pedophile during the rescue of 13 people from a flooded Thai cave in July 2018. EPA/CHRISTIAN MONTERROSA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Και θα μπορούσε να «φορτώσει» την Tesla με μεγάλες ζημιές.

του Shawn Tully

Η Tesla ακόμη δεν βγάζει κέρδη από τη βασική της δραστηριότητα, τις πωλήσεις αυτοκινήτων και μπαταριών. Το νέο της «μπάσιμο» στο Bitcoin δεν πρόκειται να φέρει τη σταθερότητα που επιζητούν οι επενδυτές, αλλά ακόμα περισσότερο κίνδυνο και αστάθεια. Αν το Bitcoin κάνει άλλη μια μεγάλη βουτιά από τα ύψη στα οποία βρίσκεται η τιμή του, η κάθοδος θα μπορούσε να παρασύρει και την προσπάθεια της Tesla να εξασφαλίσει την πολυπόθητη κερδοφορία.

Παραδοσιακά, το φλερτ του Elon Musk με το Bitcoin έχει τονώσει το προφίλ του γνωστού κρυπτονομίσματος, εμπνέοντας τους fans του και προσελκύοντας ακόμα περισσότερους «επενδυτές».

Στις 29 Ιανουαρίου, ο Musk προσέθεσε το “#Bitcoin” στο βιογραφικό του στο Twitter, μια κίνηση που εκτόξευσε την τιμή του κρυπτονομίσματος κατά 20% εκείνη την ημέρα. Έξι εβδομάδες νωρίτερα, ο Musk είχε αναπαραγάγει ένα tweet του Michael Saylor, CEO της εταιρείας λογισμικού MicroStrategy, ο οποίος έκανε τη συσσώρευση Bitcoin κεντρική επιλογή της στρατηγικής του. «Αν θες να κάνεις μια χάρη στους μετόχους σου, άλλαξε τον ισολογισμό της TSLA από δολάρια σε Bitcoin» έγραψε ο Saylor. «Σε βάθος χρόνου, η χάρη αυτή θα καταλήξει να αξίζει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια».

Τότε, ο Musk φαινόταν σκεπτικός. «Είναι άραγε δυνατές τέτοιες μεγάλες συναλλαγές;» ρώτησε τον Saylor. Αλλά στην ετήσια έκθεση της Tesla, που δημοσιοποιήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου, ο Musk φάνηκε να εντάσσεται στη λογική του Saylor, τονώνοντας περαιτέρω την …έξαψη με το Bitcoin και τον σεβασμό που το κρυπτονόμισμα φαίνεται να κερδίζει ολοένα και περισσότερο.

Ο Musk απεκάλυψε ότι η Tesla χρησιμοποίησε το εταιρικό της ρευστό για να αγοράσει κρυπτονομίσματα αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μία ώρα αφότου έγινε γνωστή η είδηση, η τιμή του Bitcoin αυξανόταν κατά 23%, έχοντας αγγίξει το ποσό-ρεκόρ των 48.000 δολαρίων, προτού υποχωρήσει στα 46.500 δολάρια.

Και η κίνηση αυτή δεν φάνηκε να προβληματίζει τους επενδυτές της Tesla, οι οποίοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη μετοχή της ωθώντας την τιμή της προς τα πάνω κατά 1%.

Τα νέα πάντως δεν έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από έναν σημαντικό επενδυτή της Tesla, τον Ron Baron της Baron Capital. «Είμαι σίγουρος ότι υπήρξε ενδελεχής σκέψη πριν από την απόφαση αγοράς Bitcoin από την Tesla, και προσδοκώ να μάθω τη λογική της απόφασης αυτής» είπε.

Το πρόβλημα είναι ότι όταν «φορτώνεσαι» ένα ασταθές περιουσιακά στοιχείο το οποίο δεν έχει κάποια πρακτική χρήση, καθιστάς το χρηματοοικονομικό σου μέλλον αβέβαιο και προβληματικό. Και στην περίπτωση της Tesla το μέλλον αυτό ήταν ήδη αβέβαιο πριν καν προβεί στην κίνηση αυτή.