Η επιχείρηση – εργαλείο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Η επιχείρηση – εργαλείο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
Photo: Ingram Publishing

Ο Ευστάθιος Λιακόπουλος μας συστήνει την BSS που διαχειρίζεται κονδύλια ενός δισ. ευρώ και βασίζει τη λειτουργία της στο μοντέλο της εξωτερικής οικονομικής διεύθυνσης.

 

Την ώρα που το ελληνικό επιχειρείν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας και προσπαθεί να βρει τους ρυθμούς του, η BusinessSupport Services έχει κατορθώσει να θεωρείται ως μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες. Πρωτοπόρος στο είδος της, από το 1988 εντόπισε το κενό που υπήρχε στην οικονομική διεύθυνση των επιχειρήσεων και έσπευσε να αναπτύξει τις κατάλληλες υπηρεσίες.

Μελετώντας πολύ προσεκτικά τις τάσεις που επικρατούσαν εκείνη την εποχή στο εξωτερικό, τα στελέχη της διαπίστωσαν ότι σε άλλες χώρες ήταν ανεπτυγμένο το μοντέλο της “εξωτερικής οικονομικής διεύθυνσης”, κάτι που στην Ελλάδα απουσίαζε. Τότε ήταν που ο Διευθύνων Σύμβουλος της Business Support Services, Ευστάθιος Λιακόπουλος πήρε την απόφαση να αλλάξει τον τρόπο που δρούσαν οι επιχειρήσεις δίνοντας τους εναλλακτικές που θα επέτρεπαν την καλύτερη διαχείριση των οικονομικών τους.

«Νομίζω, ότι με πολύ μεγάλη προσπάθεια, μέσα σε αυτές τις τρεις δεκαετίες που δραστηριοποιούμαστε στην αγορά καταφέραμε να βρούμε τον εαυτό μας, να κατακτήσουμε την θέση μας και να απαντήσουμε στην απογοήτευση του Έλληνα μικρομεσαίου, ότι δεν είναι τελικά μόνος του, αλλά ότι βρισκόμαστε δίπλα του, σαν μια γροθιά» αναφέρει ο κ. Λιακόπουλος στο fortunegreece.com.

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι στα πρώτα βήματα της BSS το 96% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στην ελληνική αγορά ήταν μικρομεσαίες και ενώ είχαν την ανάγκη, δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώνουν υπέρογκα ποσά κάθε μήνα. Χάρη λοιπόν στο μοντέλο της «εξωτερικής οικονομικής διεύθυνσης» κατάφεραν να καλύψουν αυτή την ανάγκη με value for money τιμές και ακόμα μεγαλύτερη ποιότητα λόγω της εξειδίκευσης και του όγκου υποθέσεων που  διαχειρίζονται σε καθημερινή βάση. Η εμπειρία, η τεχνογνωσία και η δυναμική του μεγάλου όγκου υποθέσεων, ήταν και είναι, σύμφωνα με τον κ. Λιακόπουλο, τα στοιχεία που κάνουν τους περισσότερους επιχειρηματίες να εμπιστευτούν ως συνεργάτη την Business Support Services.

«Απευθυνόμαστε στον Έλληνα επιχειρηματία και του απλώνουμε το χέρι έχοντας πακέτα υπηρεσιών προσαρμοσμένα στις ανάγκες του και στα κόστη που μπορεί απρόσκοπτα να καταβάλλει. Παρέχουμε υπηρεσίες, οικονομικής διεύθυνσης, χρηματοδοτήσεων, αναζήτησης επενδυτικών κεφαλαίων, υποστήριξης management, διαχείρισης κρίσης και αναδιάρθρωσης» λέει χαρακτηριστικά.

Η απάντηση στα «κόκκινα δάνεια» και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Η προσοχή στρέφεται πλέον στο νέο προϊόν – υπηρεσία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Πρόκειται για έναν εξειδικευμένο τομέα που στόχο έχει την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων που έχουν κόκκινα δάνεια ή ληξιπρόθεσμες οφειλές έναντι του δημοσίου. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα πλήρες πακέτο υπηρεσιών, εκτίμηση περιουσιακών δεδομένων, μελέτη βιωσιμότητας, διαπραγμάτευση και ολοκλήρωση, αλλά υπάρχει η δυνατότητα, ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη, να ληφθεί μέρος αυτών των υπηρεσιών.

«Η  BSS πραγματοποιεί αναδιαρθρώσεις χρηματοδοτήσεων για το πελατολόγιό της τα τελευταία πέντε έτη, έχει σπουδαίες επιτυχίες και σημαντικές συστάσεις. Έχει το όφελος της συνολικής αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεων μέσα από μια συλλογική και όχι αποσπασματική δράση. Θα έλεγα ότι συνιστά τη μεγαλύτερη ευκαιρία για να επιστρέψει το μέγιστο εφικτό ποσοστό των επιχειρήσεων σε βιώσιμη δραστηριότητα».

Και ενώ οι επιχειρήσεις στην πλειονότητά τους κυνηγούν τη ρευστότητα με το «τουφέκι», τη δεδομένη χρονική στιγμή η BSS  διαχειρίζεται κονδύλια ύψους ενός δις ευρώ. Ενδιαφέρον καταγράφεται σε όλους τους τομείς, ενώ όπως επισημαίνει ο κ. Λιακόπουλος το βασικό  κριτήριο για την απορρόφησή τους είναι η σοβαρότητα και η πιστοληπτική ικανότητα. «Σήμερα έχει μεγάλη σημασία η χρηματοοικονομική απεικόνιση. Εκεί στοχεύει η υπηρεσία εξωτερικής οικονομικής διεύθυνσης. Εκεί πρέπει να επενδύσουν οι επιχειρήσεις. Αν έπρεπε να υποδείξω δυο τομείς θα έλεγα σίγουρα τον πρωτογενή και τον εκείνον της ξενοδοχείας».

Παράλληλά, στην προσπάθειά της να διευρύνει ακόμη περισσότερο την  πελατειακή της βάση, η διοίκηση της BBS προέβη πρόσφατα στο άνοιγμα ενός καινούριου υποκαταστήματος στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, με τον κ. Λιακόπουλο να αποκαλύπτει πως αντίστοιχη στρατηγική θα υιοθετηθεί και σε άλλα μέρη της χώρας. «Η Βόρεια Ελλάδα είναι μια πολύ σημαντική εθνικά περιοχή με μεγάλες ανάγκες και αισθανθήκαμε ότι πρέπει να είμαστε περισσότερο κοντά. Θα είμαστε προσεκτικοί στην περαιτέρω επέκταση, με πρώτο ίσως επόμενο στόχο την Κρήτη».

Οι συμβουλές του κ. Λιακόπουλου για μια επιτυχημένη επιχείρηση:

  • Θα έλεγα σε κάθε επιχειρηματία ότι θα πρέπει η επιχείρηση του να έχει θετική ενέργεια, πάθος, δημιουργικότητα, καινοτομία. Με μια λέξη, ακμάζουσα επιχειρηματικότητα.
  • Όσα δεινά και αν υπάρχουν, όταν ισχύουν για όλους, το πεδίο είναι ελεύθερο για τους ικανότερους και αποφασιστικότερους.
  • Νικήστε την αδράνεια της μιζέριας.
  • Ένας manager προκειμένου να είναι αποτελεσματικός στη δουλειά του πρέπει πάνω από όλα να είναι οραματιστής, δημιουργός. Να βλέπει πέρα από τις στιγμές. Να εμπνέει και να λειτουργεί ομαδικά.
  • Να δομήσει μια ικανή ομάδα στελεχών. Να τους απελευθερώσει στην έκφραση ιδεών και να αποδεσμεύσει την πρωτοβουλία στην δράση τους.
  • Τέλος θα πρέπει να δίνει έμφαση στην εκπαίδευση και στην εξέλιξή της ομάδας του.