Η επιχείρηση παράκαμψης των μέτρων για τους αγρότες και οι αντιδράσεις

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η απόπειρα της κυβέρνησης για μετριάσει το φορολογικό για τους αγρότες φέρνει άμεσες απαντήσεις από τους θεσμούς.

Σκοντάφτει στην Τρόικα η προσπάθεια της κυβέρνησης να «πέσουν στα μαλακά» οι αγρότες, τόσο ως προς τα ασφαλιστικά όσο και ως προς τα φορολογικά μέτρα.

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αναπληρωτής του, Τρύφων Αλεξιάδης να κάνουν συσκέψεις για να βρουν ισοδύναμα, ωστόσο τα περιθώρια ελιγμών είναι από περιορισμένα έως ανύπαρκτα.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει την αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τους αγρότες από το 13% στο 20% το 2016 και από 20% σε 26% το 2017, αντί σε ορίζοντα δύο ετών σε ορίζοντα τετραετίας.

Το ίδιο επιχειρεί να περάσει και για την αύξηση της προκαταβολής του φόρου των αγροτών, η οποία πρέπει να αυξηθεί από το 55% στο 75% φέτος και στο 100% το 2017. Ζητούν, δηλαδή, η αύξηση της προκαταβολής φόρου να γίνει σε 4 αντί 2 έτη.

Επιχειρούν, ακόμη, να μην προχωρήσουν στην πλήρη κατάργηση του μειωμένου ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Παράλληλα, εξετάζεται και η απαλλαγή από την προκαταβολή φόρου αγροτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή είχαν μεγάλη πτώση του τζίρου τους.

Πάντως, οι προσπάθειες της κυβέρνησης φαίνεται πως μοιάζουν μάλλον με ασκήσεις επί χάρτου, αφού οι δανειστές δεν έχουν καμία διάθεση να συζητήσουν υποχωρήσεις στο μέτωπο των αγροτών. Πηγές των δανειστών υποστηρίζουν πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μετατεθεί χρονικά η συζήτηση για τα φορολογικά ζητήματα, αφού σχετίζονται άμεσα με το δημοσιονομικό, το οποίο και είναι το βασικό θέμα αυτής της αξιολόγησης».

«Τα φορολογικά μέτρα είναι αποφασιστικής σημασίας για να καθοριστεί το ύψος του δημοσιονομικού κενού» επισημαίνουν, κλείνοντας κάθε παράθυρο για ελαστική στάση.

Οι ίδιες πηγές, ξεκαθαρίζουν πως, «εκτός από τη δημοσιονομική υπάρχει και η διαρθρωτική θεώρηση των πραγμάτων. Και για τους δανειστές είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι αγρότες όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες», συμπληρώνουν.