Η επίλεκτη στρατιωτική ομάδα που στέλνουν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Η επίλεκτη στρατιωτική ομάδα που στέλνουν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή
190830-M-KE756-0021
Ενώ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας αρνείται ότι φεύγουν τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ.

Οι ΗΠΑ έδωσαν εντολή σε επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις να σπεύσουν στη Μέση Ανατολή καθώς η ένταση με το Ιράν αυξάνεται, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Mark Esper δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αποφασίσει εάν θα αποχωρήσουν από το Ιράκ ή όχι.

Η Ομάδα Αμφίβιας Ετοιμότητας Bataan, που αποτελείται από τρία πλοία, έλαβε εντολή να κινηθεί από τη Μεσόγειο προς την ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο. Ο συγκεκριμένος στολίσκος αποτελείται από το πλοίο αμφίβιας επίθεσης USS Bataan, το πλοίο μεταφορών USS New York και το αποβατικό πλοίο USS Oak Hill, και περιλαμβάνει περίπου 2.200 πεζοναύτες και μονάδα ελικοπτέρων.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία διέρρευσε επιστολή στην οποία γίνεται λόγος για κινήσεις προετοιμασίας των αμερικανικών στρατευμάτων ενόψει της αποχώρησής τους από το Ιράκ. Ο Στρατηγός Mark Milley, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε σε δημοσιογράφους χθες, Δευτέρα, ότι η επιστολή δεν ήταν η τελική και δεν έπρεπε ποτέ να έχει σταλεί.

«Δεν υπάρχει καμία απόφαση για αποχώρηση, κι ούτε δημοσιοποιήσαμε κάποιο σχέδιο προετοιμασίας για αποχώρηση» ανέφερε ο Esper.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι πιστεύει ότι ο λαός και οι βουλευτές του Ιράκ θέλουν οι ΗΠΑ να διατηρήσουν την παρουσία τους στη χώρα, 17 χρόνια αφότου εισέβαλλαν στο Ιράκ για να απομακρύνουν από την εξουσία τον Saddam Hussein.

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν μία μόλις ημέρα αφότου το ιρακινό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ μιας (μη δεσμευτικής) απόφασης που ζητάει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Ο Esper είπε επίσης ότι μια επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν δεν θα έχει ως στόχο πολιτιστικά μνημεία. Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με αναφορές του Προέδρου Trump, ο οποίος το περασμένο Σαββατοκύριακο έγραψε στο Twitter ότι είχε συμπεριλάβει στη λίστα με τους 52 πιθανούς στόχους και μνημεία του ιρανικού πολιτισμού.

Πηγή: Bloomberg