Η επίσημη απάντηση της κυβέρνησης στην παρέμβαση του ΔΝΤ

Η επίσημη απάντηση της κυβέρνησης στην παρέμβαση του ΔΝΤ
Ο νέος Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος ενημερώνει τους διαπιστευμένους πολιτικούς συντάκτες στην αίθουσα του briefing στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Αθήνα Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε το στίγμα της κυβέρνησης μετά το κοινό άρθρο Τόμσεν-Όμπστφελντ για τη διαπραγμάτευση.

Η διαπραγμάτευση, αλλά και το άρθρο των δύο υψηλόβαθμων στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, των κκ Όμπστφελντ και Τόμσεν, μονοπώλησαν σχεδόν, τις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν, κατά τη σημερινή ενημέρωση από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο.

«Δεν χάθηκε το ορόσημο της 5ης Δεκέμβρη», υποστήριξε ο εκπρόσωπος, με το επιχείρημα ότι στο συγκεκριμένο Eurogroup ελήφθη η απόφαση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους, επίσης καταγράφηκε με μεγάλη σαφήνεια η μεγάλη πρόοδος που έχει συντελεστεί».

«Είναι εφικτό», συνέχισε, «εφόσον υπάρχει βούληση από όλες τις πλευρές, να έχουμε έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης, αν όχι πριν το κλείσιμο του χρόνου, εντός των πρώτων ημερών του νέου χρόνου».

Εκτίμησε επιπλέον, ότι το σημείο ισορροπίας (με τους εταίρους) θα βρεθεί και οι λόγοι που οδηγούν την ελληνική κυβέρνηση στο συμπέρασμα αυτό, σχετίζονται «με την γενική πολιτική και οικονομική αστάθεια στην Ευρώπη, επίσης ότι κανένας δεν επιθυμεί την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης». Όπως έκλεισε η 1η αξιολόγηση σε ένα σημείο ισορροπίας, στο οποίο όλοι ήταν με κάποιο τρόπο ευχαριστημένοι, έτσι θα κλείσει και η 2η αξιολόγηση, σύμφωνα με την κυβερνητική εκτίμηση.

Ερωτηθείς εξάλλου για τα σενάρια πρόωρων εκλογών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση η κυβέρνηση να παραδώσει τη χώρα και την κοινωνία στη «συμμαχία των προθύμων».

«Ναι» στο ΔΝΤ, αλλά χωρίς νέα μέτρα

Πολλές οι ερωτήσεις για το ΔΝΤ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ξεκαθαρίζει: «Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς όμως να είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει στην απαίτηση για τη λήψη νέων μέτρων. Το ΔΝΤ οφείλει να επιμείνει στη θέση που πολλάκις έχει εκφράσει για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Απαντώντας στα όσα εγράφησαν από τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ, για το ποιος είναι υπεύθυνος για τη λιτότητα στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στα «ιστορικά δεδομένα», όπως είναι οι διαπραγματεύσεις του 2015, το πώς η χώρα κατέληξε στο πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% για το 2018.

Απάντησε όμως και στα δύο βασικά επιχειρήματα του συγκεκριμένου άρθρου: Όσον αφορά τη δαπάνη του ελληνικού Δημοσίου για τις συντάξεις, αυτή βρίσκεται στο 70% του ΜΟ της ΕΕ και στο 52% των γερμανικών δαπανών. Ενώ για τη φοροδοτική ικανότητα, τέσσερα εκατομμύρια Έλληνες είναι κάτω ή κινδυνεύουν να πέσουν κάτω από το όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η ανεργία, αν και έχει πέσει τέσσερις μονάδες από τον Ιανουάριο του 2015, είναι ακόμη «απαράδεκτα υψηλή», κατά τη διατύπωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, βρίσκεται στο 23%, για να καταλήξει: «Πρέπει να αλλάξει το μίγμα πολιτικής».

Διαβάστε ακόμη: Η Κομισιόν αδειάζει τον Τόμσεν: Το ελληνικό πρόγραμμα είναι συμπαγές

Συμφωνεί ο Κυρ. Μητσοτάκης με την απαίτηση του ΔΝΤ;

Στο κεφάλαιο των εργασιακών ειδικότερα, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν είναι καθόλου μόνη απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τη μη αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και για την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει τη συμπαράστασή τους με την ελληνική πλευρά, θύμισε. Οι θέσεις της κυβέρνησης, πρόσθεσε, δεν είναι απλώς μια ιδεοληπτική εμμονή της Αριστεράς, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Αντιθέτως, ανέφερε, αποτελεί πυλώνα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Σε άλλο δε σημείο της ενημέρωσης, ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ «να πάρει θέση για το αν συμφωνεί ή διαφωνεί με την απαίτηση του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα».

Δεν αλλάζει το άρθρο για το κάψιμο της σημαίας

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε, ήταν αυτό που προέκυψε μετά τις γνωστές δηλώσεις του τέως υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου: Δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του κ. Παρασκευόπουλου, ο οποίος εξέφρασε τις προσωπικές του απόψεις, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όσον αφορά το θέμα της σημαίας ειδικότερα, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από την κυβέρνηση για τροποποίηση του σχετικού άρθρου του Ποινικού Κώδικα. Ενώ ερωτηθείς για δηλώσεις που έκανε για το θέμα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, απάντησε πως το συγκεκριμένο κυβερνητικό στέλεχος έκανε ένα νομικού χαρακτήρα σχόλιο.

Όσον αφορά τις δηλώσεις Παρασκευόπουλου για τη Χρυσή Αυγή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο τέως υπουργός προχώρησε στις αναγκαίες διευκρινίσεις. Προχώρησε όμως και στο εξής σχόλιο: «Θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό για την ελληνική Δημοκρατία και οποιαδήποτε Δημοκρατία να στερούσε από οποιοδήποτε βουλευτή ή και πολίτη από το δικαίωμά του να εκφράζει με παρρησία τις απόψεις του».

Σε κάθε περίπτωση, δήλωσε σε άλλο σημείο, ότι η θέση της κυβέρνησης απέναντι στο νεοναζιστικό μόρφωνα, ήταν, είναι και θα είναι, απολύτως σαφής. «Έχουμε πολιτικό πόλεμο με οποιονδήποτε υπερασπίζεται τις πιο σκοτεινές εποχές της ευρωπαϊκής Ιστορίας, μια ιδεολογία μίσους, εθνικιστική, ακραία φασιστική», κατέληξε.

Δεν υπάρχει αύξηση προσφυγικών ροών

Σε ερώτηση για το προσφυγικό, σημείωσε πως δεν επιβεβαιώνονται «κινδυνολογικά δημοσιεύματα», που εμφανίζουν αύξηση των προσφυγικών ροών τις τελευταίες ημέρες. Αντιθέτως οι ροές παραμένουν κοντά στους μέσους όρους από τότε που τέθηκε σε ισχύ η ευρω-τουρκική συμφωνία και όλες οι πλευρές πρέπει να δουλέψουν για την πληρέστερη εφαρμογή της, όπως ζήτησε ο Δ. Τζανακόπουλος. Ενώ αρνήθηκε, κατά την πάγια τακτική του, να σχολιάσει δημοσίευμα του Spiegel, σύμφωνα με το οποίο αναπτύσσονται δυνάμεις της Frontex στα σύνορα της χώρας με την πΓΔΜ, ίσως και με την Αλβανία.

Τα κριτήρια που ο πρωθυπουργός επιλέγει τους συνεργάτες του

Ερωτηθείς για δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας που εμφάνιζε διπλωμάτη του Μεγάρου Μαξίμου να σχετίζεται με στέλεχος της τουρκικής πρεσβείας, και τη σχετική ερώτηση που ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, υπέβαλε για το θέμα στον πρωθυπουργό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε την εξής απάντηση:

«Θα έλεγα ότι ντρέπομαι για το δημοσίευμα, όσο και για την ερώτηση του κ. Λοβέρδου. Ο πρωθυπουργός επιλέγει τους συνεργάτες του με κριτήρια: την επάρκεια, την ειλικρίνεια, την εμπιστοσύνη, και πάνω από όλα την εντιμότητα. Κάποιοι μπορεί να θεωρούν, ακολουθώντας ένα χυδαίο κιτρινισμό, ότι η προσωπική ζωή πρέπει να αποτελεί κριτήριο επιλογής των συνεργατών του πρωθυπουργού. Θεωρούμε αυτή τη θέση απολύτως απαράδεκτη».

Το σημερινό briefing χαρακτηρίστηκε τέλος, από μια…ιδιορρυθμία: το παρακολούθησαν μαθητές από τις Σέρρες, μία από τους οποίους είχε και την τελευταία ερώτηση: ζήτησε, έτσι, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να διευκρινίσει τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών. «Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, ώστε να βρεθεί σημείο ισορροπίας, χωρίς να υποχωρήσουμε στις βασικές θέσεις μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ έχει κάνει ελάχιστα για να ελαφρύνει τις πιέσεις και ζητάει νέα μέτρα