Οι «επιταγές» του Eurogroup για την Ελλάδα: Ποια μέτρα ζητήθηκαν για να πάρουμε τα 748 εκατ. ευρώ

Οι «επιταγές» του Eurogroup για την Ελλάδα: Ποια μέτρα ζητήθηκαν για να πάρουμε τα 748 εκατ. ευρώ
Flags of Europe or European Flag is the symbol of Council of Europe CoE and The European Union EU as seen with National flags of European Nations in Forum Europa Building at the Belgian capital Brussels. The EU flag was designed by Arsθne Heitz and Paul M. G. Lιvy. Brussels, Belgium - February 21, 2020 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) Photo: AFP

Την εκταμίευση ποσού 640 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα από τα κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα, ενέκριναν οι υπουργοί Οικονομικών των «19». Το συνολικό όφελος από τη δόση, μαζί με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, φτάνει τα 748 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση βασίζεται στην έκθεση της Κομισιόν, η οποία έκρινε στις 20 Μαΐου ότι η Ελλάδα λαμβανομένων υπόψη των ειδικών συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού, ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναγνώρισαν την πρόοδο που επιτελέστηκε στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η χώρα μας στο πλαίσιο της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Δεν παρέλειψαν όμως να κάνουν και συστάσεις για επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων στο πεδίο των δημοσίων επενδύσεων, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των τραπεζών.

«Επιβεβαιώθηκε η πρόοδος σε σειρά μεταρρυθμίσεων, παρά τις αντίξοες συνθήκες, και οι προοπτικές για ισχυρή ανάκαμψη του 2021. Επαναλήφθηκε ότι η δημοσιονομική ευελιξία, που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβάνει και τους στόχους οι οποίοι είχαν τεθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Τα χρήματα θα πάνε για αποπληρωμή του χρέους

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα, οι υπουργοί Οικονομικών συνεχάρησαν τις ελληνικές αρχές για την γρήγορη και αποφασιστική πολιτική που ακολούθησαν τόσο για τον περιορισμό της πανδημίας όσο και για την λήψη των απαραίτητων μέτρων οικονομικής και φορολογικής στήριξης. Ιδιωτικοποιήσεις, κοινωνική πρόνοια, αγορά εργασίας και δημόσια διοίκηση αποτελούν μερικούς από τους τομείς που κατεγράφη πρόοδος. Υπήρξαν όμως και καθυστερήσεις όπως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι οποίες όμως αναγνωρίζεται ότι οφείλονται στην πανδημία.

Η ελληνική πλευρά καλείται να προχωρήσει στην «αποφασιστική» εφαρμογή των παρακάτω μέτρων:

«Καλούμε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν αποφασιστικά με την εφαρμογή του σχεδίου για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τη νομοθεσία για έναν νέο αποτελεσματικό πτωχευτικό κώδικα, τη διασφάλιση της εκτέλεσης όλων των εξασφαλίσεων και την κατάργηση του υφιστάμενου σχήματος για την προστασία της πρώτης κατοικίας από το τέλος Ιουλίου του 2020. Επιπλέον, τονίζουμε την ανάγκη να ενισχυθεί η εφαρμογή άλλων κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων σε σχέση με την περαιτέρω ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, των δημόσιων επενδύσεων, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την εφαρμογή ζωτικής σημασίας μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αυτό θα συνεχίσει να είναι υπό παρακολούθηση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».

Απαντώντας σε ερώτηση στην συνέντευξη τύπου αναφορικά με το εάν η Ελλάδα θα έχει εξαίρεση από τον κανόνα για το πρωτογενές πλεόνασμα και το 2021, ο Μάριο Σεντένο αρκέστηκε να δηλώσει ότι αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε. Την ίδια θέση πήρε και ο Επίτροπος Τζεντιλόνι.