Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ στο επίκεντρο της G7

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ στο επίκεντρο της G7
Israeli army battle tanks roll in southern Israel along the border with the Gaza Strip on February 7, 2024, amid ongoing battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by JACK GUEZ / AFP) Photo: AFP
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε για μια συντονισμένη διπλωματική απάντηση της G7 στην επίθεση.

Η Ιταλία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της G7, συγκάλεσε την Κυριακή βιντεοσκοπημένη συνάντηση των ηγετών της G7 για να συζητήσουν την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ αργά το Σάββατο.

Η ιρανική επίθεση ως απάντηση σε μια ύποπτη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο συγκρότημα της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό την 1η Απριλίου έχει αυξήσει την απειλή μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για μια περαιτέρω αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να το αποφύγουμε αυτό», ανέφερε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι στο X (πρώην Twitter)..

Η τηλεδιάσκεψη της G7 θα πραγματοποιηθεί νωρίς το απόγευμα ώρα Ευρώπης, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε για μια συντονισμένη διπλωματική απάντηση της G7 στην επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος και πύραυλο, την οποία καταδίκασε, και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι ελπίζει η ισραηλινή κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην απάντησή της.

«Ελπίζω ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα υιοθετήσει μια προσεκτική γραμμή. Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει αντεπίθεση στην αντεπίθεση», δήλωσε ο Ταγιάνι στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL 102,5.

Στην G7 συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιαπωνία. Οι υπουργοί Εξωτερικών της έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν στις 17-19 Απριλίου στο ιταλικό νησί Κάπρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: