Η επόμενη ύφεση πλησιάζει – Η καμπύλη αποδόσεων στα ομόλογα το αποδεικνύει

Η επόμενη ύφεση πλησιάζει – Η καμπύλη αποδόσεων στα ομόλογα το αποδεικνύει
Paris La Defense, France. 2022/04/04. The Paris Stock Exchange ended up 0.70 percent on a day when investors were concerned about the evolving conflict in Ukraine and the threat of a recession in the United States. Illustration of the Surveillance Market hall of the Paris Stock Exchange, one of the founding markets of the pan-European Euronext project and also the home of the benchmark CAC 40 index. Photograph by Joao Luiz Bulcao / Hans Lucas.??Paris La Defense, France. 2022/04/04. La Bourse de Paris a termine en hausse de 0,70 pourcent pendant que les investisseurs etaient inquiets face a l evolution du conflit en Ukraine et la menace d une recession aux Etas-Unis. Illustration de la salle de surveillance de la Bourse de Paris, l un des marches fondateurs du projet pan-europeen Euronext et ou se negocie l indice de reference CAC 40. Photographie de Joao Luiz Bulcao / Hans Lucas. (Photo by Joao Luiz Bulcao / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Η απόδοση του 2ετούς έχει ξεπεράσει την απόδοση του 10ετούς ομολόγου εδώ και έναν χρόνο

Το spread σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των διετών και δεκαετών αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα είναι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, γεγονός το οποίο αποτελεί κόκκινο συναγερμό για επικείμενη ύφεση και πιθανή ένδειξη για περισσότερο πόνο στις μετοχές, σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα της DataTrak. 

Ειδικότερα, η απόδοση του 2ετούς έχει ξεπεράσει την απόδοση του 10ετούς ομολόγου εδώ και έναν χρόνο, και αυτή η αντιστροφή της καμπύλης έχει βαθύνει πρόσφατα. Το 2ετές διαπραγματεύτηκε με απόδοση 4,241% τη Δευτέρα, έναντι απόδοσης 3,578% στο 10ετές.

Πρόκειται για την πιο απότομη αναστροφή από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και ζοφερός οιωνός για την οικονομία, καθώς η ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων είναι ένας πολύ αξιόπιστος δείκτης ύφεσης βραχυπρόθεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι φόβοι για ύφεση έχουν αυξηθεί από τότε που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να συσφίξει επιθετικά τη νομισματική πολιτική πέρυσι για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 425 μονάδες βάσης το 2022. Οι τιμές μειώθηκαν ελαφρά από τα ιστορικά υψηλά που κατέγραψαν το περασμένο καλοκαίρι, αλλά οι αναλυτές φοβούνται ότι η αύξηση των επιτοκίων πέρα από το τρέχον επίπεδο θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία των ΗΠΑ και γενικότερα σε ύφεση.

Η FED αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια στο 5,1%, αντισταθμίζοντας άλλες 75 μονάδες βάσης από τα τρέχοντα επίπεδα. Ωστόσο, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου, η οποία είναι πιο ευαίσθητη στην πολιτική της, βρίσκεται σε πτώση από τις αρχές Νοεμβρίου, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει ότι η αγορά ομολόγων πιστεύει ότι η Fed μπλοφάρει, δήλωσε η Fundstrat τον περασμένο μήνα.

«Η αγορά ομολόγων προεξοφλεί μια πολιτική οριακά πιο περιοριστική από το τέλος του 2022, ενώ πολλοί επενδυτές θα το δουν ως αύξηση των πιθανοτήτων ύφεσης το 2023» δήλωσε ο συνιδρυτής της DataTrek, Nicholas Colas. Σημείωσε δε ότι αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων προηγήθηκε των υφέσεων του 1990, του 2001 και του 2008.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αντεστραμμένη καμπύλη όμως δεν σημαίνει ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη, αλλά ότι η οικονομία είναι πλέον πιο ευάλωτη σε ένα εξωγενές σοκ, προειδοποίησε η Colas, οπότε οι μετοχές θα πρέπει να προετοιμαστούν για περισσότερο πόνο. 

«Είναι δύσκολο να υποστηρίξουμε μια ισχυρή αγορά μετοχών ή αποτιμήσεις όταν η απόδοση του διετούς είναι πολύ μεγαλύτερη από του δεκαετούς, απλώς επειδή γνωρίζουμε ότι αυτή η διαφορά σηματοδοτεί μια εγγενή ευθραυστότητα στην οικονομία», πρόσθεσε.