El Erian: Ζοφερό το 2023, λόγω μικρής οικονομικής και ανθρώπινης ανθεκτικότητας

El Erian: Ζοφερό το 2023, λόγω μικρής οικονομικής και ανθρώπινης ανθεκτικότητας
Ζοφερό 2023 «μαντεύει» ο διακεκριμένος οικονομολόγος Mohamed El Erian

Ως το πλέον κυρίαρχο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό ζήτημα του 2022 για τις περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα για εκείνες τις προηγμένες οικονομίες που έχουν αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, αναδείχθηκε ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τον διακεκριμένο οικονομολόγο και επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο της Allianz, Mohamed El Erian.

Όπως επισημαίνει σε άρθρο του στους FT, οι επιπτώσεις έγιναν αισθητές από την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, την ανισότητα, το αυξημένο κόστος δανεισμού, τις απώλειες στην αγορά μετοχών και ομολόγων και τα ανά περιστάσεις οικονομικά ατυχήματα (ευτυχώς μικρά και περιορισμένα μέχρι τώρα). 

«Στην αυγή του νέου έτους», λέει ο El Erian, «η ύφεση είναι το αμέσως επόμενο… επεισόδιο, ως αποτέλεσμα των πληθωριστικών πιέσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι μια εξέλιξη που κάνει την παγκόσμια οικονομία και τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια να υπόκεινται σε ένα ευρύτερο φάσμα δυνητικών αποτελεσμάτων – κάτι που ολοένα και περισσότεροι επενδυτές ομολόγων φαίνεται να αντιλαμβάνονται.

Το ΔΝΤ είναι πιθανό να αναθεωρήσει σύντομα επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη, αναμένοντας ότι «η ύφεση θα χτυπήσει το ένα τρίτο του κόσμου φέτος».

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο δεν είναι μόνο ότι οι τρεις κύριοι οικονομικοί παράγοντες του κόσμου -η Κίνα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ- επιβραδύνουν ταυτοχρόνως, αλλά και ότι αυτό συμβαίνει για διαφορετικούς λόγους. 

Στην Κίνα, η εσφαλμένη πολιτική μηδενικής Covid υπονομεύει τη ζήτηση και προκαλεί διαταραχές προσφοράς. Τέτοιοι αντίθετοι άνεμοι για την εγχώρια και παγκόσμια οικονομική ευημερία θα συνεχιστούν όσο η Κίνα αποτυγχάνει να βελτιώσει την κάλυψη και την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών εμβολιασμού της. 

Η ΕΕ αντιμετωπίζει τις διακοπές του ενεργειακού εφοδιασμού καθώς συνεχίζεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η διαχείριση αποθεμάτων και ο επαναπροσανατολισμός του ενεργειακού εφοδιασμού έχουν προχωρήσει αρκετά σε πολλές χώρες. Ωστόσο, δεν επαρκούν για την άρση των εμποδίων στην ανάπτυξη, πόσο μάλλον για την επίλυση μακροχρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών. 

Οι ΗΠΑ έχουν τις λιγότερο προβληματικές προοπτικές. Οι αντίθετοι άνεμοι οφείλονται στην προσπάθεια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, αφού χαρακτήρισε εντελώς λανθασμένα τις αυξήσεις των τιμών παροδικές, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να εφαρμόσει ιδιαίτερα αυστηρή νομισματική πολιτική, με τον κίνδυνο οικονομικών ατυχημάτων να εντείνεται.

Όπως επισημαίνει ο El Erian, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει επίμονος στο 4% περίπου, λιγότερο ευαίσθητος στις πολιτικές επιτοκίων, εκθέτοντας την οικονομία σε κίνδυνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αβεβαιότητες που αντιμετωπίζει καθεμία από αυτές τις οικονομίες υποδηλώνουν ότι οι αναλυτές θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί όταν μας διαβεβαιώνουν ότι οι πιέσεις της ύφεσης θα είναι απλώς «μικρές και ρηχές». 

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς αυτοί οι διαφορετικοί παράγοντες καθιστούν τις χρηματοοικονομικές αδυναμίες πιο απειλητικές και τις μεταβάσεις πολιτικής πιο δύσκολες, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής εξόδου της Ιαπωνίας από τις πολιτικές ελέγχου των επιτοκίων.  Το εύρος των πιθανών αποτελεσμάτων είναι ασυνήθιστα μεγάλο, προειδοποιεί ο οικονομολόγος.

Αντί για μια σταθερή πορεία υψηλότερων επιτοκίων για το 2023, πιστεύουν ότι οι πιέσεις της πιθανής ύφεσης θα οδηγήσουν σε pivot αργότερα φέτος.

Σε αυτό το περιβάλλον, τα κρατικά ομόλογα θα προσφέρουν αποδόσεις και διαφοροποιήσουν τους κινδύνους χαρτοφυλακίου. Οι μετοχές εξακολουθούν να προεξοφλούν ήπια προσγείωση. Η συμφιλίωση αυτών των διαφορετικών σεναρίων είναι σημαντική για περισσότερους από επενδυτές. Χωρίς ευθυγράμμιση εντός των αγορών και με σήματα πολιτικής, τα ευνοϊκά οικονομικά και χρηματοοικονομικά αποτελέσματα που όλοι επιθυμούμε θα αποδειχθούν λιγότερο πιθανά. Θα αντιμετωπιστούν επίσης από τον κίνδυνο πιο δυσάρεστων αποτελεσμάτων σε μια εποχή χαμηλότερης οικονομικής και ανθρώπινης ανθεκτικότητας, καταλήγει ο El Erian.