Η επόμενη ημέρα στη ΝΔ με πρόεδρο Μητσοτάκη

Η επόμενη ημέρα στη ΝΔ με πρόεδρο Μητσοτάκη
O νέος πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης , κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους για την νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016. Με καταμετρημένο το 70% των ψήφων ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 51% έναντι 49% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ Γιάννης Τραγάκης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Οι ρόλοι που θα ανατεθούν σε Τζιτζικώστα, Παπαμιμίκο, Γεωργιάδη, Βορίδη, οι ισορροπίες με Καραμανλή- Μεϊμαράκη, το φλερτ με Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ.

της Βίκυς Σαμαρά

Καθώς η διαφαινόμενη νίκη Μητσοτάκη μένει να επαληθευθεί -δεδομένου ότι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή δεν έχει δημοσιεύσει καθόλου επίσημα αποτελέσματα ούτε καν σε κάποιο ποσοστό- το ερώτημα είναι πως διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα για τη ΝΔ με πρόεδρο (ξανά) Μητσοτάκη.

Ο κ.Μητσοτάκης έχει περιγράψει σε συνέντευξη του στο News247 το σχέδιο του για το μετασχηματισμό της ΝΔ σε 111 ημέρες, θέτοντας την 1η Μαϊου ως την ημερομηνία ορόσημο μετά την οποία όπως δηλώνει η ΝΔ θα αποτελεί “τη νέα ευρωπαϊκή πλειοψηφία στην Ελλάδα.” Στη συνέχεια στην πλέον πρόσφατη συνέντευξη του μεταξύ των δύο γύρων είχε δηλώσει: “Αν τον Σεπτέμβριο είχε σχηματιστεί το ευρωπαϊκό μέτωπο του «Ναι» θα είχαμε απαλλαγεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη μπορεί πράγματι να εκφράσει τους πολίτες του«Ναι». Αυτός θα είναι ο στόχος μου εφόσον εκλεγώ πρόεδρος της ΝΔ.”

Ανάλογα όμως και με το πως θα διαμορφωθεί τελικά το σκορ, ο νέος πρόεδρος θα κληθεί να λάβει σοβαρά υπόψη το ποσοστό του αντιπάλου του και του χώρου που συνασπίστηκε σε σημαντικό ποσοστό γύρω από τον κ.Μεϊμαράκη δηλαδή των καραμανλικών. Θα επιλέξει κόντρα ή ισορροπία; Και ποια θα είναι η στάση του ίδιου του κ.Μεϊμαράκη; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα είναι καθοριστικές, εφόσον το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο ευρύ όσο αυτό του 2009 όταν ο Αντώνης Σαμαράς είχε επικρατήσει σχεδόν με 11 μονάδες έναντι της Ντόρας Μπακογιάννη.

Κρίσιμο είναι και το ερώτημα ποιες θέσεις θα δώσει ο κ.Μητσοτάκης σε σαμαρικά στελέχη που τον στήριξαν περισσότερο ή λιγότερο εμφανώς (Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης), καθώς και εάν θα φέρει στελέχη από το Ποτάμι ή το εκσυχρονιστικό ΠΑΣΟΚ στη νέα ΝΔ και εάν θα καταφέρει ταυτόχρονα να συγκρατήσει παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας φέρεται να αναλαμβάνει αντιπρόεδρος του κόμματος, ενώ δεν είναι σαφές τι θα γίνει με το γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο που στο δεύτερο γύρο στήριξε ενεργά τον κ.Μητσοτάκη.

Ο νέος αρχηγός όμως θα κληθεί και να συσφίξει τις σχέσεις του με την κοινοβουλευτική ομάδα, όπου διαθέτει επιρροή σε μικρό αριθμό βουλευτών.Το πρώτο που θα απασχολήσει το νέο πρόεδρο της ΝΔ είναι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εν όψει ασφαλιστικού.

Πολλοί θεωρούν πως με Μητσοτάκη πρόεδρο η αντιπολιτευτική ρητορική της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ θα σκληρύνει. Άλλοι ωστόσο θέτουν το ερώτημα τι θα πράξει ο νέος πρόεδρος όταν ασκηθούν πιέσεις από Βρυξέλλες και ΕΛΚ για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κρίσιμη επικείμενη ψηφοφορία.

Ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι η ΝΔ δεν μπορεί να αποδεχθεί αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και έχει στο παρελθόν περιγράψει ως στόχο την πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τη διαμόρφωση μίας νέας ευρωπαϊκής συμμαχίας, που θα τη διαδεχθεί.

Πηγή: news247.gr