Η επόμενη ημέρα των γερμανικών εκλογών – τι σημαίνει η ήττα της Μέρκελ

Η επόμενη ημέρα των γερμανικών εκλογών – τι σημαίνει η ήττα της Μέρκελ

Τα αποτελέσματα των εκλογών αυξάνουν την πίεση στη Μέρκελ για το προσφυγικό, εκτιμούν αναλυτές. Πώς σχολίασε ο ξένος Τύπος τα αποτελέσματα.

Η λαϊκιστική δεξιά της Γερμανίας κατέγραψε σημαντική νίκη στις τοπικές εκλογές σε τρία ομόσπονδα κρατίδια σήμερα, με το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που την εκπροσωπεί να εξασφαλίζει από 11% έως και 23% των ψήφων, ενώ η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ να ηττάται στις δύο από τις τρεις ψηφοφορίες, σύμφωνα με τις προβλέψεις των exit polls.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία κάνει την είσοδό της και στα τρία τοπικά κοινοβούλια, ενώ οι συντηρητικοί της Μέρκελ χάνουν το ιστορικό τους προπύργιο της Βάδης-Βιρτεμβέργης, όπου λαμβάνουν το 27,5% των ψήφων, ενώ πρώτο έρχεται το κόμμα των Πρασίνων με 32,3%, έπειτα από μία προεκλογική εκστρατεία στην οποία κυριάρχησαν οι ανησυχίες που προκάλεσε η ανοικτή πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου απέναντι στους πρόσφυγες.

Στην Σαξονία-Ανχαλτ, της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, η AfD αναμένεται να καταλάβει τη δεύτερη θέση, με 23% των ψήφων, σε μία άνευ προηγουμένου εξέλιξη για μία χώρα όπου το ναζιστικό παρελθόν είχε κρατήσει μέχρι σήμερα στο περιθώριο της δυνάμεις της άκρας δεξιάς. Η CDU εξακολουθεί να είναι εδώ πρώτη δύναμη με το 29% των ψήφων.

Στη Ρηνανία-Παλατινάτο, η φιλόδοξη αντιπρόεδρος της CDU Γιούλια Κλέκνερ, η οποία έλαβε αποστάσεις από την γενναιόδωρη προσφυγική πολιτική της Μέρκελ, δεν καταφέρνει να ηγηθεί στο κρατίδιο που παραμένει στα χέρια των σοσιαδλημοκρατών (SPD), το οποίο εξασφαλίζει το 37,5% των ψήφων, έναντι 32,5% της CDU.

Τα αποτελέσματα στα τρία κρατίδια καταδεικνύουν ότι το προσφυγικό ήταν το κυρίαρχο θέμα στις εκλογές, σύμφωνα με το Bloomberg και με τη Μέρκελ να προσπαθεί να σώσει ό τι μπορεί. Το κόμμα της καγκελαρίου κράτησε την πρωτιά μόνο στο κρατίδιο της Σαξονίας-Ανχαλτ όμως ακόμα και εκεί το AfD ήρθε δεύτερο με ποσοστό της τάξεως του 24%.

Αναλυτές στη Γερμανία εκτιμούν ότι πλέον θα πρέπει θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η είσοδος του ξενοφοβικού κόμματος και στην ομοσπονδιακή βουλή, κάτι που δεν κατάφερε το AfD στις τελευταίες εθνικές εκλογές για λίγες ψήφους

Αν και η Μέρκελ δεν προέβη σε επίσημες δηλώσεις αξιωματούχοι του CDU εκτιμούν ότι δεν θα αποκηρύξει την πολιτική των ανοικτών συνόρων για το προσφυγικό και τη συμφωνία με την Τουρκία. Η Καγκελάριος έχει προγραμματίσει σύσκεψη με υψηλόβαθμα στελέχη του CDU, ενώ το μεσημέρι αναμένεται να πραγματοποιήσει δηλώσεις.

Αναλυτές προβλέπουν ότι η ήττα στις εκλογές θα εντείνει τη δυσφορία στους κόλπους των χριστιανοδημοκρατών για το προσφυγικό αλλά δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη θέση της Μέρκελ στην Καγκελαρία. Η Μέρκελ θα παραμένει καγκελάριος μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 και ίσως και αργότερα, προσθέτουν.

Άλλοι πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν βαθιά απογοητευτικά τα αποτελέσματα και δεν αποκλείουν η καγκελάριος να αναζητήσει τις ευθύνες στους τοπικούς ηγέτες του CDU. «Tα ποσοστά θα της δημιουργήσουν πίεση αλλά δεν θα την ωθήσουν σε παραίτηση. Άλλωστε δεν υπάρχει ενναλακτική στο κόμμα της», σημειώνει αναλυτής από think tank των Βρυξελλών.

Από την πλευρά του, αναλυτής της Bertelsmann θεωρεί ότι η εκλογική ήττα της Κυριακής δεν αποτελεί προάγγελο των ομοσπονδιακών εκλογών του 2017. Ωστόσο σηματοδοτεί την πίεση που υφίστανται τα μεγάλα κόμματα από την προσφυγική κρίση.

Κανένα από τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην ομοσπονδιακή βουλή δεν έχει ένα καλό βράδυ, αναφέρουν στελέχη του CDU για τα αποτελέσματα της Κυριακής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το κόμμα της Μέρκελ είχε το προβάδισμα και στα τρία κρατίδια μέχρι το Φθινόπωρο, όταν η Γερμανία άρχισε να νιώθει την «πίεση» του προσφυγικού.

Εκπρόσωπος του κόμματος χριστιανοκοινωνιστών, συμμάχων της Μέρκελ, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα καταδεικνύει μια αλλαγή του πολιτικού τοπίου, προσθέτοντας ότι χρειάζεται μια καθαρή στροφή στην προσφυγική πολιτική.

Πώς σχολίασε ο ξένος Τύπος τις εκλογές:

Financial Times front page
I front page
Metro front page
Telegraph front page
Mail front page
Times front page
 

Η κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στην πολιτική της στο προσφυγικό παρά τα αποτελέσματα των εκλογών

H γερμανική κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στην πολιτική που ακολουθεί στο προσφυγικό ζήτημα, δήλωσε σήμερα ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, μετά τα κέρδη που κατέγραψε στις χθεσινές περιφερειακές εκλογές το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Ερωτηθείς σχετικά με τα εκλογικά αποτελέσματα σε τρία κρατίδια της Γερμανίας, όπου η υποστήριξη για τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ μειώθηκε, κι αν η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα οδηγήσει το Βερολίνο σε μια αλλαγή πολιτικής, ο Ζάιμπερτ απάντησε:
«Η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να ακολουθεί την πολιτική της στο προσφυγικό ζήτημα με όλες της τις δυνάμεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό».