Η επόμενη μέρα της Apple χωρίς τον άνθρωπο που άλλαξε για πάντα το design της

Η επόμενη μέρα της Apple χωρίς τον άνθρωπο που άλλαξε για πάντα το design της
epa07678827 (FILE) - Apple Chief Design Officer Jony Ive at the end of the keynote address at the Apple World Wide Developers Conference at the McEnery Convention Center in San Jose, California, USA, 03 June 2019 (reissued 28 June 2019). Jony Ive announced that he will leave Apple by the end of the year to create a design company, LoveFrom. EPA/MONICA DAVEY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Έρευνα του Fortune που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Blind, ένα ανώνυμο κοινωνικό δίκτυο για τη συζήτηση ζητημάτων που αφορούν τον χώρο εργασίας, αποκαλύπτει.

του Don Reisinger

Οι περισσότεροι υπάλληλοι της Apple δεν ανησυχούν για την αποχώρηση του επικεφαλής σχεδιασμού της Apple, Τζον Άιβι, ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του iPhone και του iPad. Και ακόμη και χωρίς αυτόν, λένε, η Apple θα παραμείνει ηγέτης στον τεχνολογικό σχεδιασμό.

Σε έρευνα του Fortune που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Blind, ένα ανώνυμο κοινωνικό δίκτυο για τη συζήτηση ζητημάτων που αφορούν τον χώρο εργασίας, το 52% των εργαζομένων της Apple είπε ότι η παραίτηση του Άιβι, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, δεν θα έχει καμία επίδραση στο μέλλον της εταιρείας. Το 22% ανέφερε ότι η αποχώρηση του Άιβι θα έχει θετικό αντίκτυπο, ενώ μόνο το 26% ανησυχεί ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να βλάψει την Apple.

Τα ευρήματα δεν συμβαδίζουν με την ιδέα ότι η αποχώρηση του Άιβι, τουλάχιστον κατά τη γνώμη των εργαζομένων της Apple, είναι μια μεγάλη απώλεια για την εταιρεία. Παρά το γεγονός ότι ήταν βασικό στέλεχος, πρώτα υπό τον συνιδρυτή της Apple, Στιβ Τζομπς, και στη συνέχεια υπό τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο Τιμ Κουκ, η γενική αίσθηση μεταξύ των υπαλλήλων της Apple είναι ότι η Apple θα είναι εντάξει χωρίς αυτόν.

Πάντως, τόσο το Bloomberg όσο και η Wall Street Journal μετέδωσαν ότι, σύμφωνα με πηγές μέσα στην Apple, ο Άιβι είχε απομακρυνθεί από την Apple και από τον Κουκ τα τελευταία χρόνια λόγω ανησυχιών ότι ο Κουκ έδινε προτεραιότητα στην κερδοφορία έναντι της σχεδίασης. Τα δημοσιεύματα ανέφεραν επίσης ότι ο Άιβι είχε ελαττώσει τα καθήκοντά του τα τελευταία χρόνια και εμφανιζόταν στην έδρα της Apple μόνο μια-δυο μέρες την εβδομάδα. Στις αρχές της εβδομάδας, ο Κουκ διέψευσε τα δημοσιεύματα, λέγοντας ότι ήταν «παράλογα» και «απλά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Τα ευρήματα των Fortune-Blind αποκαλύπτουν το τι πιστεύουν πραγματικά οι υπάλληλοι της Apple πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτά τα ευρήματα βασίζονται σε απαντήσεις μέσω του Blind από πάνω από 100 υπαλλήλους της Apple, τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Το Blind, ένα κοινωνικό δίκτυο που χρησιμοποιείται από τους υπαλλήλους για να μοιράζονται κουτσομπολιά και να συζητούν μισθολογικά θέματα, επιβεβαίωσε ότι οι συμμετέχοντες ήταν υπάλληλοι της Apple βάσει των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Apple που διέθεταν. Οι ερωτηθέντες εργάζονταν σε διάφορα τμήματα της Apple – από τα μηχανικά και τις λειτουργίες μέχρι την έρευνα και τη σχεδίαση – το τμήμα του οποίου προΐστατο ο Άιβι.

Το 73% των υπαλλήλων της Apple που απάντησαν δήλωσε ότι ο Άιβι ήταν σημαντικός για την επιτυχία της Apple μέχρι σήμερα. Μόνο το 8% των εργαζομένων είπε ότι δεν ήταν σημαντικός. Ωστόσο, οι υπάλληλοι της Apple έχουν την πεποίθηση ότι η εταιρεία, παρά την απουσία του Άιβι, θα εξακολουθήσει να είναι ισχυρή στον σχεδιασμό προϊόντων. Πάνω από τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων προέβλεψαν ότι η Apple θα παραμείνει ηγέτιδα δύναμη στη σχεδίαση προϊόντων.

Εργαζόμενοι σε άλλες εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου συμμερίζονται τις θετικές απόψεις εντός της Apple.

Σε μια ευρύτερη έρευνα περισσότερων από 2.000 εργαζομένων του τεχνολογικού κλάδου στο Blind, το 48% ήταν της άποψης ότι η αποχώρηση του Άιβι δεν θα επηρεάσει την Apple. Το 14% ανέφερε ότι η αποχώρησή του μπορεί να αποδειχθεί θετική, ενώ το 38% είπε ότι μπορεί να βλάψει την εταιρεία.

Σε κάθε περίπτωση, ο Άιβι δεν θα πάει πολύ μακριά μετά την αποχώρησή του από την Apple. Συγκεκριμένα, σχεδιάζει να δημιουργήσει μια εταιρεία σχεδίασης που έχει ήδη συμβόλαιο συνεργασίας με την Apple για τα προϊόντα της.