Οι εργαζόμενοι στη Google κορυφώνουν τις αντιδράσεις τους ενάντια σε μια αμφιλεγόμενη απόλυση

Οι εργαζόμενοι στη Google κορυφώνουν τις αντιδράσεις τους ενάντια σε μια αμφιλεγόμενη απόλυση
General view of Google EMEA offices, in the western part of the Grand Canal Docks, in Dublin. On Thursday, December 17, 2020, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) Photo: AFP
Οι κινητοποιήσει κλιμακώνονται μετά την απομάκρυνση κορυφαίας ερευνήτριας τεχνητής νοημοσύνης από την εταιρεία.

Μια ομάδα ερευνητών τεχνητής νοημοσύνης της Google έστειλε μια εκτεταμένη λίστα αιτημάτων στη διοίκηση ζητώντας νέες πολιτικές και αλλαγές ηγεσίας, κλιμακώνοντας μια σύγκρουση σε ένα από τα πολύτιμα τμήματα της εταιρείας.

Το σημείωμα επικεντρώνεται στην απομάκρυνση της ερευνήτριας ηθικής της τεχνητής νοημοσύνης στη Google, Timnit Gebru, η οποία πυροδότησε διαμαρτυρίες εντός της εταιρείας. Επικαλούμενοι αυτήν την κατάσταση, οι εργαζόμενοι ζήτησαν μια αντιπρόεδρος της εταιρείας, η Megan Kacholia, να μην είναι πλέον μέρος της ιεραρχικής αλυσίδας τους. «Έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη σε αυτήν ως ηγέτη», έγραψαν οι ερευνητές, σύμφωνα με ένα αντίγραφο του σημειώματος που εξασφάλισε το Bloomberg.

Η Gebru είπε ότι απολύθηκε αφότου η εταιρεία απέρριψε μια ερευνητική εργασία που συνέγραψε η ίδια, η οποία αμφισβήτησε μια τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης στην καρδιά της μηχανής αναζήτησης του Google. Η εταιρεία είπε ότι μετά την παραίτητήσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Sundar Pichai, δήλωσε στο προσωπικό ότι διερευνά το περιστατικό.

«Η κοντόφθαλμη απόφαση της Google να απολύσει και να στραφεί εναντίον ενός βασικού μέλους της ομάδας Ηθικής Τεχνητής Νοημοσύνης καθιστά σαφές ότι χρειαζόμαστε γρήγορες και διαρθρωτικές αλλαγές για να συνεχιστεί αυτό το έργο και για να προφυλαχθεί η νομιμοποίηση του πεδίου στο σύνολό του», αναφέρει το γράμμα.

Η επιστολή εστάλη την Τετάρτη σε αξιωματούχους της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του Pichai, από την υπάλληλο Alex Hanna, η οποία συνεργάστηκε με την Gebru για λογαριασμό της ομάδας Ηθικής Τεχνητής Νοημοσύνης της Google.

«Αυτή η έρευνα πρέπει να είναι σε θέση να αμφισβητήσει τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα της εταιρείας και τις ατζέντες άμεσων εσόδων, καθώς και να διερευνήσει την τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύσσεται από τους ανταγωνιστές της Google με παρόμοια ηθικά κίνητρα», πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Η επιστολή παροτρύνει την Google να προσφέρει στην Gebru την ευκαιρία να επιστρέψει στην εταιρεία «σε υψηλότερο επίπεδο» από αυτό που είχε πριν. Οι ερευνητές ζήτησαν επίσης η Kacholia και ο Jeff Dean, επικεφαλής του τμήματος τεχνητής νοημοσύνης, να ζητήσουν συγγνώμη από την Gebru για τη μεταχείριση της. Καλεί επίσης την εταιρεία να εκδώσει μια δημόσια δέσμευσή της ως προς την ακαδημαϊκή ακεραιότητα και να καθιερώσει εκπαίδευση επί φυλετικών θεμάτων για τους μάνατζερ.

Αυτή είναι η πιο πρόσφατη διαμαρτυρία εργαζομένων στη Google. Το 2018, χιλιάδες υπάλληλοι αποχώρησαν και ορισμένοι από αυτούς έστειλαν στην εταιρεία έναν κατάλογο αιτημάτων μεταρρύθμισης, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης ενός εκπροσώπου των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο. Αν και η εταιρεία έκανε κάποιες αλλαγές, όπως π.χ. το ότι δεν αναγκάζει πλέον τους υπαλλήλους να στέλνουν σε διαιτησία τις αξιώσεις τους στον χώρο εργασίας, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αιτημάτων παραμένει ανεκπλήρωτο.