Η εταιρεία απ’τη Θεσσαλονίκη που εκπαιδεύει χιλιάδες μαθητές σε όλο τον κόσμο

Η εταιρεία απ’τη Θεσσαλονίκη που εκπαιδεύει χιλιάδες μαθητές σε όλο τον κόσμο

Ο πρόεδρος της Hyphen SA, Γιάννης Στεργής, περιγράφει στο FortuneGreece πώς η εταιρεία του αποτελεί μοναδικό παράδειγμα εκπαίδευσης στον πλανήτη.

Του Βασίλη Σαμούρκα

Το κλειδί για την αντιμετώπιση όχι μόνο μιας οικονομικής κρίσης αλλά κάθε προβλήματος που προκύπτει στην κοινωνία μας, είναι η εκπαίδευση. Αυτό αποτελεί τον οδηγό του Γιάννη Στεργή από το 2003, όπου και αποφάσισε να δημιουργήσει την Hyphen SA, τον μοναδικό όμιλο μηχανικών εκπαίδευσης στον κόσμο ο οποίος μέσω των εκπαιδευτικών του συγγραμμάτων κι εγχειριδίων βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα θρανία μαθητών που διδάσκονται την αγγλική γλώσσα, σε περισσότερες από 75 χώρες του κόσμου.

Η δράση της Hyphen SA είναι κατά τα οκτώ δέκατα εξωστρεφής. Ως εταιρεία μελετά, σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας για ηλικίες «από 9 έως 99», όπως λέει στο FortuneGreece.com ο Γιάννης Στεργής, βασισμένη στα πρότυπα των μεγαλύτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του πλανήτη, όπως τα πανεπιστήμια Cambridge και Oxford, τα οποία βρίσκονται στη λίστα των βασικών πελατών της. «Ό,τι βιβλίο κι αν έχουν οι μαθητές, όποιου εκδοτικού οίκου κι αν είναι όπως των Cambridge, Oxford, McMillan, McGraw-Hill και Pearson, υπάρχουν 85% πιθανότητες αυτό να έχει δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου στη Θεσσαλονίκη. Κι αυτό ισχύει και για βιβλία που οι ίδιοι ως εκδοτικοί οίκοι φτιάχνουν για άλλες αγορές, όπως για παράδειγμα του Μεξικού, της Ρωσίας, της Ταϊλάνδης κ.λπ., αλλά και για κρατικά εκπαιδευτικά συγγράμματα».

Οι τακτικά εργαζόμενοι για τη Hyphen SA ανέρχονται σήμερα σε 332 άτομα, τα οποία βρίσκονται σε 21 σημεία του πλανήτη. Από αυτούς, οι 29 είναι στην Ελλάδα και ασκούν τη διαχείριση του συνόλου της λειτουργίας της εταιρίας. Αξίζει να σημειωθεί πως από την 1η Σεπτεμβρίου του 2013 μέχρι και σήμερα, έχουν ενταχθεί στο ανθρώπινο δυναμικό της hyphen 47 νέοι υπάλληλοι και συνεργάτες, ενώ την περασμένη χρονιά προχώρησε στην αύξηση κατά 5% των αποδοχών όλου του προσωπικού της.

Η επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο της εκπαίδευσης

Πέρα από τον τομέα της παροχής των εκπαιδευτικών εργαλείων για την εκμάθηση αγγλικών, οι δραστηριότητες της Hyphen από το 2011 και μετά έχουν επεκταθεί στον χώρο της εκπαίδευσης και κατάρτισης επιχειρηματιών και startupers. «Εκπαιδεύουμε επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων αναφορικά με τις επιδεξιότητες “2020”, όπως παρουσιάζονται στην αντίστοιχη ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της εργασίας και τη στρατηγική ανάπτυξης της ΕΕ τα επόμενα χρόνια», τονίζει ο Γιάννης Στεργής.

Όπως εξηγεί ο ιδρυτής και CEO της Hyphen, στην περίπτωση των μικρών μαθητών χρησιμοποιείται ως κορμός η διδακτική ύλη του σχολείου τους, και με εφαλτήριο αυτή διδάσκονται τις δεξιότητες «2020». Στις ηλικίες 16-25 η διδασκαλία γίνεται αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα και διδάσκονται με εγκεκριμένα προγράμματα από διεθνείς ομίλους όπως οι Cambridge και Oxford, οι οποίοι συμμετέχουν στη δεξαμενή σκέψης για τη διαμόρφωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για νυν ή μελλοντικούς επιχειρηματίες. Βασικός στόχος των προγραμμάτων της Hyphen για εν ενεργεία επαγγελματίες, είναι η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. «Πρώτα από όλα στόχος μας είναι να τεκμηριώσουμε και να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της επιχείρησης μέσα από μια μεθοδολογία επιστημονικής παρατήρησης των κέντρων κόστους της», αναφέρει ο Γιάννης Στεργής. «Ξεκινάμε πάντα με έναν διαγνωστικό έλεγχο. Βγαίνει ένα σχέδιο δράσης –ένα τριετές συνήθως πρόγραμμα- και παράλληλα εκπαιδεύουμε τον επιχειρηματία ούτως ώστε να μπορέσει κι ο ίδιος να μυηθεί στις αρχές μέσω των οποίων προσπαθούμε να εξυγιάνουμε την επιχείρηση του. Το business plan της εταιρεία χαράσσεται παράλληλα με τον επαγγελματία και η συνεργασία του με την Hyphen συνεχίζεται σε ορίζοντα τριετίας».

Πηγή έμπνευσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Hyphen SA για επαγγελματίες αποτέλεσε το λεγόμενο αriston project. «Το αriston project είναι μια δεξαμενή σκέψης η οποία ξεκίνησε το 1995 από ειδικούς της συστημικής και της κυβερνητικής, συμπεριλαμβανομένου κι εμού –ήμουν μέλος της εταιρείας κυβερνητικής Αμερικής τότε- και στόχο είχε να δημιουργήσει ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς στην επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων και νέων οι οποίοι φιλοδοξούν να ενταχθούν στη διεθνή αγορά εργασίας», σημειώνει ο Γιάννης Στεργής. Με άλλα λόγια, τα εφόδια της εξωστρέφειας και της δημιουργίας των λεγόμενων startups που τα δύο με τρία τελευταία χρόνια έκαναν αισθητή την εμφάνισή τους στην Ελλάδα, αποτελούν για την Hyphen έναν άτυπο «οδηγό επιχειρηματικής επιβίωσης» πολύ πριν από το 2003, όταν και ιδρύθηκε.

Μάλιστα, αυτός ο εξωστρεφής χαρακτήρας ήταν που κατά τον Γιάννη Στεργή αποτέλεσε και το εφαλτήριο εξάπλωσης της Hyphen –κυριολεκτικά- στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. «Ακολουθήσαμε πραγματικά πολυεθνικές πρακτικές στην οργάνωση της επιχείρησης. Αποφύγαμε για παράδειγμα τον δανεισμό έστω και για αναπτυξιακούς λόγους. Δεν κινήθηκε ποτέ στην επιχείρησή μας επιταγή. Δεν κινήθηκε ποτέ ρευστό. Πάντα από το 2003 όλες οι συναλλαγές μας γίνονταν ηλεκτρονικά. Πράγματα που ανακαλύπτει η ελληνική αγορά πρόσφατα, για εμάς ήταν μια αυτονόητη πρακτική. Με αυτές τις πρακτικές δημιουργήσαμε ένα πολύ φερέγγυο προφίλ στα μάτια του ξένου πελάτη. Ξέραμε ότι για να μπορέσουμε να έχουμε πάντα δουλειά, έπρεπε να τη βρίσκουμε εμείς εκεί που είναι, σε όλη τη γη».

Αναφορικά με τον επιχειρηματικό κόσμο που εκπαιδεύτηκε από το 2012 και μετά, μόνο σε Ελλάδα και Κύπρο έχουν καταρτηθεί πάνω από 1200 επιχειρηματίες. «Κατά αναλογία, με έναν μέσο όρο πέντε στελεχών ανά επιχειρηματία, μιλάμε για περίπου 6.000 στελέχη», σημειώνει ο Γιάννης Στεργής. Από αυτές τις επιχειρήσεις τα σχολεία αποτελούν περίπου τα μισά – δηλαδή περίπου 500-600 εκπαιδευτικά κέντρα μη τυπικής εκπαίδευσης: Εκπαιδευτικά κέντρα δια βίου μάθησης, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. Μόνο στην Ελλάδα οι μαθητές που έχουν απολαύσει εμμέσως ή αμέσως αυτές τις υπηρεσίες, είναι περίπου 50.000.

Γερές βάσεις για το μέλλον

Η Hyphen ξεκίνησε με ίδια κεφάλαια και με «προίκα» μια μεγάλη συμφωνία ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ με τον εκδοτικό οίκο McMillan. Αυτό ήταν και το έναυσμα για την ίδρυσή της στη Θεσσαλονίκη, πόλη στην οποία ο Γιάννης Στεργής γεννήθηκε και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου πανεπιστημίου, πριν ακολουθήσει σπουδές εκτός Ελλάδας στην Πολιτική Εγκληματολογία και τον τομέα της κυβερνητικής.

Η ανάπτυξη της Hyphen, ακόμη και μέσα στη διεθνή και εγχώρια οικονομική κρίση, ήταν εντυπωσιακή. Το 2014 κατέγραψε αύξηση τζίρου κατά 35% και κερδών κατά 42%. Επιπλέον, έχει κλεισμένα έργα για τα επόμενα τρία έτη, στοχεύοντας στη σταθερή αύξηση τόσο του τζίρου, όσο και των κερδών της. Σταδιακά, μόνο κατά την τελευταία διετία, εξασφάλισε έργα για τις αγορές των ΗΠΑ, του Χονγκ-Κονγκ, της Ιαπωνίας, του Κατάρ, της Ισπανίας, της Τουρκίας, της Αργεντινής, της Ρωσίας και της Μέσης Ανατολής, προχωρώντας στην επιμέλεια και σχεδίαση βιβλίων, ενώ συγκεκριμένα για τη ρωσική αγορά δημιούργησε τα εγχειρίδια για την προετοιμασία των μαθητών που λαμβάνουν το επίσημο πτυχίο γλωσσομάθειας της χώρας.

Όμως οι δραστηριότητες της Hyphen SA δεν σταματούν εδώ. Ένα από το πιο πρόσφατα και φιλόδοξα σχέδια της είναι το πρόγραμμα Elaeon. Αποτελεί ένα δίκτυο προπονητηρίων νέων (υποψήφιων) επαγγελματιών, το οποίο λειτουργεί στα πρότυπα του αriston project και οι δραστηριότητές του επεκτείνονται ήδη σε Ελλάδα και εξωτερικό μέσω του λεγόμενου δικτύου των Ελαιώνων. Στους Ελαιώνες, διδάσκονται σε ηλικίες από 9 ετών και πάνω όλες οι τεχνικές δεξιότητες που απαιτούνται για την κατάκτηση του μέλλοντος της εργασίας – π.χ. ξένες γλώσσες, χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και λογισμικών, τεχνικές παρουσίασης και συνέντευξης κ.ά. Αυτή τη στιγμή το δίκτυο αριθμεί 32 σημεία σε όλη την Ελλάδα και στόχος είναι να φθάσει τα 150 μέχρι το τέλος του 2015. Ακόμη, δημιουργούνται σταδιακά Ελαιώνες στην Κύπρο, στην ΠΓΔΜ, στην Ελβετία (Γενεύη) και στο Βέλγιο (Βρυξέλλες).

Όπως εξηγεί ο Γιάννης Στεργής, η εκπαιδευτική προσέγγιση της Hyphen SA περιλαμβάνει και τη διδασκαλία εξ αποστάσεως μέσω ηλεκτρονικών σεμιναρίων και ψηφιακού υλικού, αλλά και τη φυσική παρουσία. Μάλιστα, η φυσική παρουσία σε κάθε περίπτωση θεωρείται απαραίτητη για την ολοκληρωμένη εκπαίδευση κάθε μαθητή ή επαγγελματία. Τονίζοντας, μάλιστα, την ανάγκη στροφής στη σωστή εκπαιδευτική μεθοδολογία, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hyphen SA εξηγεί πως η σωστή εκπαίδευση πρέπει να περιλαμβάνει μια πολύ σημαντική προϋπόθεση: «Να διδάξουμε στους νέους το πώς θα μαθαίνουν. Να προωθήσουμε τη διάκριση ανάμεσα στους όρους εκπαίδευση, παιδεία και κατάρτιση». Για τον ίδιο, αυτό ήταν και παραμένει το μυστικό για τη διαμόρφωση μιας σωστής κοινωνίας πολιτών, οι οποίοι θα γνωρίζουν από μικρή ηλικία να σκέφτονται εκτός των στενών πλαισίων της τοπικής τους οικονομίας και να ξέρουν ότι η δημιουργία και η ανάπτυξη δεν έχουν ούτε σύνορα, ούτε περιορισμούς. Και πως τίποτε δεν είναι αδύνατο, αρκεί να το πιστέψεις.