Η εταιρεία που κυκλοφορεί το Fortnite κατηγορεί την Apple ότι είναι «πιο ολέθρια από τα μονοπώλια του παρελθόντος»

Η εταιρεία που κυκλοφορεί το Fortnite κατηγορεί την Apple ότι είναι «πιο ολέθρια από τα μονοπώλια του παρελθόντος»
Photo: pixabay.com
Και υπέβαλλε αγωγή εναντίον του τεχνολογικού κολοσσού.

της Lucinda Shen

Η εταιρεία που κυκλοφορεί το Fortnite υπέβαλε αγωγή στο πλαίσιο της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας εναντίον της Apple μετά την απόσυρση του δημοφιλούς παιχνιδιού από το App Store την Πέμπτη.

Η καταγγελία της Epic εναντίον της Apple έρχεται σε μια στιγμή αυξανόμενης δυσαρέσκειας εναντίον της Apple από προγραμματιστές εφαρμογών. Η Apple ζητά προμήθεια 15% έως 30% στις πληρωμές και τις συνδρομές που πραγματοποιούνται μέσω τωνεφαρμογών της, μια τιμή που έχει απογοητεύσει σφόδρα τους κατασκευαστές εφαρμογών.

Νωρίτερα φέτος, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε έρευνα για το App Store της Apple, αφού η Spotify και η Rakuten διαμαρτυρήθηκαν για τις υψηλές προμήθειες που πιστεύουν ότι ευνοούσαν τα εσωτερικά προϊόντα της Apple. Άλλοι προσπάθησαν να παρακάμψουν το ζήτημα εντελώς, χωρίς να προσφέρουν αγορές εντός της εφαρμογής, όπως η Netflix.

«Η Apple έχει γίνει αυτό που κάποτε αντιπολιτευόταν: ο μεγιστάνας που επιδιώκει τον έλεγχο των αγορών, τον αποκλεισμό του ανταγωνισμού και την καταστολή της καινοτομίας», αναφέρει η αγωγή της Epic εναντίον της Apple. «Η Apple είναι μεγαλύτερη, πιο ισχυρή, πιο εδραιωμένη και πιο ολέθρια από τα μονοπώλια του παρελθόντος».

Το χρονικό αυτής της συγκεκριμένης ιστορίας έχει ενδιαφέρον. Ενώ η Apple απαιτεί άμεσες πληρωμές μέσω των εφαρμογών της, ώστε να μπορεί να πάρει την προμήθειά της, η Epic εφάρμοσε την Πέμπτη το δικό της σύστημα πληρωμών που παρακάμπτει τους συνήθεις διαύλους της Apple, παραβιάζοντας τους κανόνες. Η Apple απέσυρε το παιχνίδι από το App Store λίγο μετά.

Την ίδια ημέρα, η Epic κατέθεσε την αγωγή της. Μέσω του λογαριασμού Fortnite Twitter, η Epic επισύναψε ένα αντίγραφο της αγωγής σε συνδυασμό με μια ταινία μικρού μήκους που παρωδούσε ένα διάσημο διαφημιστικό της Apple, το οποίο αναφέρεται στο 1984 του George Orwell.

Η Apple κατέχει και δημιούργησε το App Store, το οποίο πιθανότατα θα είναι επιχείρημα σε κάθε μορφή άμυνας. Είναι μια δραστηριότητα που αναμφίβολα θα προστατεύσει η εταιρεία, δεδομένου ότι αποτελεί τη δεύτερη σε μέγεθος πηγή  εσόδων. Ωστόσο, το προκλητικό και δελεαστικό επιχείρημα της Epic βρίσκει απήχηση στο κοινό – ειδικά με την ένταση που επικρατεί για τους κανόνες και τις πρακτικές διανομής της Apple.