Κι όμως. Υπάρχει ένας επιχειρηματικός κολοσσός που τα πήγε χειρότερα από την Volkswagen

Κι όμως. Υπάρχει ένας επιχειρηματικός κολοσσός που τα πήγε χειρότερα από την Volkswagen

Διευρυμένες απώλειες για τη Shell στο γ’ τρίμηνο - Πόσο κόστισε η παύση εργασιών σε Καναδά και Αλάσκα.

Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ευρώπης, η Royal Dutch Shell, ανακοίνωσε απώλειες 8,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 5% της χρηματιστηριακής της αξίας) λόγω διαγραφής μη αποδοτικών πρότζεκτ στην Αλάσκα και τον Καναδά.

Η διαγραφή αυτή είναι μεγαλύτερη κι από τα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια που διέγραψε η Volkswagen για να καλύψει το κόστος του σκανδάλου με τις εκπομπές αερίων, και αντανακλά τον βαθμό στον οποίο η πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου πλήττει επενδύσεις σε πρότζεκτ υψηλού κόστους και οριακής απόδοσης,

«Αυτό το τρίμηνο συνιστά πρόκληση για την εταιρεία» είπε ο οικονομικός διευθυντής της Shell, Σάιμον Χένρι.

Πάντως, η εταιρεία είπε ότι θα προχωρήσει η συμφωνία ύψους 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά της BG Group, ανταγωνίστριας εταιρείας εστιασμένης στο φυσικό αέριο. Η ολοκλήρωση της εξαγοράς αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς πρέπει πρώτα να εκδοθούν εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας και της Αυστραλίας.

«Είμαστε βέβαιοι ότι θα μπορέσουμε να απορροφήσουμε την σημαντική αξία που θα προκύψει από την BG και σε βάθος χρόνου θα επιστρέψουμε αυτή την αξία στους μετόχους μας» είπε ο Χένρι.

Στις απώλειες της Shell περιλαμβάνονται διαγραφές ύψους 2,6 και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την παύση γεωτρήσεων σε Αλάσκα και σε Καναδά αντίστοιχα. Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις για την πτωτική εξέλιξη των τιμών πετρελαίου και αερίου οδήγησαν σε περαιτέρω διαγραφές ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.