Οι εταιρείες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που αλλάζουν τον κόσμο

Οι εταιρείες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που αλλάζουν τον κόσμο

Όταν το κέρδος δεν εμποδίζει αξιόλογες ερευνητικές προσπάθειες, τα αποτελέσματα μπορεί να κάνουν τη διαφορά στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

του Clifton Leaf

Το Fortune δημοσιοποίησε τη λίστα Change the World για το 2018. Πρόκειται για την τέταρτη ετήσια έκδοση της λίστας με τις εταιρείες που συμβάλλουν στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων στα πλαίσια της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Ο στόχος είναι να δείξουμε πώς το παλιομοδίτικο κίνητρο του κέρδους μπορεί να χρησιμοποιηθεί – και όντως χρησιμοποιείται καθημερινά – για να τροφοδοτήσει προσπάθειες που μπορούν να κάνουν καλό στον κόσμο: από τη μείωση του όγκου των σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές μέχρι τη συμβολή στην έξοδο των ανθρώπων από τη φτώχεια με τη βοήθεια μικρο-δανείων ή προγραμμάτων ανάπτυξης δεξιοτήτων.

Η λίστα αυτή δεν αφορά τις φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες ή τις πολυδιαφημισμένες πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, στα πλαίσια των οποίων οι εταιρίες προωθούν τους εαυτούς τους με «μελιστάλακτες» διαφημίσεις. Αντίθετα, αναφέρεται στα αξιόλογα πράγματα που οι εταιρείες καταφέρνουν να επιτύχουν βγάζοντας παράλληλα κέρδος – γεγονός που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της προσπάθειας.

Φέτος εντοπίσαμε μια σειρά από εταιρείες που αντιμετωπίζουν με επιτυχία προκλήσεις που αφορούν την υγεία και την ευεξία. Ο «γίγαντας» των φαρμάκων, Merck, και η Aucma, μια μικρότερη κινεζική εταιρεία ψύξης, προσπαθούν να σταματήσουν την εξάπλωση του Έμπολα – η πρώτη αναπτύσσοντας ένα πειραματικό εμβόλιο κατά του ιού και η δεύτερη κατασκευάζοντας τα φορητά δοχεία αποθήκευσης που διατηρούν το ευαίσθητο αυτό εμβόλιο σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες στην ισημερινή Αφρική, ακόμη και σε απομακρυσμένα χωριά χωρίς ηλεκτρισμό.

Δείτε ακόμη: Έξι μικρές εταιρείες με μεγάλη κοινωνική επίδραση

Η Weight Watchers, εντωμεταξύ, έχει βάλει στο στόχαστρό της μια επιδημία άλλου είδους: την παχυσαρκία. Και το κάνει χωρίς εξαντλητικές δίαιτες ή άλλα μη βιώσιμα σχήματα. Ποιο είναι το μυστικό σχέδιο της Weight Watchers; Να τρώτε καλά και να ασκείστε.

Στην Ινδία, όπου δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί για να εξυπηρετήσουν τους 1,3 δισεκατομμύρια κατοίκους, η Johnson & Johnson βοηθά τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να μάθουν πώς να κάνουν απαραίτητα, αλλά ελάχιστα επεμβατικά χειρουργεία. Η ασφαλιστική εταιρεία Humana τεστάρει μια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της μοναξιάς και της επισιτιστικής ανασφάλειας μεταξύ των ασφαλισμένων της, ελπίζοντας να βελτιώσει την υγεία τους και να μειώσει τα δικά της κόστη στην πορεία. Και η εταιρία προμήθειας οδοντιατρικών προϊόντων Henry Schein συνεργάζεται με οδοντιατρικές σχολές για να φέρει τη στοματική φροντίδα σε μέρη που δεν την είχαν ποτέ – από στρατόπεδα προσφύγων στην Αφρική έως φτωχές κοινότητες στην Καραϊβική.

Η Abbott διδάσκει σε μικροκαλλιεργητές γαλακτοπαραγωγούς πώς να παράγουν καλύτερο γάλα. Γιατί; Επειδή οι ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων δραστηριότητες της εταιρείας στον χώρο της διατροφής απαιτούν σταθερή ροή γάλακτος υψηλής ποιότητας. Κι έπειτα υπάρχει και η Dexcom, εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας με έδρα στο Σαν Ντιέγκο, η οποία συνέδεσε τη συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης με ένα smartphone, κάνοντας τη ζωή ενός τεράστιου αριθμού ανθρώπων που ζουν με διαβήτη καλύτερη και ευκολότερη.

Αυτό σημαίνει να αλλάζεις τον κόσμο.

Δείτε την ελληνική έκδοση της λίστα Change The World