Οι εταιρείες spyware θα τα “βρουν δύσκολα” με το νέο προϊόν της Apple

Οι εταιρείες spyware θα τα “βρουν δύσκολα” με το νέο προϊόν της Apple
Apple logo is seen displayed on a phone screen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on September 21, 2021. (Photo Illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

του Jacob Carpenter

Το πιο πρόσφατο πλήγμα στον κλάδο προκλήθηκε με την «ευγενική χορηγία» της Apple, η οποία παρουσίασε ένα νέο χαρακτηριστικό την Τετάρτη που ονομάζεται “Lockdown Mode” για να βοηθήσει τους ακτιβιστές, τους αντιφρονούντες, τους δημοσιογράφους και άλλους στόχους υψηλού κινδύνου να αποφεύγουν τα hacks των προϊόντων της Apple. Το προαιρετικό εργαλείο απενεργοποιεί διάφορες χρήσιμες πτυχές των iPhones και iPads – συμπεριλαμβανομένων των συνημμένων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των προεπισκοπήσεων ηλεκτρονικών συνδέσμων, των εισερχόμενων κλήσεων – που μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει οι χάκερ για πρόσβαση στην ηλεκτρονική συσκευή.

Η Apple αναγνώρισε ότι η λειτουργία Lockdown Mode, η οποία θα κάνει ντεμπούτο το φθινόπωρο, προσφέρει «ένα ακραίο, προαιρετικό επίπεδο ασφάλειας» για τους «πολύ λίγους» χρήστες που μπορεί να ανησυχούν για το spyware.

Ακόμα, είναι μια τεράστια εξέλιξη για ανθρώπους των οποίων οι δουλειές ή οι ζωές εξαρτώνται από το να είναι σε θέση να προστατεύουν ευαίσθητα δεδομένα. Και είναι ακόμα ένα πλήγμα για τις ιδιωτικές εταιρείες spyware που βρίσκονται υπό πολιορκία από τις δημοκρατικές χώρες και τους υποστηρικτές της ιδιωτικής ζωής.

«Σήμερα η Apple θέτει ένα παράδειγμα του τι μπορούν να κάνουν οι τεχνολογικές πλατφόρμες για να επηρεάσουν θετικά αυτό τον χώρο και να μειώσουν τα προβλήματα», ‘τουίταρε’ την Τετάρτη ο Ron Deibert, διευθυντής του Citizen Lab στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και κορυφαίος εμπειρογνώμονας πάνω στο spyware. «Το νεοσύστατο #LockDownMode της Apple θα μειώσει την έκθεση σε επιθέσεις, θα αυξήσει το κόστος για τις εταιρείες spyware και έτσι θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολο για τις κυβερνήσεις να ‘χακάρουν’ τους χρήστες υψηλού κινδύνου».

Η ανάπτυξη της λειτουργίας Lockdown Mode έρχεται σε συνέχεια αρκετών πρόσφατων «θριάμβων» εναντίον εταιρειών spyware, οι οποίες για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους με ατιμωρησία.

Ο μεγαλύτερος παίκτης της βιομηχανίας, ο Όμιλος NSO του Ισραήλ, βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση μετά από πολλαπλούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς που ανέφεραν πέρυσι ότι η ισχυρή τεχνολογία spyware της εταιρείας είχε χρησιμοποιηθεί σε απόπειρες και επιτυχημένες παραβιάσεις των τηλεφώνων 37 δημοσιογράφων. Η ανακάλυψη πιθανότατα αντιπροσώπευε την άκρη του παγόβουνου, δεδομένου ότι τα διαθέσιμα στοιχεία έδειξαν ότι ο όμιλος NSO χορήγησε την άδεια της τεχνολογίας σε τουλάχιστον 10 κυβερνήσεις. (Η Apple ανέφερε ειδικά τον Όμιλο NSO στην ανακοίνωση για το “Lockdown Mode” την Τετάρτη.)

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ στη συνέχεια έβαλε στη μαύρη λίστα τον Όμιλο NSO και οι Financial Times ανέφεραν ότι η εταιρεία για μήνες δεν έκανε ούτε μια πώληση το 2021. Οι Times πρόσθεσαν τον Ιούνιο ότι ο Αμερικανός εργολάβος Άμυνας L3Harris ήταν σε συνομιλίες για να αποκτήσει την τεχνολογία και τους μηχανικούς του Ομίλου NSO, αν και οι συζητήσεις παρέμειναν σε προκαταρκτικό στάδιο.

Πηγή: Fortune.com