Η Evergrande έχει ένα «βουνό» να περάσει για την αναδιάρθρωση του δυσθεώρητου χρέους της

Η Evergrande έχει ένα «βουνό» να περάσει για την αναδιάρθρωση του δυσθεώρητου χρέους της
--FILE--The logo of Evergrande Group, China's second-largest property developer by sales, is seen on the façade of its headquarters in Guangzhou city, south China's Guangdong province, 24 July 2020. (Photo by Sheng Xiexiao / Imaginechina via AFP) Photo: AFP
Η κινεζική εταιρεία έχει υποχρεώσεις άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το δύσκολο έργο του να πείσει τους πιστωτές και τους μετόχους της για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της έχει μπροστά της η κινεζική Evergrande, σύμφωνα με το Reuters.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως η Evergrande -η πιο υπερχρεωμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στον κόσμο- έχει μια προθεσμία 5 εβδομάδων για να καταλήξει σε μια συμφωνία για το χρέος της.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία, η οποία έχει υποχρεώσεις άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αθέτησε το υπεράκτιο χρέος της στα τέλη του 2021 και έγινε το πρότυπο της κρίσης χρέους που έχει έκτοτε κατακλύσει τον τομέα των ακινήτων της Κίνας.

Ο συνήγορος της Evergrande υποστήριξε πως η εταιρεία επεξεργάζεται ένα αναθεωρημένο σχέδιο για την «μετατροπή σε χρήμα (monetize) της αξίας» των δύο μονάδων της που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ – Evergrande Property Services και Evergrande New Energy Vehicle.

Πηγές που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν στο Reuters ότι το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα στους πιστωτές της Evergrande να ανταλλάξουν το χρέος τους με μετοχές και ομόλογα που συνδέονται με τις εν λόγω μονάδες.

Η Evergrande, η Evergrande Property Services και η Evergrande NEV αρνήθηκαν να σχολιάσουν επισήμως.

Για να προχωρήσει το σχέδιο, οι μέτοχοι και των δύο θυγατρικών θα πρέπει να εγκρίνουν την έκδοση νέων ομολόγων και μεγάλου όγκου νέων μετοχών, κάτι που σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα αναδιάρθρωσης θα είναι χρονοβόρο και δύσκολο να επιτευχθεί.

Τα μετατρέψιμα ομόλογα και τα χρεόγραφα που συνδέονται με μετοχές που θα εκδοθούν από αυτές τις εισηγμένες μονάδες θα μπορούσαν επίσης να υπόκεινται σε έγκριση των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών, δήλωσαν ειδικοί του κλάδου, παρόλο που ο δικηγόρος της Evergrande δήλωσε στο δικαστήριο ότι τα χρεόγραφα αυτά δεν αντιμετωπίζουν ρυθμιστικά εμπόδια.

Το αρχικό σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της Evergrande ύψους 23 δισ. δολαρίων σε υπεράκτιες χώρες ανατράπηκε τον περασμένο μήνα, όταν επιβεβαιώθηκε ότι ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της, Χουι Κα Γιαν, βρισκόταν υπό έρευνα για ύποπτες εγκληματικές δραστηριότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λόγω έρευνας σχετικά με τη «ναυαρχίδα» της μονάδας ακινήτων, οι ρυθμιστικές αρχές της ηπειρωτικής χώρας απαγόρευσαν στην Evergrande να εκδώσει νέα ομόλογα σε δολάρια, ένα κρίσιμο μέρος της αναδιάρθρωσης. Το αρχικό σχέδιο προσέφερε επίσης επιλογές, συμπεριλαμβανομένων μέσων που συνδέονται με μετοχές και υποστηρίζονται από την Evergrande και τις δύο εισηγμένες μονάδες.

Αλλά ακόμη και πριν το σχέδιο εκτροχιαστεί από τις έρευνες, ορισμένοι πιστωτές δυσκολεύονταν να το αποδεχθούν.

Η Evergrande δεν συγκέντρωσε το 75% των ψήφων που απαιτούνταν σε μία από τις κατηγορίες χρέους της για να περάσουν οι όροι αναδιάρθρωσης, δήλωσαν στο Reuters πέντε πηγές με γνώση του θέματος. Αυτοί οι πιστωτές της κατηγορίας C περιλαμβάνουν ιδιώτες δανειστές που κατέχουν μετοχές σε έργα ως εγγύηση. Ορισμένες κινεζικές τράπεζες και επενδυτές άσκησαν επίσης βέτο στην πρόταση.

Ορισμένοι πιστωτές της κατηγορίας C δήλωσαν στο Reuters ότι άσκησαν βέτο στους όρους επειδή δεν αντιμετωπίστηκαν δίκαια, καθώς τους προσφέρθηκαν λιγότερες μετοχές στη μονάδα υπηρεσιών ακινήτων από ό,τι στους κατόχους δημόσιων ομολόγων που ανήκουν στην άλλη κατηγορία πιστωτών.

«Διαθέτουμε εξασφαλίσεις, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να πραγματοποιήσουμε αξία ακόμη και αν η Evergrande εκκαθαριστεί» δήλωσε ένας πιστωτής της κατηγορίας C, ο οποίος ανέμενε καλύτερο ποσοστό ανάκτησης για το χρέος του από ό,τι οι ομολογιούχοι.

Η Evergrande έχει επικεντρωθεί στις διαπραγματεύσεις με μια σημαντική ομάδα ομολογιούχων και είχε κερδίσει την υποστήριξή τους για την αρχική συμφωνία αναδιάρθρωσης. Αλλά τώρα είναι επίσης δυσαρεστημένοι με τους αναθεωρημένους όρους, δήλωσαν τρεις άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com