Evergrande: Έχει μετατραπεί από «πολύ μεγάλη για να αποτύχει» σε «πολύ περίπλοκη για να υπάρξει»;

Evergrande: Έχει μετατραπεί από «πολύ μεγάλη για να αποτύχει» σε «πολύ περίπλοκη για να υπάρξει»;
HANGZHOU, CHINA - AUGUST 18, 2023 - The logo of Evergrande Real Estate is seen at the construction site of a real estate project in Hangzhou, Zhejiang province, China, August 18, 2023. According to several foreign media reports, on August 17, Eastern time, Evergrande Group applied for creditor protection in the United States Bankruptcy Court in Manhattan. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Έχει συμβατικές υποχρεώσεις ύψους 604 δισ. γουάν (83 δισ. δολαρίων), που ισοδυναμούν με περίπου 600.000 μονάδες κατοικίας.

Εν μέσω των αλλεπάλληλων κρίσεων που διέρχεται τα τελευταία 2 χρόνια η κινεζική κατασκευαστική Evergrande, το Reuters επιχειρεί μια ανάλυση για το πως η κυβέρνηση της χώρας μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματα στις επιχειρήσεις της Κίνας.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου, ορισμένοι πιστωτές, επενδυτές και αναλυτές στοιχηματίζουν τώρα ότι οι κινεζικές αρχές θα παρέμβουν για να διαχειριστούν τις επιπτώσεις.

Μια ασύνταχτη κατάρρευση του γίγαντα των ακινήτων θα μπορούσε να διαλύσει την ήδη παραπαίουσα οικονομία, με εκατοντάδες χιλιάδες ημιτελή σπίτια σε όλη τη χώρα και οικονομικά «ανοίγματα» περίπου 300 δισ. δολαρίων μόνο στην Κίνα.

Παρά το γεγονός ότι ένας αυξανόμενος αριθμός κινεζικών κατασκευαστών ακινήτων έχει αθετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις του από το 2021, όταν μια κρίση ρευστότητας έπληξε τον τομέα, το Πεκίνο δεν έχει παρέμβει άμεσα για να διασώσει καμία εταιρεία μέχρι στιγμής.

Οι προοπτικές αναδιάρθρωσης του εκτός Κίνας χρέους της Evergrande, το οποίο αποτελεί κλειδί για την επιβίωσή της, καθώς και η συνολική επιχειρηματική της δραστηριότητα έχουν θολώσει από την ποινική έρευνα σε βάρος του ιδρυτή και προέδρου Χούι Καν Γιαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έρευνα υποδηλώνει ότι οι προσπάθειες αναμόρφωσης του χρέους υπό την ηγεσία του Χούι έχουν απορριφθεί από την κεντρική κυβέρνηση, η οποία θα παρέμβει τώρα για να αναλάβει τον έλεγχο και να διαμορφώσει νέα σχέδια, δήλωσε ο Ξιν Σουν, ανώτερος λέκτορας στις κινεζικές και ανατολικοασιατικές επιχειρήσεις στο King’s College του Λονδίνου.

Σύμφωνα με το Ξιν, η έρευνα φανερώνει πως «οι Κινέζοι νομοθέτες έχουν προτεραιοποιήσει πολιτικά ζητήματα έναντι οικονομικών, σε σχέση με την αντιμετώπιση της Evergrande. Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι η εταιρεία και οι ιδιοκτήτες της θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για την πρόκληση της κρίσης των ακινήτων στην Κίνα και θα αντιμετωπίσουν τη δέουσα τιμωρία. Οποιαδήποτε αναδιάρθρωση μπορεί να γίνει μόνο αφού αναληφθεί αυτή η πολιτική ευθύνη» πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται πως η Evergrande έχει συμβατικές υποχρεώσεις -πληρωμές που έχουν γίνει εκ των προτέρων από τους αγοραστές κατοικιών- ύψους 604 δισ. γουάν (83 δισ. δολαρίων), που ισοδυναμούν με περίπου 600.000 μονάδες κατοικίας, σύμφωνα με έκθεση της Gavekal Dragonomics.

Το Πεκίνο έχει καταστήσει την ολοκλήρωση και παράδοση των κατοικιών κορυφαία προτεραιότητα, αφού ο πολλαπλασιασμός των ημιτελών διαμερισμάτων σε όλη τη χώρα προκάλεσε πρωτοφανή περιστατικά ανυπακοής τον περασμένο Ιούνιο.

Στο επίκεντρο το σχέδιο αναδιάρθωρσης

Ακόμα και πριν δημοσιοποιηθεί η έρευνα για τον Χούι, το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της Evergrande επισκιάστηκε από την αποκάλυψη ότι δεν ήταν σε θέση να εκδώσει νέο χρέος λόγω της έρευνας για την κύρια εταιρεία της στην Κίνα.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, δήλωσε επίσης ότι θα έπρεπε να επανεκτιμήσει τους όρους της προτεινόμενης αναδιάρθρωσης, καθώς οι πωλήσεις κατοικιών δεν ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες.

Η αίτηση εκκαθάρισης που έχει κατατεθεί κατά της Evergrande έχει προγραμματιστεί για ακρόαση σε δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ στις 30 Οκτωβρίου.

Πρόσωπο προσκείμενο στην Evergrande, το οποίο αρνήθηκε να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα καθυστερήσει, αλλά θα μπορούσε ακόμη να προχωρήσει με την καθοδήγηση μιας επιτροπής διαχείρισης κινδύνου που έχει διοριστεί από την κυβέρνηση.

Καθώς η κρίση ρευστότητας πήρε διαστάσεις χιονοστιβάδας στην Evergrande το 2021, τον Δεκέμβριο συστάθηκε στην εταιρεία μια επιτροπή διαχείρισης κινδύνου στην οποία συμμετείχαν αξιωματούχοι από κρατικές εταιρείες για να βοηθήσουν στην αναδιάρθρωση του χρέους και των περιουσιακών στοιχείων της.

Ωστόσο, ένας ομολογιούχος της Evergrande, ο οποίος επίσης αρνήθηκε να κατονομαστεί, είπε πως οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης θα εκτροχιαστούν από την έρευνα για τον Χούι και ότι η εταιρεία θα μπορούσε να εκκαθαριστεί ακόμη και μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης.

Το Reuters σημειώνει πως δεν υπάρχει καμία σαφήνεια σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί μία από τις δυνητικά μεγαλύτερες ασκήσεις εκκαθάρισης παγκοσμίως και τι θα συμβεί στους πιστωτές, ιδίως τους υπεράκτιους, καθώς και στους προμηθευτές και τους αγοραστές κατοικιών που περιμένουν την παράδοση των διαμερισμάτων.

Από το σύνολο των υποχρεώσεών της ύψους 327 δισ. δολαρίων στα τέλη Ιουνίου, η Evergrande βρισκόταν στη διαδικασία αναζήτησης της έγκρισης των πιστωτών της για την αναδιάρθρωση του υπεράκτιου χρέους, ύψους 31,7 δισ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει ομόλογα, εξασφαλίσεις και υποχρεώσεις επαναγοράς.

Λόγω του τεράστιου σωρού χρέους, της επιδείνωσης της ταμειακής ροής και της κλίμακας των ημιτελών κατοικιών, ορισμένοι αναλυτές αναρωτιούνται αν η Evergrande έχει πλέον μετατραπεί από πολύ μεγάλη για να αποτύχει σε πολύ περίπλοκη για να υπάρξει (from too-big-to-fail to too-complicated-to-exist).
«Η Evergrande είναι αρκετά μεγάλη ώστε η κατάρρευσή της πρέπει να διαχειριστεί. Εν μέρει λόγω του μεγέθους, (και) εν μέρει λόγω της διαχείρισης των προσδοκιών», δήλωσε ο Αντόνιο Φάτας, καθηγητής οικονομικών του INSEAD.

Στην Κίνα, «λόγω του πολιτικοοικονομικού συστήματος και λόγω της μεγάλης παρέμβασης της κυβέρνησης και των κρατικών επιχειρήσεων θα υπάρχει πάντα ένα πολιτικό ζήτημα σχετικά με το πώς θα μοιραστούν οι απώλειες που συνδέονται με γεγονότα όπως αυτό» συμπλήρωσε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com