Η Κομισιόν δεν θα αφήσει τόσο εύκολα να προχωρήσει η εξαγορά της Fitbit από την Google

AFP

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ξεκίνησαν μεγάλη έρευνα για να διαπιστώσουν κατά πόσο προστατεύεται η ιδιωτικότητα των πολιτών.

Την Τρίτη, η Ευρ. Επιτροπή ξεκίνησε μια έρευνα σε βάθος της προτεινόμενης ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαγοράς της Fitbit από τη Google. Η απόφαση της Κομισιόν έρχεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις από οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών και της ιδιωτικότητας αναφορικά με τις επιπτώσεις της συμφωνίας μεταξύ του κολοσσού της διαδικτυακής αναζήτησης και της γνωστής εταιρείας φορετής τεχνολογίας.

Το κύριο ζήτημα που προβληματίζει την εποπτική αρχή της Ευρ. Ένωσης είναι το γεγονός ότι η Google – ήδη ηγέτης στη διαδικτυακή διαφήμιση στην Ευρώπη με 94% μερίδιο στην αγορά αναζήτησης – θα μπορούσε να παγιώσει περαιτέρω τη θέση αυτή αποκτώντας πρόσβαση στα δεδομένα υγείας που διατηρεί η Fitbit.

Η Margrethe Vestager, Επίτροπος Ανταγωνισμού που έχει επανειλημμένα αναφερθεί στις επιπτώσεις της κατάχρησης δεδομένων, είπε τα εξής:

«Η χρήση φορετών συσκευών από Ευρωπαίους καταναλωτές αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτό θα συμβαδίσει με μια εκθετική αύξηση των δεδομένων που παράγονται από αυτές τις συσκευές. Τα δεδομένα αυτά προσφέρουν κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τη ζωή και την υγεία των χρηστών αυτών των συσκευών. Η έρευνά μας στόχο έχει να εξασφαλίσει ότι ο έλεγχος από τη Google των δεδομένων που συλλέγονται μέσω φορετών συσκευών, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, δεν στρεβλώνει τον ανταγωνισμό».

Πριν από έναν μήνα, περίπου, υπάλληλοι της Vestager ζήτησαν από ανταγωνιστές της Google και της Fitbit τις απόψεις τους ως προς τη συμφωνία εξαγοράς. Φαίνεται ότι οι ανησυχίες που εκφράστηκαν ήταν αρκετές ώστε να απαιτηθεί μια πιο ενδελεχής έρευνα.

Η Google δήλωσε ότι η συμφωνία «αφορά συσκευές, όχι δεδομένα».

«Ξεκαθαρίσαμε εξαρχής ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα υγείας και ευεξίας της Fitbit για τις διαφημίσεις της Google» έγραψε ο επικεφαλής συσκευών και υπηρεσιών της Google, Rick Osterloh. «Μάλιστα, πρόσφατα προτείναμε να δεσμευτούμε νομικά έναντι της Ευρ. Επιτροπής αναφορικά με τη χρήση των δεδομένων της Fitbit από μέρους μας».

Η Ευρ. Επιτροπή σημείωσε ότι η Google υποσχέθηκε πως θα διατηρήσει «κάποια δεδομένα που συλλέγονται από φορετές συσκευές» χωριστά από τα άλλα σύνολα δεδομένων της, και άρα αυτά τα δεδομένα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για την προσαρμογή διαφημίσεων σε χρήστες της Fitbit ή της Google.

Όμως, η Κομισιόν είπε ότι η πρόταση της Google δεν καλύπτει όλα τα δεδομένα που θα εξασφαλίσει μέσω της αγοράς της Fitbit.

Μέχρι τώρα, η Vestager έχει βάλει τρία τεράστια πρόστιμα στη Google, συνολικού ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την προβληματική συμπεριφορά της στις αγορές διαφήμισης, αναζήτησης και smartphone.

Σχετικά άρθρα