Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να «εισβάλουν» στο Ιράν

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να «εισβάλουν» στο Ιράν
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η στιγμή που μια σειρά εταιρειών περίμεναν πολλά χρόνια, έφτασε.

Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες περίμεναν με ανυπομονησία την άρση των κυρώσεων στο Ιράν.

«Οι εταιρείες ήθελαν να κινηθούν ταχύτατα μόλις αίρονταν οι κυρώσεις, και γι’ αυτό πολλές είχαν ήδη κάνει προσωρινές συμφωνίες με τοπικούς εταίρους» είπε ο Παντρέγκ Ο’ Χάνελι, αρχισυντάκτης της Iran Business News.

Με την οικονομία της Κίνας να μπαίνει σε φάση επιβράδυνσης και με πολλές άλλες αναδυόμενες αγορές να παραπαίουν, η προοπτική της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στο Ιράν είναι ελκυστική για πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες.

Οι αμερικανοί αντίπαλοί τους, όμως, ίσως να μην μπορέσουν να εκμεταλλευθούν εξίσου τις ευκαιρίες διότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν ένα μέρος των κυρώσεων.

Ιδού κάποιοι κλάδοι και εταιρείες της Ευρώπης που αναμένεται να ωφεληθούν από την άρση των κυρώσεων στο Ιράν:

Υποδομές και μεταποίηση

Η γερμανική Siemens υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με το Ιράν την περασμένη εβδομάδα για «συνομιλίες σχετικά με τη βελτίωση των υποδομών στον κλάδο των σιδηροδρόμων», όπως αναφέρει η εταιρεία σε δήλωσή της στο CNNMoney.

Επίσης, μια ομάδα Δανών εταιρικών στελεχών επισκέφθηκε πρόσφατα την Τεχεράνη για να συζητήσουν ευκαιρίες συνεργασίας στους κλάδους των κατασκευών, της ναυτιλίας και της αιολικής ενέργειας. Ο γίγαντας της ναυτιλίας Maersk επιβεβαίωσε ότι συναντήθηκε με Ιρανούς αξιωματούχους, ενώ και η φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk δήλωσε τον Σεπτέμβρη ότι πρόκειται να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο φαρμάκου στο Ιράν.

Πετρέλαιο

Το Ιράν διαθέτει 9% των παγκόσμιων πετρελαϊκών αποθεμάτων αλλά η τρέχουσα παραγωγή του αντιστοιχεί μόλις στο 4% της παγκόσμιας παραγωγής. Η ποσότητα πετρελαίου που διαθέτει ξεπερνά εκείνη του Ιράκ, του Κουβέιτ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Παράλληλα, τα αποθέματα φυσικού αερίου θεωρούνται από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, σύμφωνα με την ιταλική εταιρεία Eni, της οποίας η θυγατρική Saipem υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με το Ιράν τον Νοέμβριο.

Άλλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως η BP, η Shell, η Total, η Statoil και η Lukoil φέρονται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ιρανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Λιανική και είδη πολυτελείας

Το Ιράν έχει μια εκλεπτυσμένη οικονομία με πολλούς νέους καταναλωτές που διψάνε για δυτικά αγαθά. Σκεφθείτε ενδεικτικά την BMW, την Burberry και την Cartier, ιδιοκτησίας Richemont.

«Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για τη λιανική, τα καταναλωτικά προϊόντα, τα ξενοδοχεία και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες» λέει ο Τζον Φόρεστ, σύμβουλος εμπορικού δικαίου στην DLA Piper.