Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία «πιέζεται» από ζήτηση και επιτόκια – Τι δείχνουν VW, Mercedes και Stellantis

Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία «πιέζεται» από ζήτηση και επιτόκια – Τι δείχνουν VW, Mercedes και Stellantis
epa08501692 Flags with the Mercedes logo at the Mercedes-Benz factory in Ludwigsfelde, Germany, 22 June 2020. Brandenburg's prime minister Woidke visited Mercedes-Benz's heavy vehicle and MTU's airline engine factories, with particular interest on how the coronavirus Covid-19 pandemic has affected the companies. EPA/ADAM BERRY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η αδυναμία στις πωλήσεις αυτοκινήτων επηρέασε τόσο τα μοντέλα της μαζικής αγοράς όσο και τα κορυφαία μοντέλα.

Η Volkswagen, η Mercedes-Benz και η Stellantis ανακοίνωσαν μείωση των πωλήσεων και των εσόδων του πρώτου τριμήνου την Τρίτη, καθώς προετοιμάζονται για το λανσάρισμα νέων μοντέλων και αντιμετωπίζουν ασθενέστερη καταναλωτική ζήτηση για νέα αυτοκίνητα, εν μέσω του περιβάλλοντος των υψηλών επιτοκίων από τις ισχυρές κεντρικές τράπεζες.

Η αδυναμία στις πωλήσεις αυτοκινήτων επηρέασε τόσο τα μοντέλα της μαζικής αγοράς όσο και τα κορυφαία μοντέλα, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να προσπαθούν να κρατήσουν σταθερές τις τιμές των αυτοκινήτων και να υπόσχονται βελτιώσεις όσο προχωράει η χρονιά και τα νέα μοντέλα βγαίνουν στην αγορά.

«Είδαμε μια αδυναμία της αγοράς κατά το πρώτο τρίμηνο. Επίσης, τα κορυφαία προϊόντα των οχημάτων μας δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν εντελώς από αυτή την αδυναμία της αγοράς» δήλωσε στους αναλυτές ο οικονομικός διευθυντής της Mercedes-Benz, Χάραλντ Βίλχελμ.

Ο Βίλχελμ πρόσθεσε ότι η premium γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παραμένει «σε εγρήγορση σχετικά με τις παγκόσμιες μακροοικονομικές και γεωπολιτικές προοπτικές».

Η Mercedes δήλωσε ότι θα υπερασπιστεί τα υψηλά επίπεδα τιμών για τα πολυτελή αυτοκίνητά της, καθώς οι αλλαγές μοντέλων και οι εμπλοκές στην αλυσίδα εφοδιασμού πλήττουν τα αποτελέσματά της.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία πολυτελών αυτοκινήτων ανακοίνωσε πτώση 30% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου, ενώ η Volkswagen σημείωσε πτώση 20% στα λειτουργικά κέρδη και η Stellantis δήλωσε ότι τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 12% το τρίμηνο.

Παρά την πτώση των πωλήσεων για τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τα χαμηλότερα κέρδη της Volkswagen και της Mercedes, η Stellantis ανέφερε μόνο στοιχεία για τα έσοδα – και οι τρεις επέμειναν στους στόχους κερδών ή πωλήσεων για το 2024, καθώς τα νέα τους μοντέλα βγαίνουν στην αγορά.

Οι παλαιές αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν μια σειρά από προκλήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, ιδίως η Volkswagen, αντιμετωπίζουν αυξανόμενο ανταγωνισμό στην Κίνα από τις τοπικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ξοδεύουν επίσης τεράστια ποσά σε νέα, λιγότερο κερδοφόρα ηλεκτρικά οχήματα για να ανταγωνιστούν την Tesla και να αποκρούσουν τον ανταγωνισμό από τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες που φέρνουν στην Ευρώπη ηλεκτρικά μοντέλα χαμηλότερου κόστους.

Μετά από χρόνια στενής προσφοράς αυτοκινήτων που προκλήθηκαν από προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού που σχετίζονται με την πανδημία, κυνηγούν τώρα τους καταναλωτές που αγωνίζονται με το υψηλότερο κόστος και τα επιτόκια.

Η Volkswagen αντιμετώπισε ένα «πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον» κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής Άρνο Άντλιτς στους αναλυτές.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η οικονομική διευθύντρια της Stellantis, Νάταλι Νάιτ, δήλωσε ότι οι αποστολές και τα έσοδα της αυτοκινητοβιομηχανίας επηρεάστηκαν από τη μετάβαση στο νέο χαρτοφυλάκιο προϊόντων του ομίλου και ότι η εταιρεία μειώνει τα αποθέματα «για να ενισχύσει την ισχυρή σχετική τιμολόγησή μας» εν όψει των λανσαρισμάτων προϊόντων φέτος σε βασικές περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com