Στο 0,2% η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας – Πάνω από τις εκτιμήσεις

Στο 0,2% η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας – Πάνω από τις εκτιμήσεις
Photo: AFP
Οαριθμός των ανέργων στη Γερμανία για τον Απρίλιο αυξήθηκε κατά 10.000 σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους.

Οριακά πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκε η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Γερμανίας για το πρώτο τρίμηνο του 2024, δείχνοντας σημάδια ανθεκτικότητας της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης στις προκλήσεις.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Destatis, η γερμανική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό 0,2% σε τριμηνιαίο επίπεδο έναντι συρρίκνωση 0,5% στο τέταρτο τρίμηνο του 2023. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη 0,1%.

Η αύξηση στο 1ο τρίμηνο βασίστηκε στην αύξηση των επενδύσεων στις κατασκευές και στις καλύτερες εξαγωγές, σύμφωνα με την Destatis.

Αύξηση στον αριθμό των ανέργων

Ακόμα, ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία για τον Απρίλιο αυξήθηκε κατά 10.000 σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους. Οι αναλυτές  ανέμεναν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξανόταν κατά 9.000.

Το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 5,9%.

«Αν και η γερμανική οικονομία αγωνίζεται εδώ και δύο χρόνια, η κατάσταση στην αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή», δήλωσε ο Ντάνιελ Τέρζενμπαχ, από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας, κατά την παρουσίαση των στοιχείων.

Τον Απρίλιο υπήρχαν 701.000 κενές θέσεις εργασίας, 72.000 λιγότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, ανέφερε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας.

Στη Γαλλία

Το ΑΕΠ της Γαλλίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% σε τριμηνιαία βάση, έναντι ανάπτυξης 0,1% στο τέταρτο τρίμηνο του 2023. Οι αναλυτές ανέμεναν ανάπτυξη 0,1%.

Στην Ιταλία

Πάνω από τις εκτιμήσεις κινήθηκε η ανάπτυξη και της ιταλικής οικονομίας για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Το ΑΕΠ της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,3% έναντι 0,1% στο τέταρτο τρίμηνο του 2023 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ανάπτυξη 0,1%.

Η γεωργία, η δασοκομία και η αλιεία συνέβαλαν στην επέκταση, όπως και η βιομηχανία και οι υπηρεσίες. Οι καθαρές εξαγωγές συνέβαλαν επίσης στην ανάπτυξη, αν και τα αποθέματα παρέσυραν λίγο τον ρυθμό, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Στην Ισπανία

Το ισπανικό ΑΕΠ «έτρεξε» με ρυθμό 0,7% για το πρώρο τρίμηνο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ανάπτυξη 0,4%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: