Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε διαβουλεύσεις για τρίτη αναβολή του Brexit

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε διαβουλεύσεις για τρίτη αναβολή του Brexit
epa06185123 An Union (R) flag and an EU flag flown by anti-Brexit protesters outside the Houses of Parliament in London, Britain, 05 September 2017. Brexit secretary Davis is expected to update on the progress of Brexit negotiations in the first cabinet meeting after the summer break. EPA/WILL OLIVER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εάν οι 27 αποφασίσουν να δώσουν στο Λονδίνο παράταση τριών μηνών, ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι πιθανόν να επιδιώξει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πρότεινε στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δεχθούν μια νέα, την τρίτη, αναβολή του Brexit, έπειτα από το αποτέλεσμα των χθεσινών ψηφοφοριών στην Βουλή των Κοινοτήτων, που μπορεί να οδηγήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξασφάλισε μεν χθες την έγκριση της συμφωνίας διαζυγίου, αλλά οι βουλευτές απέρριψαν το χρονοδιάγραμμα που ήθελε να τους επιβάλει για την εξέταση του 115σέλιδου νομοσχεδίου για την εφαρμογή της συμφωνίας του.

Κατά συνέπεια, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την διακοπή της εξέτασης της συμφωνίας μέχρι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει για την νέα μετάθεση της ημερομηνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μετά την χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων, ο πρόεδρος Τουσκ πρότεινε στους Ευρωπαίους ηγέτες να δεχθούν το βρετανικό αίτημα και μάλιστα «γραπτώς», χωρίς δηλαδή να χρειασθεί νέα ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής. Στην πρότασή του δεν περιλαμβάνει χρονική διάρκεια της αναβολής.

Εάν οι 27 αποφασίσουν να δώσουν στο Λονδίνο παράταση τριών μηνών, την οποία αναγκάσθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο να ζητήσει ο Μπόρις Τζόνσον, ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι πιθανόν να επιδιώξει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Αυτό το σενάριο «φαίνεται ότι είναι ο μόνος τρόπος για την άρση του αδιεξόδου», δήλωσε σήμερα στο BBC ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ.

«Η θέση μας είναι ότι δεν έπρεπε να ζητήσουμε αναβολή και να φύγουμε στις 31 Οκτωβρίου», επέμεινε ενώπιον του κοινοβουλίου.

Το Εργατικό Κόμμα επαναλαμβάνει τις τελευταίες εβδομάδες ότι υποστηρίζει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, εάν αποφευχθεί ο κίνδυνος εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Συντηρητικοί προηγούνται με 10 ποσοστιαίες μονάδες του Εργατικού Κόμματος (35% έναντι 25%). Εάν αυτή η τάση επιβεβαιωθεί στις κάλπες, οι Συντηρητικοί θα έχουν πλειοψηφία 20 εδρών, εξηγεί στο BBC ο αναλυτής Τζον Κέρτις.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχασε τον Σεπτέμβριο την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία.

Συνεδρίαση των πρεσβευτών των χωρών μελών της Ένωσης έχει προγραμματισθεί στις Βρυξέλλες σήμερα για να συζητηθεί η πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ.

Αλλά δεν τίθεται θέμα να ληφθεί σήμερα η απόφαση, προειδοποίησε ένας από τους πρεσβευτές. Κατά την συνεδρίαση θα εξετασθεί εάν όλες οι χώρες συμμερίζονται την ανάλυση της κατάστασης και αν συμφωνούν ότι μία αναβολή είναι αναγκαία.

«Η καλή είδηση είναι ότι ο Μπόρις Τζόνσον βρήκε πλειοψηφία και δεν είναι μικρή. Κέρδισε το στοίχημά του. Όμως, το κοινοβούλιο απέρριψε το χρονοδιάγραμμα. Δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση κρίσης, αλλά απέναντι σε ένα πρόβλημα χρονοδιαγράμματος που έχει γίνει πολύ σφικτό. Τρίμηνη αναβολή δεν είναι αποδεκτή. Πρέπει να περιορισθεί», είπε.

Η Γαλλία έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να δεχθεί μία μικρή τεχνικού χαρακτήρα αναβολή ολίγων ημερών ώστε να γίνει δυνατή η ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στο Λονδίνο, αλλά έχει αποκλείσει οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.

«Στο τέλος της εβδομάδας θα δούμε εάν μία καθαρά τεχνικού χαρακτήρα παράταση ολίγων ημερών είναι δικαιολογημένη… εκτός αυτού του πλαισίου, μία παράταση με στόχο να κερδηθεί χρόνος ή να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποκλείεται», προειδοποίησε η Γαλλίδα υπουργός αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Αμελί ντε Μονσαλέν.