Η Ευρώπη δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική απειλή «με όλα τα μέσα»

Η Ευρώπη δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική απειλή «με όλα τα μέσα»
epa05225951 Shatteres windows can be seen after multiple explosions occured at a Brussels airport in Zaventem, Brussels, Belgium, 22 March 2016. Belgian security services are on high alert following the explosions in the departure hall of Zaventem Airport and on the metro system in Brussels, where many people have been killed and injured. The Islamic State (IS) has since claimed responsibility for the terror attacks. EPA/LAURENT DUBRULE

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Κομισιόν εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στο Βέλγιο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Για «επίθεση στην ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία μας» κάνουν λόγο οι Ευρωπαίοι ηγέτες στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες και δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν την απειλή με όλα τα απαραίτητα μέσα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πενθεί τα θύματα των σημερινών τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες. Ήταν μια επίθεση στην ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία μας. Τα κοινά ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα μας φιλοξενούνται στις Βρυξέλλες, χάρη στη γενναιοδωρία της κυβέρνησης του Βελγίου και του βελγικού λαού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της θα σταθούν με αλληλεγγύη στο Βέλγιο και είναι αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν όλοι μαζί την απειλή με όλα τα απαραίτητα μέσα», αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η τελευταία επίθεση μόνο ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τις ευρωπαϊκές αξίες και την ανοχή μας από τις επιθέσεις της μισαλλοδοξίας. Θα είμαστε ενωμένοι και σταθεροί στον αγώνα κατά του μίσους, του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας», καταλήγουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Γιούνκερ: Ολόκληρη η Ευρώπη είναι ο στόχος

Τη συμπαράστασή του στους κατοίκους του Βελγίου και την αλληλεγγύη του στις Βελγικές αρχές εκφράζει σε μήνυμά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Παράλληλα υπογραμμίζει την ενότητα των Ευρωπαίων απέναντι στην τρομοκρατική απειλή, κάνοντας λόγο για “ευρωπαϊκές λύσεις”.

Ολόκληρο το μήνυμά του:

“Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατή μου συμπόνια στους κατοίκους του Βελγίου, στους πολλούς τραυματίες, στις οικογένειες και στους οικείους αυτών που βάναυσα επλήγησαν από τις εκρήξεις σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ και στον σταθμό του μετρό Μάλμπεκ. Θα ήθελα ακόμη να εκφράσω την πλήρη υποστήριξή μου και αλληλεγγύη προς τις βελγικές αρχές.

Συγχαίρω τις δυνάμεις ασφαλείας, τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και όλους όσοι βοήθησαν και συνεχίζουν να βοηθούν αυτήν τη στιγμή τα θύματα.

Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους εργαζόμενους της Επιτροπής και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι η ασφάλειά τους παραμένει προτεραιότητά μου και ότι θα ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα σε πλήρη συνεργασία με τις βελγικές αρχές.

Οι επιθέσεις αυτές έπληξαν σήμερα τις Βρυξέλλες, χθες το Παρίσι. Όμως ολόκληρη η Ευρώπη είναι ο στόχος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμικά της όργανα θα παραμείνουν ενωμένα μπροστά στην τρομοκρατία.

Αυτά τα γεγονότα μας επηρέασαν, αλλά δεν μας φοβίζουν. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, για να αντιμετωπίζουμε ενωμένοι την τρομοκρατική απειλή και για να δίνουμε ευρωπαϊκές λύσεις σε θέματα που μας αφορούν όλους.”