Η Ευρώπη θα αποφύγει την ενεργειακή κρίση, λέει η Trafigura 

Η Ευρώπη θα αποφύγει την ενεργειακή κρίση, λέει η Trafigura 
The name and logo of the multinational commodity trading company Trafigura is pictured in the company's offices entrance in Geneva, on November 24, 2020. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) Photo: AFP
Τα αποθέματα φυσικού αερίου θα εξαντληθούν κατά περίπου τα δύο τρίτα αυτό το χειμώνα

O ήπιος χειμώνας στην Ευρώπη αποτελεί σημαντικό ρυθμιστή σε ό,τι αφορά την αποφυγή έλλειψης φυσικού αερίου φέτος, αναφέρει το Trafigura Group, ένας από τους μεγαλύτερους traders εμπορευμάτων στον κόσμο.

Πιο αναλυτικά, τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι πιθανό να εξαντληθούν περίπου κατά τα δύο τρίτα αυτό τον χειμώνα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν ομαλές καιρικές συνθήκες και οι ρωσικές ροές μέσω της Ουκρανίας θα συνεχιστούν, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Trafigura, Jeremy Weir.

Αυτό σημαίνει ότι η Γηραιά Ήπειρος θα επιβιώσει την επερχόμενη περίοδο ενώ θα μπορούσε να σωρεύσει απόθεμα καυσίμου για να αποφευχθεί μια κρίση και το επόμενο έτος, πρόσθεσε.

“Εάν ισχύει αυτό, μπορεί να μην έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα τον επόμενο χειμώνα, κάτι που ήταν στην πραγματικότητα η μεγάλη ανησυχία”, δήλωσε ο Weir στη σύνοδο κορυφής των Financial Times Commodities Asia στη Σιγκαπούρη την Τετάρτη. “Ένα σημαντικό πρόβλημα έχει μετριαστεί.” συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο εξαιρετικά ήπιος καιρός σε ολόκληρη τη Βορειοδυτική Ευρώπη από τον Οκτώβριο οδήγησε σε απότομη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου από επίπεδα ρεκόρ το καλοκαίρι. Το μπλοκ της ΕΕ επίσης έχει φροντίσει για την αναπλήρωση αποθεμάτων και την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενός καυσίμου που μεταφέρεται μέσω πλοίων και όχι μέσω αγωγών.

Ωστόσο, η Gazprom PJSC απείλησε να μειώσει τις ροές φυσικού αερίου που αποστέλλονται μέσω Ουκρανίας την επόμενη εβδομάδα, εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με τους όγκους που φθάνουν στη Μολδαβία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας έχουν προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει οξεία έλλειψη φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα, οπότε αναμένεται να κορυφωθεί η παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Η Ρωσία έχει ουσιαστικά διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, γεγονός που θα καταστήσει πιο δύσκολη την αναπλήρωση αποθεμάτων.