Η Ευρώπη το κορυφαίο hub ταλέντων για την τεχνητή νοημοσύνη, παρά την «κατηφόρα» στις επενδύσεις

Η Ευρώπη το κορυφαίο hub ταλέντων για την τεχνητή νοημοσύνη, παρά την «κατηφόρα» στις επενδύσεις
Photo: pixabay.com
Η συνδυασμένη αξία όλων των ιδιωτικών και εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών τεχνολογίας στην Ευρώπη ξεπέρασε τα 3 τρισ. δολάρια.

Ισχυρότατη υποχώρηση καταγράφουν για το 2023 οι επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital) στον τεχνολογικό κλάδο της Ευρώπης, αλλά η Γηραιά Ήπειρος εμφανίζεται ενισχυμένη αναφορικά με τις επενδύσεις στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με την έκθεση State of European Tech της Atomico που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, η συνολική χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών εταιρειών που χρηματοδοτούνται από επιχειρηματικά κεφάλαια αναμένεται να φτάσει φέτος τα 45 δισ. δολάρια. Πρόκειται για πτώση 45% από τα 82 δισ. δολάρια το 2022, τα οποία και τα ίδια είναι μειωμένα από τα 100 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος.

Η Atomico αναφέρει πως το 2023 αποτελεί μια περίπτωση διόρθωσης και αντιστροφής σε σχέση με τα προ πανδημίας χρόνια, τα οποία είδαν μια άγρια άνοδο των αποτιμήσεων και των επιπέδων χρηματοδότησης, καθώς η τεχνολογική βιομηχανία εξασφάλισε ποσά ρεκόρ σε ροές κεφαλαίων.

Οι αμερικανικές και ασιατικές θεσμικές επενδύσεις στην ευρωπαϊκή τεχνολογία εξασθένησαν σε μεγάλο βαθμό, καθώς funds όπως το Tiger Global και το Coatue, που κατέκλυσαν την αγορά το 2020 και το 2021, υποχώρησαν τον τελευταίο χρόνο περίπου εν μέσω της μακροοικονομικής αβεβαιότητας, ανέφερε το CNBC.

Την ώρα που οι ΗΠΑ κατέγραψαν πτώση 8% και η Κίνα 9% στο συνολικό venture funding από το 2020, η Ευρώπη είδε τα επίπεδα των επενδύσεων να αυξάνονται κατά 19% την ίδια περίοδο, σε ένα σημάδι ανθεκτικότητας για την περιοχή.

Το κορυφαίο hub για τα ταλέντα AI

Παρόλα αυτά, η τεχνολογία έχει επωφεληθεί από την έξαρση του ενδιαφέροντος για την τεχνητή νοημοσύνη. Εταιρείες όπως η Aleph Alpha, η Mistral και η DeepL έχουν συγκεντρώσει κεφάλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από επενδυτές σε υψηλές αποτιμήσεις χάρη στο «χαμό» που επικρατεί γύρω από την OpenAI, η οποία βρίσκεται πίσω από το ChatGPT.

Σύμφωνα με την Atomico, η AI αποτέλεσε τη μεγαλύτερη έλξη για γύρους άντλησης κεφαλαίων ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων και άνω, με 11 εταιρείες AI να τσουβαλιάζουν αυτά τα λεγόμενα «megarounds» χρηματοδότησης.

Στο στάδιο της σποράς, η AI ήταν ο πιο δημοφιλής χώρος για τους επενδυτές, προσελκύοντας το 11% όλων των γύρων χρηματοδότησης αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων ή λιγότερο, σύμφωνα με την Atomico.

Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη είναι ο κορυφαίος κόμβος για το παγκόσμιο ταλέντο AI, με τον αριθμό των ρόλων υψηλής εξειδίκευσης AI να έχει δεκαπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία και να ξεπερνά τις ΗΠΑ.

Η κλιματική τεχνολογία ήταν ένας άλλος τομέας που ξεχώρισε, αναφέρει η έκθεση. Η χρηματοδότηση σε εταιρείες στον τομέα του άνθρακα και της ενέργειας αντιπροσώπευε το 27% του συνόλου των κεφαλαίων που επενδύθηκαν στην ευρωπαϊκή τεχνολογία το 2023, τρεις φορές περισσότερο από ό,τι το 2021.

Η συνδυασμένη αξία όλων των ιδιωτικών και εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών τεχνολογίας στην Ευρώπη ξεπέρασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023, ανακτώντας το επίπεδο αυτό μετά από μεγάλη υποχώρηση το 2022.

Πέρυσι, ο ευρωπαϊκός τεχνολογικός τομέας είδε 400 δισεκατομμύρια δολάρια να σβήνονται από τη συνολική κεφαλαιοποίησή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com